Đus drvo. Foto: Céline Montanari
Materijali

Naučnici napravili prozirno drvo pomoću kore pomorandže

Od sada drvo svojim karakteristikama može pridodati i „održivu transparentnost“, kao jedan od često poželjnih atributa u arhitekturi.

Desetinama hiljada godina ljudi su okrenuti drvetu kao građevinskom materijalu koji im može obezbediti čvrstoću, izdržljivost kao i nisku cenu izgradnje. Sada drvo može da pruži još jednu karakteristiku – transparentnost.

Naime, naučnici sa Švedskog kraljevskog instituta KHT proizveli su potpuno obnovljivu verziju prozirnog drveta zahvaljujući dodatku ekstrakta kore pomorandže, piše Advanced Science.

Providnost od 90 posto.

Naučnici su proizveli potpuno obnovljivu verziju prozirnog drveta zahvaljujući dodatku ekstrakta kore pomorandže.

Mnogobrojna istraživanja širom sveta izvedena na drvetu poslednjih godina pokazuju kako se ovaj materijal može modifikovati i i tako dobiti u potpunosti nova svojstva. To uključuje i uklanjanje polimera kako bi postao proziran ili dodavanje poluprovodničkih nanočestica zahvaljujući kojim drvo može da svetli u reakciji sa UV zracima.

Naučnici sa Švedskog kraljevskog instituta KHT već godinama prednjače u istraživanju gde je drvo u fokusu, a svoje prvo prozirno drvo predstavili su još 2016. godine. Kao i kod ostalih verzija ove tehnologije sve otpočinje ekstrakcijom lignita, odnosno organskog polimera koji drvetu daje boju, krutost i sposobnost upijanja svetlosti.

Foto: Céline Montanari

Novi materijal ima snagu od 174 MPa i elastičnost od 17 GPa, zbog čega tim ističe da bi materijal mogao da se koristi i za teže strukturalne potrebe.

Nakon ovog postupka u materijalu ostaju prazne pore, koje je tim ranije ispunjavao sintetičkim polimerima kako bi se dobilo na čvrstoći i prozirnosti. Međutim, sada su naučnici pronašli ekološki prihvatljivu zamenu u monomeru napravljenom od komponente u kori citrusnog voća koja se naziva limonen.

„Novi limonenski akrilat napravljen je od obnovljivih citrusa, poput otpada od kore koji se može reciklirati iz industrije sokova od pomorandže.“, rekla je vodeća autorka studije, doktorant Céline Montanari.

Prozirnost 90 posto

Ovaj monomer limonen akrilata koji je korišćen za popunjavanje praznih pora u drvetu, dao mu je odličnu optičku propustljivost od 90% pri debljini materijala od 1,2 milimetra, čime je nadmašena prethodna verzija materijala koji je tim proizveo.

Novi materijal ima snagu od 174 MPa i elastičnost od 17 GPa, zbog čega tim ističe da bi materijal mogao da se koristi i za teže strukturalne potrebe.

Imajući u vidu dobijene rezultate, tim trenutno razmatra kakva bi sve primena novog materijala mogla da bude.

„Pogledali smo gde svetlost odlazi i šta se dešava kada stupi u kontakt s celulozom. Deo svetlosti prolazi pravo kroz drvo i čini materijal prozirnim, dok se deo svetlosti prelama i rasipa pod različitim uglovima i daje prijatne svetlosne efekte.“, rekao je profesor Lars Berglund.

Đus drvo

Transparentno drvo moglo bi da unese potpuno nove perspektive u projektovanju zgrada, ali dok se to ne desi potrebno je da prođe još puno ispitivanja dok narandža ne postane nezabilazni sastojak u recepturi za pravljenje providnog drveta.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *