Traženi standard zvučne izolacije između dva stana može se postići na razne načine; Foto: Gradnja.rs
Izdvojeno, Materijali

Vodič za dobru zvučnu izolaciju stana

Glasovi komšija, zvuk vodokotlića i iritirajući zvuci telefona iz susedne prostorije stvar na koju smo navikli. Pre kupovine ili renoviranja stana, obavezno proverite akustičke karakteristike primenjenih materijala. Ako niste sigurni kako, ove smernice će vam sigurno biti od koristi.

Buka nema ukus, boju i miris ali negativno utiče na naše zdravlje. Naime, kada se o zvučnoj izolaciji ne vodi računa, dešavaju se propusti. Na primer, dogodi se da se sagradi zgrada, kupac kupi stan (plati mnogo da bi živeo ugodno), a potom čuje komšije ili svoje ukućane. Umesto blagostanja, dočekaju ga mnogobrojne neprijatnosti i problemi.

Buku ne vidimo, ali ona loše utiče na nas. Buka izaziva stres, ometa osnovne aktivnosti poput sna, odmora, rada ili učenja. Umorni smo, razdražljivi i nervozni. Iako štetna, nivo buke u našim gradovima svakodnevno raste. Na ovu činjenicu upućuje i istraživanje Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda. Rezultati su poražavajući.

Istraživanje je pokazalo da je prekoračenje nivoa buke prisutno na čak 30 od 35 mernih mesta u Beogradu! Merenja su takođe pokazala da postoji značajan broj stambenih zgrada sa neadekvatnom zvučnom izolacijom, sagrađenih od loših materijala.

Klimablock Aku kompanije Zorka-Opeka može biti vaš saveznik u borbi protiv bučnih komšija; Foto: Zorka-Opeka

Prekoračenje nivoa buke prisutno je na čak 30 od 35 mernih mesta u Beogradu.

Prilikom kupovine ili renoviranja stana, potrebno je proveriti koji su materijali ugrađeni i koja su njihova akustička svojstva. Prodavca stana ili arhitektu treba pitati da li su zidovi bušeni za potrebe provođenja instalacija i da li su izvođači poštovali preporuke i smernice proizvođača. Pored toga, treba poznavati regulativu i standarde, te proveravati njihovu primenu u praksi. U suprotnom, vaši zidovi biće samo vizuelna, ali ne i zvučna pregrada.

Standardi zvučne izolacije u Srbiji

Dokument Akustika u zgradarstvu: Tehnički uslovi za projektovanje i građenje zgrada preporučuje da najmanja vrednost zvučne izolacije između susednih stanova, između stana i zajedničkih prostorija u stambenim zgradama treba biti 52 decibela. “Pravilnik o zvučnoj zaštiti zgrada” je u pripremi i trebalo bi da se pozove na standard SRPS EN 12354 i da propiše nove kriterijume zvučne zaštite u stambenim zgradama.

Kao što vidimo, regulativna za zvučnu izolaciju unutar samog stana ne postoji – i to je izvor svih problema i poteškoća. Ciljani nivo zvuka neophodnog za ugodan boravak u stambenom prostoru iznosi od 30 do 35 dB. To znači da zvučna izolacija pregradnog zida unutar stana treba biti najmanje 30 do 40 dB. Međutim, to u domaćoj praksi stanogradnje (često) nije slučaj.

Najmanja vrednost zvučne izolacije između dva stana mora biti 52 decibela.

Da bi uštedeli na neto kvadraturi i materijalu, investitori izvode pregradne zidove od 10 cm do 15 cm debljine (ili tanje). Da bi dalje uštedeli, investitori ugrađuju jeftinu kamenu vunu i materijali koji stvaraju utisak komfora samo dok su novi, a to je prve 2-3 godine. Ovako tanki pregradni zidovi od gipsa ili cigle fizički razdvajaju prostorije, ali ne i zvučno. U samom stanu, kritične pozicije su pregradni zidovi između dnevne i noćne zone, kupatila i sobe, roditeljske i dečije spavaće sobe.

Sa tankim pregradnim zidovima nema zvučne privatnosti što dovodi do brojnih neprijatnosti. Zvuk vodokotlića, iritirajući zvuci telefona i vrata iz susedne prostorije stvar na koju smo navikli. Domaće tržište nekretnina zasićeno je upravo stanovima sazidanim od akustički loših materijala.

Zvučna izolacija pregradnih zidova

Zvučna izolacija stambenog prostora treba biti potpuna, na svim pozicijama u zgradi – od fasade do pregradnih zidova. Postoje tri kritične pozicije za zvučnu izolaciju u unutrašnjosti stambenog objekta o kojima treba da posebno voditi računa. To su zvučna izolacija:

 1. između dva stana,
 2. između stana i hodnika,
 3. između dve prostorije u stanu.
Ključne pozicije pregradnih zidova u stanu; Foto: ytong.rs

1. Pozicija između dva stana

Kako je potrebno zadovoljiti zvučnu izolaciju od minimum 52 dB, za ovu poziciju preporučuje se primena Ytong Fonobloka 20 (53 dB zaštite) ili Ytong Fonobloka 25 (55 dB zaštite). Takođe, moguće je primeniti i sistemska rešenja kompanije Xella, kao što su primena Silka bloka 11.5 i Multipor 5 (52 dB zaštite) ili Silka bloka 17.5 i Multipor 5 (56 dB zaštite).

Kompanija Wienerberger osmislila je specijalnu opeku za zvučnu izolaciju. Da biste uživeli u miru i tišini svog stana, pravo rešenje su specijalizovani blokovi Porotherm 25 AKU i Porotherm 19 AKU. Naime, Porotherm 25 AKU garantuje zvučnu izolaciju od 54 dB, a Porotherm 19 AKU garantuje zvučnu izolaciju od čak 53 dB – reč je o jednom od najtanjih pregradnih zodova za ovu poziciju na domaćem tržištu (svega 19 cm).

Porotherm AKU 19 je speciala opeka idealana kao rešenje za zvučnu izolaciju između dva stana; Foto: wienerberger.rs

Moguća je i primena Klimabloca 25 Aku, koji proizvodi kompanija Zorka-Opeka. Klimabloc ima sposobnost zvučne izolacije od čak 54 dB – za obostrano malterisane zidove. To se postiže tako što je težina bloka povećana skoro duplo (i sada iznosi 23.5 kg), dok je saće koje daje izolaciju progušćeno.

Sa četvrte strane, zvučnu izolaciju između dva stana moguće je postići i postavljanjem kamene vune na giter blok. Kompanija Knauf Insulation nudi spektar mogućih primena. Jedan od bitnih faktora dobro rešenog pregradnog zida između dva stana jeste i vrsta upotrebljene mineralne vune. Bitno je znati da postoje proizvodi od staklene mineralne vune sa specijalnom tehnologijom koja omogućava da ovi proizvodi budu prirodni i zdravi za čoveka.

Klimablock Aku kompanije Zorka Opeka jedan je od dostupnih proizvoda na tržištu; Foto: Zorka-Opeka

2. Pozicija između stana i hodnika

Za zvučnu izolaciju između stana i hodnika preporučuje se sistemska rešenja. Ova pozicija zida treba istovremeno da zadovolji visoke standarde zvučne, toplotne i protivpožarne zaštite.

Porotherm AKU 25 (54 dB zaštite) i Porotherm AKU 19 (53 dB zaštite) kompanije Wienerberger se takođe mogu koristiti i kao pregrada između stana i zajedničkog hodnika. Ova opeka se jednostavno ugrađuje uz klasični malter, te je odlično rešenje za akumulaciju toplote koja je posebno važna u pralaznim periodima. Ispitivanje o ovim blokovima sprovedeno je na Institutu IMS u Beogradu, gde je dokazano da zadovoljavaju visoke standarde zvučne i termo izolacije.

Porotherm AKU 25 zadovoljava visoke standarde zvučne i termo izolacije; Foto: wienerberger.rs

Ytong Fonobloka 20 cm i Multipor 5 cm vam garantuju izolaciju od 53 dB. Potom, primena Silka bloka 11.5 i Multipora 10 obezbeđuju 52 dB zaštite, dok kombinacija Silka 20 i Multipora 10 pruža zvučnu izolaciju od čak 58 dB  – što je za 6 dB više od zakonom propisanih normativa (primenjuje se kod stanova premijum kvaliteta).

Na domaćem tržištu česte je primena i sendvič zida. Sa unutrašnje strane stana postavljaju se gips-kartonske ploče sa termoizolacijom debljine 5cm. U sredini zida nalazi se giter blok debljine 20 cm. Sa strane hodnika nalazi se gips-kartonske poče sa termoizolacijom ukupne debljine 8 cm. Zid zbirne debljine od 33 cm zadovoljava sve zahteve propisane regulativom od traženih 52 dB.

Silka akustični blokovi za pregradne zidove; Foto: ytong.rs

3. Pozicija između dve prostorije u stanu

Nezavisno od cene kvadrata, pregradni zidovi u stanu treba da zadovolje nivo zvučne izolacije od 30 do 40 dB. No, investitori često ugrađuju zidove čija je izolaciona moć nedovoljnih 16 dB. Posledice plaćaju kupci i to svakodnevno.

Pozicije pregradnih zidova naprednih akustičkih svojstva možete lako dobiti primenom Ytong Fonobloka 12 i 15 cm debljine, koji pružaju od 50 dB i 51 dB zaštite. Takođe, na raspolaganju vam je i Silka blok 11.5, koji pruža zaštitu od čak 52 dB zaštite. Zbog svojih naprednih karakteristika, ovi blokovi su idealni za zidove između kupatila i sobe, dnevne i noćne zone, roditeljske i dečije sobe.

Postoje i sistemi suve gradnje sa kojima možete postići željenu decibelažu. Reč je o zidovima od gips-kartonskih pregrada sa ispunom od kamene vune. Pregradni zidovi mogu biti sa jednostrukom ili dvostrukom potkonstrukcijom, a oblažu se jednim ili sa dva sloja gips-kartonskih ploča. Ako je dvoslojni, debljine 12.5 centimetara, zvučna izolacija u ovakvim slučajevima je od 45 do 60 dB (zavisno od kvaliteta kamene vune).

Faktori koji smanjuju akustička svojstva zidova

Prilikom kupovine ili renoviranje stana, potrebno je razmotriti i faktore koji smanjuju akustička svojstva pregradnih zidova. Štemovanje nepovratno dovodi do gubitka akustičkih svojstva. Na primer, štemovanje zidova za potrebe provođenja instalacija jake i slabe struje, ubacivanje utičnica ili prekidača, vođenje cevi za vodovod, kanalizaciju ili grejanje kroz zidove – sve to stvara zvučne mostove, odnosno slabi vaše zidove u pogledu zvučne izolacije.

Štemanje zida snižava akustička svojstva pregradnih zidova; Foto: Thinkstock

Izbor sobnih vrata, takođe, utiče na izolaciona svojstva pregradnih zidova.

Zatim, tiplovanje i bušenje zidova za potrebe postavljanja TV-a, klima uređaja, kuhinjskih elemenata, zidnih polica i slika formira zvučne mostove – kroz koje buka lako prolazi.

Neophodno je obratiti pažnju i na izbor sobnih vrata. bolju zvučnu izolaciju, na primer, bolja su vrata „sa“ nego vrata „bez“ falca. “Vrata s falcom imaju bolju zvučnu izolaciju jer sam falc onemogućava zvuku da se direktno prenosi između prostorija što znači da je tradicionalni izgled vrata bolji po pitanju zvučne izolacije” – ističe arhitektica Sonja Brstina.

Vrata bez falca s vidnim šarkama za moderan enterjer. Foto – Gradnja.rs, Enterijer – Sonja Brstina

Poštedite sebe nepotrebne buke

Iako su osnovni uslovi za zdrav život, mir i tišina u stambenom prostoru sve češće postaju stvar luksuza, naročito kada je reč o novogradnji. Ali, zdravlje nije samo odsustvo bolesti – već je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja. Prema tome, zdrav život nije moguć u bučnoj sredini i zgradama sagrađenih od loših materijala.

Da poštedite sebe nepotrebne buke možete jedino ukoliko eliminišete buku od komšija, ali i onu unutar vašeg stana. Ako to nije slučaj sa vašom nekretninom, onda vam je unapređenje zvučne izolacije nužno neophodno. Za to postoji tri glavna razloga:

 1. Zvučna izolacija čuva zdravlje i privatnost vas i vaše porodice.
 2. Izbor materijala i proizvođača nikada nije bio veći.
 3. Postoje tehnička rešenja za sve potrebe i situacije.

Nevezano da li kupujete novi stan ili renovirate stari, navedeni materijali su sigurna rešenja u borbi protiv buke. Reč je o najnovijim sistemima koji zadovoljavaju standarde propisane važećom regulativnom i pružaju odgovore na sve korisničke potrebe. Primenom pravih materijala možete da budete potpuno opušteni i relaksirani u svojoj sobi, a da pritom ne ometate ostale ukućane i stanare.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

10 komentara

 1. Srle

  Kako do vas? 🙂

 2. Sonja Bjelica

  Lepo ste obradili temu vertikalne izolacije, ali ste zanemarili problem prenosenja zvuka preko medjuspratne konstrukcije u odsustvu “plivajucih podova”.

  1. Dragan Marković

   Pitanje zvučne izolacije zgrada je složeno i sveobuhvatno. Postoji puno tema i kritičnih pozicija. Trudićemo se da obradimo što veći broj najučestalijih primera u praksi.

 3. Aleks

  Naveli ste materijale, ali sta fali Giter bloku od 19 cm (standardni) za zidove unutar stana? Taj blok vecina koristi a vi navodite kao los materijal. Giter 12 cm daje na atestu zvucnu izolaciju od 41 dB, tako da je Giter 19 cm sigurno bar 45 dB ili nesto malo vise a to i nije mnogo manje od ovih sto preoporucujete od 50 – 53 dB. On ja losiji za svega nekoliko dB, da li je to bas toliko presudno? Ako nista drugo on je prilicno jeftiniji cak 5 puta od ovaj Zorkin a losiji za manje od 10 dB.

  1. Dragan Markovich

   Poštovani Aleksa, hvala vam na komentaru. Ali, ne slažem se sa vama.

   U tekstu smo obradili sisteme gradnje i materijale koji zadovoljavaju zvučnu izolaciju od 52 dB ili preko. Prema tome, gradnja pregradnog zida samo od giter bloka 19cm (stan/stan ili stan/hodnik) obađen je u delu koji se odnosi na komninovani sistem od giter bloka, kamene vune i završnog sloja od gips-kartosnkih ploča.

   Kao što ste naveli, pregradni zid samo od giter bloka od 19 cm (nažalost) ne ispunjava standardom predviđenu zvučnu izolaciju, te se kao jedna od pod-standardnih opcija nije razmatrao kao rešenje za preporuku. Naravno, investitorima i pojedincima ta opcija je na raspolaganju i mogu je primeniti na sopstvenu odgovornost.

   No, slažem sa vama da bismo mogli da se (u nekom od narednih tekstova) dotaknemo i teme cene pojedinačnih materijala i stema građenja. Šta je skuplje i šta je jeftinije.

   Kako vama zvuči predlog? Recimo, da obradimo pitanje zvučne izolacije od zidanih zidova?

  2. Neimar

   Kvalitet Gitera na tržištuje je toliko loš i varira od proizvođača do proizvođača da često ne može ni da ostane u komadu kada se zida. Kada bi kupili neki kvalitetniji Giter npr. Opeka Smederevska palanka ili Zorka verovatno bi dobili to o čemu pričate ali bi ga platili skuplje od Gitera koji prodaje npr Sloga ili Univerzum. Kako svi žele cenu onda više na gradilištu više i ne viđamo kvalitetan Giter. Ko želi kvalitet ide na termo a ko samo gleda cenu ide na najlošiji giter. Giter je istorija i vreme je za kvalitetnu gradnju gde se koriste proverena sistemska rešenja i barem ispunjavaju osnovni standardi gradnje. Lux gradnja sa jeftinim Giterom za sve pozicije nije moguća:-)

 4. Saša

  Na zidu između dva stana, sa jedne strane smo postavili plutu debljine 2cm i nismo dobili nikakvo poboljšanje
  Zid je debeo oko10cm
  Šta dalje da probamo
  Pozdrav

  1. Boban

   Kao i svaka druga izolacija, ključno je da se postavi na stranu izvora, dakle na stranu izvora buke. Nemoguće je da se baš ništa nije postiglo ukoliko je izolacija na strani izvora.

 5. Ena

  Potrebno mi je da izolujem sobu od susednog stana u kome se sve cuje ragovor, tv, kao da smo svi u istom stanu. Pregradni zid izmedju dva stana je giter blok mozda cak i 15cm samo. Moj plan je da stavim 2cm azmafon i dve gipskarton ploce, posto imam samo 5cm da dodam oblogu. Da li ce to biti dovoljno i koliki nivo db cu dobiti?

 6. Ena

  Ili da mi date preporuku sta bi najbolje resenje bilo? hvala

Ostavite odgovor

Obavezna polja *