Projekat koji potpisuje John Pawson
Svetski projekti

18 poznatih arhitekata i 17 hektara za vile na Ibici

Brojne svetske arhitekte i dizajneri predstavili su svoje projekte privatnih vila na atraktivnom letovalištu, ali tako da naselje deluje koherentno.

Jedan nesvakidašnji projekat stiže iz Londona, a gradi se na Ibici – omiljenoj destinaciji Engleza. Na zapadnoj obali ovog poznatog letovališta trenutno je u izgradnji privatno odmaralište zvano Sabina, koje će se prostirati na čak 17 hektara, a čitav master plan je pod upravom britanskog investitora Antona Biltona, koji je osnivač i luksuznog odmarališta The Lakes by Yoo u Velikoj Britaniji.

Projekat koji potpisuju Gottesman-Szmelcman Architecture

Iako svaku vilu projektuje drugi arhitekta, Sabina deli sličnu estetiku kroz svoje čiste linije objekata, ravne krovove i minimalnu paletu boja.

Ukupno 18 arhitekta i dizajnera širom sveta je angažovano na realizaciji ovog projekta. Lista uključuje renomiranog britanskog arhitektu Davida Chipperfielda, londonskog dizajnera Johna Pawsona, italijanskog arhitektu Matteo Thuna, portugalskog arhitektu Manuel Aires Mateusa, američkog arhitektu Ricka Joya iz Studio Rick Joy i meksičkog arhitektu Eliasa Rizoa. Marcio Kogan, osnivač Studija MK27 iz Sao Paola, takođe je uključen u ovaj ambiciozni projekat.

Uprkos čitavoj paleti različitih stilova dizajniranja, karakterističnog za svakog angažovanog stručnjaka ponaosob, predviđeni dizajn za odmaralište Sabina deli sličnu estetiku kroz svoje čiste linije objekata, ravne krovove i minimalnu ali prirodnu paletu materijala kako u eksterijeru tako i u enterijeru. Takođe, na predstavljenim projektima mogu se uočiti zeleni krovovi, beli eksterijeri, klizni stakleni fasadni elementi, kao i bazeni na otvorenom, piše Dezeen.

Projekat koji potpisuje Marcio Kogan

Lokalni kamen

Među do sada predstavljenim projektima je i objekat Johna Pawsona u čijem eksterijeru dominiraju kameni zidovi kombinovani sa čistim, belim površinama.

„U Sabini radimo nešto vrlo posebno i drugačije, stvarajući mesto na ovom prelepom ostrvu gde će ljudi moći da se osećaju kao deo zajednice, ali i da se osame u svom ličnom okruženju.“, rekao je Pawson.

Projekat koji potpisuje Rick Joy

Talasi kao inspiracija

Još jedno zanimljivo rešenje možemo videti na projektu portugalskog arhitekte Manuel Aires Mateusa, sa talasastim dizajnom krova.

Projekat koji potpisuje Manuel Aires Mateus

Naš pristup u Sabini je da pogled na zaliv i brda unesemo u unutrašnji i spoljašnji životni prostor.

“Želeli smo da naš dizajn nadmaši puku funkciju, svakodnevni život i jednostavno zauzimanje prostora.”

Koncept arhitekte Chipperfielda predstavljen je kroz modernu vilu sa velikim staklenim površinama koje omogućavaju neometan pogled na more.

„Naš pristup u Sabini je da pogled na zaliv i brda unesemo u unutrašnji i spoljašnji životni prostor, kao i da se integrišemo u neposredni okolni kontekst i njegovu topografiju.“, istakao je Chipperfield.

Projekat koji potpisuje David Chipperfield

Gotovo prvih 13 vila

Španski dizajneri Rolf Blakstad, Jordi Carreño i Jaime Romano već su završili prvih trinaest vila na Sabini. Carreño je bio zadužen i za master plan odmarališta, dok je Blakstad dizajnirao i klub odmarališta.

Projekat koji potpisuje Rick Joy

Vila na 2.100 kvadrata

Većina vila će imati između pet i osam spavaćih soba, a površine objekata će se kretati od 510 do 2.100 kvadrata. Većina vila će se nalaziti na uzdignutim parcelama, tako da će imati neometan pogled na more.

Projekat koji potpisuje John Pawson

Akcenat na održivosti

Dodatni zajednički sadržaj biće organizovan kroz formiranje restorana, spa centra, otvorenog bazena, dečijeg igrališta, teniskih terena, kao i kuglane, amfiteatra i noćnog kluba.

Razvojni plan uključuje niz održivih sistema, kao što su očuvanje vode, upotreba lokalnih materijala, upravljanje otpadom i generalno smanjenje zagađenja.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *