Čvrstoća na pritisak i zatezanje je veća kod kompozitne u odnosu na čeličnu armaturu; Foto: Zlatex doo
Materijali

Kompozitna armatura Steklonit od staklenih vlakana

Vreme je za ekološku armaturu koja je dvostruko jača od čelične, a 40% jeftinija.

U najvećem broju slučajeva u građevinarstvu koriste se proizvodi koji su dobijeni od čelika, betona i drveta. Čelik je materijal koji je prihvaćen u svim zemljama sveta kroz brojne propise, standarde i normative.

Kroz dugi niz godina u istoriji ispitivana su sva svojstva ovog materijala. Izučena je molekularna struktura, formirani su jasni konstitutivni modeli koji matematički opisuju ponašanje materijala, definisane su hemijske, mehaničke, termičke i ostale karakteristike. Sve ovo dovelo je do standardizacije i upotrebe čelika u brojnim granama privrede sa velikom sigurnošću u konačne rezultate njegove primene.

Prutovi kompozitne armature; Foto: Zlatex doo

Specijalan tip kompozitnog materijala koji se pravi od staklenih vlakana našao je primenu u građevinarstvu kao veliki konkurent armaturnom čeliku.

Za izradu nosećih elemenata u građevinarstvu najčešće se koriste čelični profili ili armirano betonski elementi sa armaturnim čelikom. Najvažnije karakteristike armaturnog čelika su čvrstoća na pritisak, čvrstoća na zatezanje, termički koeficijent, zapreminska masa i modul elastičnosti. Na osnovu ovih karakteristika definisane su klase i oznake čelika.

U novijoj istoriji, sa porastom broja stanovništva na celokupnoj planeti, dolazi do ekspanzije i u oblasti građevinarstva. Sa druge strane, prirodni resursi i proizvodi koji se dobijaju od njih postaju ugroženi i nedovoljni. Javlja se potreba za pronalaženjem alternativnih resursa i materijala koji treba da zadovolje sve potrebe.

Jedan od novih materijala koji se ubrzano razvija u poslednjim godinama je kompozit na bazi stakla i plastike i drugih vrsta materijala. Specijalan tip kompozitnog materijala koji se pravi od staklenih vlakana našao je primenu u građevinarstvu kao veliki konkurent armaturnom čeliku, kaže Radivoje Pavlović iz kompanije Zlatex doo koji je zastupnik ruske kompozitne armature Steklonit.

Kompozitna armatura se isporučuje u kolutovima; Foto: Zlatex doo

Uporedna analiza

Jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača stakloplastične armature je kompanija Steklonit iz Ruske Federacije, koja je poslednjih godina razvijala kompozitnu armaturu. Karakteristike ove armature su ispitivane godinama i u Ruskoj Federaciji su već standardizovane. Kao posledica toga formirani su standardi koji se koriste ne samo za proizvodnju i ugradnju Steklonita već i za projektovanje betonskih konstrukcija koje su armirane sa ovim materijalom.

Steklonit je pokazao značajne prednosti u odnosu na armaturni čelik sa gotovo svim karakteristikama.

Dvostruko jača od čelične armature

Čvrstoća na pritisak i zatezanje je veća kod kompozitne u odnosu na čeličnu armaturu.

Na osnovu prikazanih vrednosti iz prethodne tabele može se zaključiti sledeće. Čvrstoća na pritisak i zatezanje je veća kod kompozitne u odnosu na čeličnu armaturu. Što se tiče zapreminske mase ona je kod ovog inovativnog materijala manja, a isto važi i za modul elastičnosti.

Pored povoljnih mehaničkih i termičkih karakteristika, dodatne prednosti ove kompozitne armature su i trajnost tj otpornost na koroziju i hemijske agense, nema magnetno polje, ima električnu izolaciju, a ništa manje važno je što je i do 40% jeftinija od čelične armature. Takođe, Steklonit je jednostavan za rad i predstavlja ekološki povoljan materijal.

Postavljanje kompozitne armature

Primena kompozitne armature

Kompozitna armatura ima širok spektar primene. Može se upotrebiti za temelje, košuljice, industrijske podove a dobrodošla je i u lаkim i teškim betonimа (penobeton, betonske ploče, betonske tаble, monolitni temelj). Kompozitna armatura se dobro pokazala čak i pri učvršćivanju obаlа i dokovа kao i kod pomorskih i lučkih struktura.

Primena kompozitne armature je veoma široka; Foto: Zlatex doo

Može se koristiti u obliku mreže i šipki u betonskim konstrukcijаmа objekаtа rаzličitih nаmenа. Kompozitna armatura ima široku primenu i u izgrаdnji mostovа i putevа. Može se koristiti za ulične i trotoаrske pločnike, ogrаde, ivičnjаke, stubove, potpore ali i za železničke pruge.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *