Pogledajte kako je Pavla Flajs sagradio svoju kuću iz snova; Foto: Xella Srbija
Materijali, Promo

Bez mešalice, buke i oplate: Kako je Pavle sam izgradio svoju kuću iz snova

“Siva faza” za manje od dva meseca – Xella premium sistem gradnje kuća odlikuje velika brzina izvođenja koja zahteva manje radnika, manje maltera i manje betona u serklažima.

Kako zaista izgleda izgradnja jednog porodičnog stambenog objekta zainteresovani vlasnici budućih kuća imali su prilike da vide u okviru „Dana otvorenih vrata“. Jedinstveni događaj ovog tipa u Srbiji organizovala je kompanija Xella sa namerom da krajnjim korisnicima približi i pokaže kako zaista izgleda jedan porodičan objekat u „sivoj fazi“, sazidan u kompletnom Xella premium sistemu gradnje.

Domaćin događaja bio je Pavle Flajs, ponosni vlasnik porodične kuće u beogradskom naselju Miljakovac 3, koji je okupljenima do detalja, sa puno preciznosti i entuzijazma preneo svoja pozitivna iskustva.

„Kao investitor, u ovaj projekat sam ušao celim svojim bićem, sa svojom porodicom, pre nekih dve i po godine. Ideja mi je bila da ovaj projekat bude savremene gradnje. To znači da sam se vodio jednostavnim principima da napravim projekat i objekat za budućnost – ne samo mene nego i moje porodice. Automatski, izbor je bio veoma jednostavan. To je bila kompanija Xella i Ytong sistem gradnje“ – navodi Flajsa.

„Dan otvorenih vrata“ je jedinstveni događaj u Srbiji; Foto Xella Srbija

Vodio sam se jedinstvenim principima da napravim projekat i objekat za budućnost.

U planiranje, projektovanje i izgradnju porodičnog objekta u predgrađu Beograda, površine oko 300 kvadrata (bruto), krenulo se sa velikim ambicijama i zahtevima u pogledu obnovljivih izvora energije, ekoloških materijala i visokih standarda gradnje. „Kompanija Xella, navodi gospodin Flajs, prepoznala je moju potrebu i ideju koju sam od samog starta imao, a kasnije to realizovao i sa projektnim biroom.“

Xella sistemi primenjeni su od poda do krova i to na pozicijama: fasadnih zidova, pregradnih zidova i međuspratne tavanice.

Spoljašnji fasadni zidovi kuće porodice Flajs sazidani su primenom YTONG termo bloka debljine 37.5 centimetara. Osim toga, YTONG blokovi korišćeni su i u unutrašnjosti objekta – na poziciji pregradnih zidova.

Kako je reč o sistemskom rešenju, tokom izgradnje korišćeni su i „U“ elementi, „L“ elementi, ugaoni blokovi, Multipor ploče i Bela tavanica. „Bela tavanica je urađena za obe međuspratne konstrukcije. Kao takva, pokazala se kao savršeno rešenje za jednu ovakvu vrstu objekta“ – ističe Flajs.

Potvrda kvaliteta i energetske efikasnosti došla je prilikom izdavanja energetskog pasoša, gde je ovaj objekat dobio visoki B energetski razred. Kao takva, ova kuća troši manje energije za zadovoljenje stambenih potreba i životnog stila jedne savremene porodice.

 Da li ste već pročitali na Gradnji?

Nisko energetska kuća

Kada se energetska efikasnost i energetski razred objekta pominju, izuzetno je važno napomenuti da je budući dom porodice Flajs u samom startu projektovan kao nisko energetska kuća. To je bilo moguće promišljenim uklapanjem građevinskih materijala i sistemskih rešenja, te primenom solarnih panela i toplotnih pumpi.

„Od odabira fasadne stolarije, koja je drvo/aluminijum u visokoj kategoriji, niskoemisionih stakala, od krovnog pokrivača (koji su u ovom slučaju termopaneli), objekat je kao takav na kraju kompletno pokazao sve svoje performanse i u potpunosti postigao energetski razred koji smo mi želeli.“

Kroz proračune i kompjuterske simulacije utvrđeno je da će dodatna ulaganja kroz uštedu u energiji za grejanje i hlađenje isplatiti već kroz nekoliko godina. Uz rastuće cene energije, prateću inflaciju i potrošnju neobnovljivih izvora, neko energetska kuća je vrsta nekretnina čija tržišta vrednost može samo da raste.

Finasijska ušteda pri zelenoj izgradnji su značajne. „Zelena gradnja u Srbiji skuplja je za oko oko 7 do 10 % od tradicionalne gradnje. Međutim, jeftinijom je čini činjenica da se potrošnja svih resursa smanjuje za 20 do 30%, pa se njena izgradnja isplati kroz nekoliko godina“ – navode stručnjaci ih kompanije Xella Srbija.

 „Siva faza“ za manje od dva meseca

Gradnja objekta započeta je u avgustu 2021. godine. Efektivnom i organizovanom gradnjom, u trajanju od 50 i nešto dana, izidan je objekat u gruboj „sivoj fazi“. Potom je usledila zimska pauza, a na početku proleća gradilište je ponovo aktivirano.

Danas smo na oko 80% završenih radova na samom objektu. Rade se unutrašnji, fini završni radovi. Ali, sam objekat kao objekat već sada pokazuje sve svoje performanse i kvalitet od onoga od čega smo u startu krenuli – od osnove i od samog zidanja“ – navodi zadovoljni vlasnik porodične kuće.

Kao što gospodin Flajs to navodi, primena Xella sistem gradnje pruža vam izuzetne uštede u vremenu gradnje. Reč je o brzom načinu zidanja bez mešalice, buke i oplate, a koje zahteva manje radnika, manje maltera i manje betona u serklažima.

