Drvo koje osvetljava prostoriju; Foto: ACS Nano 2020, DOI: 10.1021/acsnano.0c06110
Materijali

Ovo luminiscentno drvo može da osvetli prostoriju

Naučnici su pokazali kako možemo modifikovati sastav drveta kako bi postalo otporno na vodu i pružalo topli sjaj prostoriji kada je izloženo UV svetlosti.

U središtu novog istraživanja koje je sproveo naučni tim švajcarskog ETH Zurich i novozelandske Scion research organization, našao se organski polimer lignin, koji je zapravo komponenta ćelijskih zidova u drveću i biljkama, i ključan je za krutost ovog materijala.

Kada se drvo pretvara u papir, tokom tog proizvodnog procesa zapravo se uklanja lignin i koji završava na otpadu. Brojni naučnici razmatrali su tehnike reciklaže lignina koje bi mogle da ga ponovo upotrebe zajedno sa karbonskim vlaknima za potrebe kreiranja jeftinijih baterija ili čvršćeg betona.

Sada, kao alternativno rešenje navodi se uklanjanje lignina iz drveta na način da ono dobije potpuno nova svojstva. Na ovaj način mogli bi se stvoriti prozirni drveni prozori koji bi pomagali termoregulaciji kuće a samim tim i održivosti, piše American Chemical Society.

Iz drveta se, za proizvodnju ,papira uklanja lignin koji završava na otpadu. Ovo istraživanje moglo bi to da promeni!

Ovo zanimljivo istraživanje počinju od komada balze – maketarskog drveta izuzetno male težine. Naučnici su ovaj komad drveta tretirali rastvorom za uklanjanje lignina, zajedno sa polovinom količine hemiceluloze, još jedne ključne komponente ćelijskih zidova biljaka. Na ovaj način je zapravo ostavljena porozna skeletna struktura.

Drugo jedinjenje je zatim uliveno u drvo koje je prazne prostore ispunilo poluprovodničkim nanočesticama zvanim kvantne tačke, koje sijaju kada su u kontaktu sa UV svetlošću. Zatim je drvo komprimovano, osušeno i presvučeno hidrofobnim slojem.

Abažuri koji svetle; Foto: ETH Zurich

Ekološki abažuri

Kao rezultat dobila se vodootporna struktura, za koju naučnici kažu da ima “izvrsna mehanička svojstva“. Ipak, najznačajnija prednost je ipak mogućnost da osvetli prostor.

Prema rečima istraživača mogu se koristiti i kvantne tačke različitih vrsta za stvaranje svetala različitih boja. Smatraju da bi se ovaj materijal mogao koristiti kao ukrasni abažuri za lampe i displeje, nudeći tako ekološku i biološku alternativu plastici i drugim materijalima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *