Materijali

Obluci i rizla: Nezaobilazni materijali za uređenje dvorišta

Projekat dvorišta koje je izveo studio Creative&Sons su divan primer kako se mogu zanimljivo upotrebiti oblutci i rizla u eksterijeru.

Pejzažni arhitekta Gordana Andrić ističe da materijali poput rečnih oblutaka, rizle ili šljunka imaju široki spektar upotrebe prilikom uređenja dvorišta. S njima je moguće praviti bordure, oivičavati cvetne i druge leje ali i isticati detalje kao što je u ovom slučaju staza po kojoj se hoda. U primeru na fotografijama oblutci sitne granulacije upotrebljeni su na gotovo celoj površini dvorišta.

Po fizičkim osobinama oblutci i rizla spadaju u tvrde materijale ali njihovom upotrebom u pejzažnoj arhitekturi prostor vizuelno postaje topliji i prijatniji.

uredjenje-dvorista

Način ugradnje ovih materijala u prostoru zavisi od njihove namene ističe pejzažni arhitekta Gordana Andrić. Na podlogu od betona, ograničenu ivičnjacima, nasipa se poslednji sloj granulacije minimum 5 cm debljine. Za dreniranje, to jest, odlivanje vode potrebno je da nagib betonske podloge bude ka sabirnim kanalima ili zelenoj površini.

Podloga, osim betonska, može biti i od nabijene zemljane posteljice na koju se postavlja tampon od tucanika a završni sloj je od oblutaka. Ovako izvedena površina je dobro drenirana ali manje stabilna ukoliko nema ivičnjake.

Za ivice leja, borudre ili ukrase dovoljno je iskopati sloj zemlje, napraviti kanale i dobro nabiti zemlju u koju se na kraju postave oblutci. Ovakve površine zahtevaju pažljivo i brižno održavanje, dobro dreniranje, redovno valjanje, čiščenje ali i dosipanje završnog sloja.

uredjenje-dvorista-1

uredjenje-dvorista-klupica

uredjenje-dvorista-stepenice

uredjenje-dvorista-5

uredjenje-dvorista-2

uredjenje-dvorista-3

Pogledajte još interesantih članaka na temu uređenja dvorišta.

Firme iz kategorije Popločavanje:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Uređenje dvorišta: betonske ploče za staze i trem | Gradnja

    […] Pogledajte kako da za uređenje svog dvorišta iskoristite rizlu i oblutke. […]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *