Cena kuće najviše zavisi od kvadrature, spratnosti i premenjenih materijala; Foto: lakodokuce.rs
Građevinarstvo, Izdvojeno

7 stvari koje trebate znati pre početka izgradnje kuće

Loš majstor može da vam napravi brojne poteškoće. Isto je i sa lošim materijalom. Da biste predupredili propuste, obavezno proverite ove stvari pre nego što zabodete ašov.

Tradicionalna gradnja preduslov je dugotrajnosti, garancije i kvaliteta. Ali, za najveći broj ljudi koji se odluče za izgradnju kuće ili vikendice postupak projektovanja i izvođenja, odabir majstora i materijala je jedna velika crna rupa. Nepoznanica nije slučajna. Većina izvođača i proizvođača korisnicima nudi samo krajnji proizvod, ali ne i podršku, pomoć i profesionalne savete „pre“ i „za vreme“ izgradnje.

Međutim, odabir materijala i izvođača od presudnog su značaja pri izgradnji kuće. Pojedine pozicije su gotovo nepromenljive, a propuste u izolaciji je teško moguće nadoknaditi. Kako loši izbori ne bi anulirali vaš trud (pre početka izgradnje kuće) obavezno razmotrite sledeće stvari ukoliko se opredelite za objekat od solidnih materijala.

1. Tavanica

Nakon izgradnje, konstruktivne elemente objekta gotovo je nemoguće promeniti bez skupe i sveobuhvatne rekonstrukcije. Noseći zidovi i tavanice su srce vaše kuće.

Kako bi korisnicima ponudili pouzdan i siguran izbor, kompanija Xella je osmislila sistemska rešenja koja na lak, brz i jednostavan način rešavaju pitanje izvođenja konstruktivnih elemenata. Ytong bela tavanica je polu-montažni sistem za izradu međuspratnih, krovnih i drugih konstrukcija. Odličan je izbor kod rekonstrukcija, nadogradnji i adaptacija porodičnih kuća sa ravnim i kosim krovom.

Bela tavanica se može koristiti već nakon 24 sata od trenutka betoniranja.

Radi se o laganoj, a izuzetno nosivoj konstrukciji – težine svega od 150 do 175 kg/m2. Bela tavanica se izvodi bez gornje betonske ploče i zahteva minimalni broj podupirača. Može se koristiti nakon 24 sata od trenutka betoniranja. Poseduje protivpožarna i termoizolaciona svojstva. Laka je i brza za montažu.

Ytong bela tavanica je polu-montažni sistem koji ne zahteva dodatnu termoizolaciju; Foto: ytong.rs

2. Zvučna izolacija

Ugodnost je jedan od glavnih prednosti života u kući. Ali, ugodnost nije samo toplotna, već i zvučna kategorija. Prilikom izgradnje i odabira materijala, vlasnici kuća se obično bave vidljivim stvarima (boja zidova, izbor pločica i sanitarija). Zvučna izolacija se nepravedno ostavlja po strani. Propusti se (najčešće) uoče nakon useljenja. No, tada obično bude prekasno. Korekcije su skupe, zahtevne i dugo traju.

O zvučnoj izolaciji je potrebno misliti na vreme. Kao i u slučaju zvučne izolacije stana, pažljivo razmotrite sve pozicije unutrašnjih pregradnih zidova i njihove akustičke karakteristike. Postoji par ključnih pozicija – pregrade između dnevne i noćne zone, kupatila i drugih prostorija. Pozicije pregradnih zidova sa visokim koeficijentom zvučne izolacije (preko 40 decibela)  u vašoj kući možete efikasno postići primenom  zidanih ili montažnih sistema.

Kod zidnih sistema, jedna od mogućnosti je i primena Ytong Fonobloka 12 i 15 cm debljine. Preporučuje se i primena Silka blok 11.5, 17.5 ili 20 cm debljine. Ovi materijali poseduju napredna izolaciona, konstruktivna i protivpožarna svojstva koji su neophodni za postizanje visokog standarda komfora.

Postoje i sistemi suve gradnje sa kojima možete postići željenu zvučnu izolaciju. Reč je o zidovima od gips-kartonskih pregrada sa ispunom od kamene vune. Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se jednim ili sa dva sloja gips-kartonskih ploča. Ako je dvoslojni, debljine 12.5 cm, zvučna izolacija u ovakvim slučajevima je od 45 do 60 dB (zavisno od kvaliteta kamene vune).

3. Brzina gradnje

Obično se kaže da „vreme je novac“. To nigde nije očiglednije nego na gradilištu. Otvoreno gradilište puno košta. Zato je brzina i efikasna izgradnja kuće od presudnog značaja.

Kao što je to dobro poznato, kuću je u celosti moguće sagraditi pomoću blokova. Reč je o sistemu zidanja pomoću falcovanih blokova i tankoslojnog maltera. Zidne površine su ravne i dobro zaptivene. Tokom izgradnje, gradilište je čisto. Velike dimenzije blokova omogućavaju uštedu u vremenu i manji broj komada u kvadratnom metru. Ovakve blokove u svojoj ponudi imaju kompanija Wienerberger sa svojim blokom Porotherm kao i Xella sa svojim blokom Ytong.

Porotherm IZO Profi opeka zida se uz pomoć Dryfix.extra lepka koji dolazi zajedno sa blokom

4. Odabir majstora

Iskusan majstor može da vam uštedi i vreme i novac. Neiskusan majstor može da vam napravi brojne poteškoće. Tržište je malo i tradicionalno, a majstori nisu obučeni (već priučeni). No, to ne treba da vas obeshrabri. Ne trebate da odustajete od svojih želja i ideja ukoliko naiđete na nerazumevanje izvođača. Potrebno je da nastavite dalje i potražite tim stručnjaka koji će vam pomoći u realizaciji vaših zamisli.

Pripremite se dobro i radite sa sertifikovanim izvođačima koji vam mogu garantovati kvalitet. Provereni materijali i rešenja, kao i uhodane ekipe koje rade na njima, uvek su vam bolja opcija nego improvizacija u izvođenju.

Gradnja Adresar, sa više stotina adresa, mesto je na kome možete pronaći majstora ili izvođača za sve vrste radova – od građevinskih do zanatskih, kao i veliki broj proizvođača materijala i opreme.

Iskusan majstor može da vam uštedi i vreme i novac.

Ništa bez dobrih majstora

5. Ključ u ruke

Kod ovog sistema gradnje dobijete kompletnu uslugu i objekat spreman za useljenje. Na vama je samo da kupite nameštaj. Izgradnja kuće treba biti troškovno prihvatljiva. No, često se dešava da izvođenje bude skuplje i duže nego što ste planirali. Izgradnja po sistemu ključ u ruke vas može rešiti tih briga.

Način gradnje po sistemu „ključ u ruke“ je pouzdan postupak zato što su svi troškovi i rokovi fiksni i unapred definisani. Ugovorom „ključ u ruke“ izvođač radova se obavezuje da će izgraditi određeni građevinski objekat na određenoj parceli prema fiksnim i unapred određenim troškovima. Na primer, Ćirić Gradnja iz Beograda nudi ovu vrstu usluge.

Kod sistema „ključ u ruke“ dobijete kompletnu uslugu i objekat spreman za useljenje.

Pored navedenog, još jedna prednost ovog sistema gradnje je vazno finansiranje. Finansiranje putem kredita ili gotovinskog plaćanja se vrši parcijalno iz više delova kako teku građevinski radovi.

Izgradnja po sistemu ključ u ruke vas može rešiti brojnih briga; Foto: Ćirić Gradnja

6. Termoizolacija

Da bi ste sagradili što bolju i štedljiviju kuću, presudnu ulogu imaju odabir i kvalitet ugrađenih materijala. Kada pričamo o pouzdanosti i kvalitetu fasadnih zidova, preporučujemo da se opredelite za svetski renomirane proizvođače, kao što je kompanija Wienerberger.

Porotherm IZO Profi zidni sistemiopeka sa integrisanom termičkom izolacijom je materijal koji zadovoljava sve konstruktivne i termičke propise. Ovaj blok se preporučuje za izgradnju spoljašnjih zidova kuća i vikendica u svim delovima Srbije. Njegovom primenom svoju kuću iz snova sazidaćete duplo brže i jeftinije, a ona će celog života štedeti za vas. Najvažnije od svega, ovaj materijal nije podložan starenju i uvek zadržava svoje noseće i izolacione karakteristike.

S druge strane, prilikom odabira projekta, vodite računa o tome da kuće sa više spoljnih zidova imaju i veće toplotne gubitke. Jednostavna pravougaona forma garantuje manje spoljne površine, samim tim i niže troškove grejanja i hlađenja.

Porotherm IZO Profi – Ovaj sistem zidanja omogućava da zidanje ubrzano a troškovi struje manji; Foto: Wienerberger

7. Održavanje

Svaki ugrađeni sistem i materijal ima svoj rok trajanja i garancije. Da bi vaša kuća zadržala standard kvaliteta i komfora na koji ste navikli, neophodno je da je redovno održavate.

Tekuće održavanje objekta podrazumeva izvođenje radova koji se preduzimaju radi sprečavanja oštećenja koja nastaju upotrebom objekta ili radi otklanjanja tih oštećenja. Tekuće održavanja sastoji se od pregleda i popravki, odnosno svih zanatskih radova kojima se obezbeđuje održavanje objekta na zadovoljavajućem nivou kvaliteta.

Da bi vaša kuća zadržala standard kvaliteta i komfora na koji ste navikli, neophodno je da je redovno održavate.

S druge strane, investiciono održavanje je izvođenje građevinsko-zanatskih, odnosno drugih radova zavisno od vrste objekta u cilju poboljšanja uslova korišćenja objekta u toku eksploatacije. Cilj investicionog održavanja jeste povećanje vrednosti imovine na tržištu nekretnina.

Tekuće i investiciono održavanje dovode do očuvanja vrednost i vitalnosti objekta; Foto: megaplast.rs

Gradite da traje

Kako svakom izboru predstoji saznanje o mogućnostima, (pre početka izgradnje) pripremite se što bolje možete. Kuću zidate jednom, a u njoj ćete stanovati svaki dan. Zato u nju treba ulagati. Uz tehničku i profesionalnu pomoć, pravi izbor materijala i majstora vaša kuća će celog života štedi za vas. Kao garanciju dugotrajnosti i kvaliteta, preporučujemo vam da se (uvek) opredelite za sistemska rešenja i izgradnju po principu „ključ u ruke“.

Loš majstor može da vam napravi brojne poteškoće. Isto je i sa lošim materijalima. Zato o njihovom izboru i najviše treba da vodite računa. Pre početka izgradnje, posavetujte se sa izvođačem ili arhitektom, informišite se na vreme i budite spremni na iznenađenja.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *