Kuća Rašović je varijacija teme tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom; foto: Dušan Petković
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2020

Kuća Rašović u Rakovcu s pogledom na Frušku Goru

Ova kuća nadomak Novog Sada nikla je na temeljima stare, te je glavni izazov u projektovanju bilo kako iskoristiti postojeću osnovu već započetog objekta.

U poslednjih 30 godina, iz Srbije i Vojvodine se u inostranstvo iselilo skoro 900.000 ljudi. Nakon određenog perioda, veliki broj njih se odluči za povratak u domovinu. Međutim, često ih u Srbiji dočeka neprimereni stambeni standard. Zadovoljiti stambene preferencije ljudima iz inostranstva nije lako.

Slika je poznata. Cena stanova u novogradnji je previsoka, a njihov kvalitet upitan. Već sagrađene kuće nalaze se na placevima sa neatraktivnim pogledom. U nedostatku zadovoljavajuće ponude, kao jedna od vitalnih alternativa, izdvojila se mogućnost izgradnje kuće po originalnom projektu.

Primer pozitivne prakse ove tendencije je Kuća Rašović u Rakovcu, opština Beočin (nadomak Novog Sada). Autori ove nesvakidašnje kuće su Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović iz novosadskog studija Modelart Arhitekti. Ova kuća sa nezaboravnim pogledom na Frušku Goru nikla je na temeljima stare, što je u velikoj meri opredelilo njenu poziciju na parceli ali i mnoge druge stvari.

Ideja je bila da se što veći broj stabala sačuva, foto: Dušan Petković

Od samog početka, klijenti su želeli pogled na Frušku Goru iz (skoro) svake prostorije.

Zahtev klijenata (inače povratnika iz inostranstva) bila je da pronađu mesto koje će im pružiti mirnu svakodnevnicu, zaklon od gradske buke, ali i neposrednu vezu sa prirodom. „Parcela u Rakovcu pokazala se kao idealna lokacija za zadovoljenje njihovih želja i potreba. Bilo je potrebno samo iskoristiti njene prostorne potencijale i konkretizovati ih arhitektonskim jezikom“ – navode Modelart Arhitekti za naš portal.

Kuća Rašović smeštena je na blago nagnutom terenu, a na takav način da se iz dnevne zone prostiru vizure na obronke Fruške Gore i Nacionalni park. Od samog početka, klijenti su želeli pogled na Frušku Goru iz (skoro) svake prostorije.

Istovremeno, kuću je trebalo i zatvoriti i otvoriti. „Važno je da kuća bude oaza mira, da istovremeno bude ekstrovertna, pružajući dobre vizure ka okolini, i introvertna, pružajući osećaj mira i sigurnosti“ – naglašava Jelena Mitov. Kao rešenje došlo se to obrasca organizacije gde su prema ulici orijentisane pomoćne prostorije, a da bi se kuća u potpunosti otvorila prema dvorišnoj strani i prirodi.

Pogled na Frušku Goru iz dnevne sobe bio je jedan od glavnih zahtev klijenata; foto: Dušan Petković

Kuća s dvovodnim krovom

Arhitektonsko oblikovanje i programska postavka kuće rezultat su bliske saradnje između projektanata i korisnika, pažljivog osluškivanja i analize korisničkih potreba, ali i istraživanja raspoloživih kapaciteta lokacije i okruženja. „Do konačne forme došlo se nakon nekoliko iteracija, u kojima su ispitivane različite mogućnosti oblikovanja, orijentacije i spratnosti“ – navode Modelart Arhitekti.

U krajnjem rešenju, oblik kuće je varijacija teme tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom. Za oblaganje krova korišćen je BRAMAC crep tamne boje, dok su primenjeni krovni prozori marke VELUX. Međutim, mnogo snažniji uticaj na oblikovanje imalo je prirodno okruženje, zatečeni raspored drveća, kao i blago nagnuti teren, na kom je kuća izgrađena.

Kuća Rašović nalazi se u neposrednoj blizini Novog Sada, foto: Dušan Petković

Na arhitekturu objekta uticali su postojeći temelj i podrum, koje je bilo potrebno zadržati i delimično iskoristiti.

Glavni izazov prilikom projektovanja i izvođenja Kuće Rašović bilo je pitanje kako iskoristiti postojeći temelj i podrum već započetog objekta. Postojanje podruma je od mane pretvoreno u prednost, te je iznad njega formirana prostrana terasa na koju se nadovezuje dnevna soba. „Na arhitekturu objekta uticali su postojeći temelj i podrum, koje je bilo potrebno zadržati i delimično iskoristiti“ – ističe Krsto Radovanović za naš portal. Polazno ograničenje direktno je predodredilo poziciju objekta na parceli, ali i mnoge druge stvari.

Na temeljima stare kuće bilo je potrebno sagraditi nov stambeni objekat, foto: Dušan Petković

Upuštanje temeljne ploče

Prirodni pad terena i zatečeni temelji vešto su iskorišćeni za novi raspored sadržaja na čak 250 m2 površine. U prizemlju kuće dominira velika dnevna zona, koja obuhvata dnevni boravak, kuhinju i trpezariju, na koje se nadovezuju terase (pristupna i dvorišna). U prizemlju su (takođe) i radna soba, spavaća i gostinska soba, kupatilo, ostava i tehnička prostorija. Ulaz u objekat nalazi se u središnjem delu osnove.

Iznad jednog dela prizemlja inteligentnim upuštanjem temeljne ploče dobijen je prostor za potkrovlje, koje je dvostrano orijentisano. Sa jedne strane, potkrovlje gleda ka prirodi. Sa druge strane, ono je orijentisano ka Novom Sadu, tako da se u istoj prostoriji doživljava kontrast dveju strana (prirode i grada).

Inteligentno upuštanje ploče prizemlja

Pažljivi izbor materijala i detalja

Kuća je sagrađena u masivnom konstruktivnom sklopu. Noseći zidovi su od NEXE Termobloka. Krovna konstrukcija je kombinacija klasične drvene i čelične konstrukcije. Završna obrada kontakt fasade je delimično demit, a delimično listele od opeke. Listele u kombinaciji sa drvenom lamperijom, daju dozu rustičnosti i šarma, što je bila jedna od glavnih želja klijenta.

Spoljašnja stolarija je aluminijumska od ALUMIL profila, ponajpre zbog velikih staklenih portala. Namera arhitekta bila je da boravkom u zatvorenom prostoru korisnici osećaju snažnu povezanost sa prirodnim okruženjem (kao da su napolju).

Za spoljašnju stolariju korišćeni su prozori marke ALUMIL, foto: Dušan Petković

Luster od grane

Kuća se uklapa u svoj ambijent na razne načine. „Jedan od ciljeva je bio i da se očuva postojeće drveće, pa je u kontekstu toga i deo grane isečene sa obližnjeg drveta, koja je pretvorena u viseći luster iznad trpezarijskog stola“ – ističu arhitekte iz Modelarta. Nasuprot belim površinama zidova i velikim staklenim površinama, koje naglašavaju otvorenost i prozračnost, detalji u enterijeru od prirodnih materijala (opeke i drveta) daju prostoru posebnu dozu ušuškanosti i topline.

Prirodni materijali daju prostoru posebnu dozu ušuškanosti; foto: Dušan Petković

Arhitektura porodičnog doma

Mada su u početku bili poznati najviše po svojim maketama, Modelart Arhitekti su ubrzo postali vodeći arhitektonski biro u Srbiji za projektovanje porodičnih kuća. O tome svedoče brojna stručna priznanja, ali i zavidna količina aktuelnih projekata.

Nakon Kuće u Alibunaru, Kuće u Smilovcima i mnogih drugih, Modelart Arhitekti nam kroz Kuću u Rakovcu skreću pažnju na jednu važnu stvar, a to je veza između identiteta i detalja, oblika i materijala. Naime, sve navedene kuće su projektovane od strane istih arhitekata, ali su po svojoj pojavnosti i karakteru sasvim drugačije, gotovo neuporedive. Ovi primeri nas uče da je svaka porodica posebna na sebi svojstven način, a da arhitektura je tu da toj posebnosti da odgovarajući stambeni okvir.

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća Rašović
 • mesto: Rakovac (opština Beočin)
 • autori projekta: Modelart Arhitekti
 • autorski tima: Dejan Mitov, Jelena Mitov i Krsto Radovanović
 • saradnici: Maja Vučić i Aleksandra Pavlović
 • godina projektovanja: 2018.
 • godina izgradnje: 2019-2020.
 • površina: 250 m2
 • spratnost: Su+P+Pk
 • fotografije: Dušan Petković

Grafički prilozi

Prizemlje se sastoji iz dva dela
Prizemlje se sastoji iz dva dela
Na potkrovlju se nalaze dodatni sadržaji
Na potkrovlju se nalaze dodatni sadržaji
U jednom delu objekta nalazi se potkrovlje
U jednom delu objekta nalazi se potkrovlje
Inteligentno upuštanje ploče prizemlja
Inteligentno upuštanje ploče prizemlja

Fotogalerija:

Kuća Rašović je varijacija teme tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom; foto: Dušan Petković
Kuća Rašović je varijacija teme tradicionalne kuće sa dvovodnim krovom; foto: Dušan Petković

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

6 komentara

 1. Anton

  Odlično rešeno. Kameni zid suterenske zone je predivan. Jedino mislim da nije bilo potrebe za uvođenjem opeke u celu priču. Sve u svemu, vrhunski.

 2. arhitekta

  bravo, za kolege iz novog sada

 3. 5 culmone cl Edensor Park

  Ovakve projekte treba podrzavati i pomoci na sto jednostavniji naci da se izvedu i projektuju, bez komplikacija a u skladu sa zakonom (skromno)!

  1. Dragan Marković

   Upravo tako. Investitorskom urbanizmu i stanogradnji potrebno je ponuditi vitalnu alternativu. Život u porodičnoj kući to svakako jeste. Za istu ili nižu cenu dobije se nauporedivo veći komfor.

Оставите одговор

Obavezna polja *