YTONG blokovi se proizvode u Srbiji, što znači da su pristupačni i dostupni po pristupačnoj ceni. Kako se mogu pronaći na svim bolje opremljenim stovarištima u Srbiji, isporuka materijala do gradilišta vaše porodične kuće je laka i jednostavna.

Preporuka zadovoljnog korisnika

Gospodin Flajs u prvi plan svog zadovoljstva ističe brojne prednosti primene Xella premium rešenja pri izgradnje jednog porodičnog stambenog objekta. Drugim rečima, sa Xella premium sistemima gradnje sigurno nećete pogrešiti.

„Danas mogu samo da sam ponosan vlasnik jednog ovakvog objekta i siguran sam da će i većina vas, koji se budete odlučivali na ovaj korak u svom životu, takođe biti zadovoljno ako  budete sledili makar jedan deo od ovoga što sam ja rekao“ – zaključuje Flajs.

Kada pogleda unazad i sabere utiske, vlasnik porodične kuće u Beograd smatra da je napravio pravi izbor. Ukoliko žele da budu u sigurnim rukama, Pavle Flajs poziva sve ljude koji planiraju izgradnju porodične kuće da se obavezno obrate stručnom timu kompanije Xella za sve nedoumice i tehnička pitanja.

Za više informacija o tome kako premium kuću možete sagraditi po ceni standardne, pogledajte Xella katalog proizvoda GRADITE I ZARADITE.

 

Urednik je izdvojio za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Rade

  Svaka cast na kuci. Samo se pitam sta ce biti od kuce kada zemljotres zaljulja? I nadji te mi te majstore koji ce tako precizno ozidati da ne treba malterisati!

  1. Dragan Marković

   Poštovani Rade,

   Hvala Vam na komentaru.

   Što se tiče zemljotresa, za objekat je urađen statički proračun. Kao što se to u brošuri GRADITE I ZAREDITE navodi: „Jedinstveni YTONG sistem gradnje, pored različitih tipova blokova i ploča, čine i elementi za
   vertikalne i horizontalne serklaže: Ugaoni blokovi, U i L elementi, koji objektu obezbeđuju dodatnu
   stabilnost i otpornost.“ Više informacija možete pronaći na stranici 7. ovog kataloga.

   Dakle, sistem sadrži niz elemenata koji kući daju čvrstinu. No, kako se radi o premium sistemu gradnje, serklaži i dugi elementi sklopa nisu direktno vidljivi kako kod tradicionalnog zidanja.

   Što se malterisanja tiče, za obradu fasadnih i unutrašnjih površina zidova ne koristi se tradicionalni cemetni malter (čija je debljina obično 2-3 cm), već tankoslojni Ytong malter (debljine svega 0.5 cm). Za pripremu ove vrste maltera nije potrebna mešalica, a kako se to u naslovu i tekstu navodi.

   Dakle, malterisanje zidova od Ytong blokova jeste obavezno, ali se ono ne radi na tradicionalni već na savremeni način.

   Da navedem ovih par činjenica – da ljude ne dovodimo u zabludu 😀

 2. Ljubo

  Flajso,ne reče koliko košta tò „planinarenje“?

  1. Dragan Marković

   Poštovani Ljubo,

   Cenu izgradnje porodične kuće nije moguće precizno utvrditi zbog stalnih rasta cena projektovanja, izvođenja i građevinskih materijala.

   Cena izgradnje porodične kuće ne zavisi samo od njene veličine (kvadrature i kubature), već i od standarda završne obrade i opremanja.

   No, što se tiče procene koštanja Xella materijala moguće je uraditi preciznu računicu potrebnih količina, cene materijala na stovarištima, kao i okviru cene izvođenja (a na osnovu brojnih dosadašnjih iskustva dobre prakse).

   OSIM TOGA, XELLA TIM BUDUĆIM VLADNICIMA PRUŽA NIZ PRATEĆIH USLUGA:
   – proračun i specifikacija potrebnog Ytong materijala – da možete da planirate,
   – stručni saveti eksperata – da izbegnete nedoumice,
   – podrška prodajnih predstavnika – pomoć pri nabavci i isporuci materijala,
   – saveti i pomoć pri odabiru izvođača radova – za brzu i kvalitetnu gradnju.

   Ukoliko imate gotov projekat (preporuka je da bude u dwg formatu), možete nam poslati na email adresu: [email protected].

   ŠTA SVE DOBIJATE?
   – specifikaciju materijala i elemenata za Xella sistem gradnje (Ytong, Silka, Multipor),
   – specifikacija sadrži predlog idealne debljine blokova u cilju ispunjenja Energetske efikasnosti i zvučne izolacije,
   – dobićete preporučene cene, kontakt osobu za dalje dogovore,
   – asistenciju prilikom nabavke materijala, izbora izvođača i samog izvođenja radova.

   . . .

   Budući vlasnici porodičnih kuća, dakle, kupovinom Xella materijala ne dobijaju samo premium kvalitet gradnje, već i BROJNE POGODNOSTI: stručnu podršku za vođenje kroz projekat i skoro pa izgradnju objekta po sistemu KLJUČ U RUKE (a plate samo materijal).

 3. Predrag

  Poštovani Dragane,
  Možete li mi napisati broj telefona ili
  eventualno adresu radi kontaktiranja
  Pavla Flajsa u vezi njegovog projekta.
  Voleo bih lično sa njim da popričam.
  Unapred Vam hvala na razumevanju.

  Srdačan pozdrav,
  Predrag

Ostavite odgovor

Obavezna polja *