Materijali

Zgrada u Meksiku hrani se smogom

Brojni su danas arhitekti koji daju sve od sebe da isprojektuju zgrade koje su energetski efikasne i koje iskorišćavaju zelenu tehnologiju.

Jedna od takvih se trenutno gradi u Meksiko Sitiju – reč je o bolnici Torre de Especialidades s tornjem, a dvojac Allison Dring i Daniel Schwaag iz berlinske kompanije Elegant Embellishments proizveo je tvrdi materijal proSolve370e kojim će prekriti fasadu zgrade. Oblik i hemijski sastav ovog materijala će neutralizovati nivosmoga u gradu. Zgrada će se doslovno hraniti smogom, prenosi Znanost.

Kompanija Elegant Embellishments osnovana je 2006. godine s ciljem proizvodnje novih i često nevidljivih tehnologija.
Njihov je cilj, kaže Dring, vizuelno artikulisati tehnologije koje smanjuju uticaj gradova na ekologiju, a to često znači i redefinisanje dosadašnjih praksi. Njihove tehnologije podrazumevaju promene na nivou molekula, a opet mogu transformisati čitav prostor.

zgrada-jede-smog

Stvari nisu išle glatko za proSolve370e – bila su potrebna tri prototipa kako bi se materijal iz studija mogao primeniti prvo na manjim površinama, a na kraju i na zgradama.

Ono što ovaj projekt čini još zanimljivijim je činjenica da je ono što naprave i lepo. Dring objašnjava da je oblik materijala izveden iz korala i sunđera kako bi se povećavala površina i izloženost svetlu.

“Pronašli smo dekorativan, fraktalni oblik kojim smo povećali površinu i izloženost svetlu koji su potrebni za reakciju u području koji je vrlo zagađen”, kaže Dring. “Odgovarajući materijal koji apsorbuje smog  na složenoj površini povećava efikasnost ove tehnologije koja je istovremeno i lepa i prepoznatljiva.”

Iako je Torre de Especialidades prva ovakva instalacija, Ding se nada da će i ostali arhitekti slediti njihov primer. “Drugi gradovi poput Santiaga, Pekinga, Los Anđelesa, Bejruta i Astane imaju velikih problema sa zagađenjem i idealni su za proSolve370e.”

(Izvor: Znanost)

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *