Ispitivanje čvrstoće ojačanje betonske ploče; Foto: KICT
Konstrukcije, Materijali

Kako tekstil može ojačati postojeće betonske ploče

Istraživanja su pokazala da paneli od karbonskih vlakana mogu podići čvrstoću betonskih ploča za 50 posto.

Iako postoje mnoga istraživanja pa i potvrđene tehnologije koje dovode do povećanja čvrstoće betone, i postojeće konstrukcije bi mogle da daju bolje rezultate ali uz određenu modifikaciju. Novi paneli za ojačanje u kombinaciji sa inovativnim tipom maltera mogu dati izuzetno dobre rezultate.

Betonske konstrukcije poput mostova i zgrada često su ojačane pločama od karbonskih vlakana, koje se nanose na površinu betona. Ovakvi paneli obično se fiksiraju lepkovima koji nisu otporni na vatru i pritom mogu biti znatno oštećeni pod uticajem vlage.

Međtutim, naučnici s Instituta za građevinsko inženjerstvo u Koreji (Korea Institute of Civil Engineering and Building Technology, KICT) nedavno su razvili alternativnu tehnologiju u obliku ploča ojačanih tekstilom koje su nazvali TRM paneli (textile reinforced mortar).

Armatura od tekstila; Foto: KICT

U središtu panela nalazi se tanka ploča od 20 milimetara napravljena od isprepletene mreže karbonskih vlakana.

U središtu panela nalazi se tanka ploča od 20 milimetara napravljena od isprepletene mreže karbonskih vlakana. One se pričvršćuju na postojeću betonsku ploču pomoću specijalno dizajniranog cementnog maltera. Ni tanka karbonska ploča kao ni malter nisu zapaljivi i otporni su na vodu. Ovakve ploče se čak mogu nanositi i na vlažan beton.

Proces proizvodnje i skladištenja; Foto: KICT

Povećanje čvrstoće za 50%

Tokom laboratorijskog testiranja TRM panela na betonskim pločama povećala se čvrstoća predmetnih ploča za 50 posto u poređenju sa neojačanim pločama. Dokom dodatnog testiranja je utvrđeno i da bi paneli trebalo da imaju životni vek duži od 100 godina, čak i kada su izložene hloridnim solima poput onih koje se koriste za čišćenje leda i snega sa puteva.

Ojačanje ploče; Foto: KICT

Šljaka stiže u pomoć

Osim toga, 50% inovativnog maltera se sastoji od granulisane šljake iz visokih peći koja bi inače završila na otpadu a ujedno ova mešavina će biti upola jeftinija u odnosu na tradicionalni malter. Kao ukupni rezultat, upotreba TRM panela bi trebalo da bude za 40% jeftinija u odnosu na upotrebu postojećih panela od karbonskih vlakana i njihovih odgovarajućih lepkova, piše EurekAlert.

Proces proizvodnje; Foto: KICT

Povećanje efikasnosti

Kao plan daljeg razvoja planira se dodatno usavršavanje TRM panela kako bi se u budućnosti mogli koristiti i kao oblik toplotne izolacije zgrada.

„Radi lakše proizvodnje i isporuke TRM paneli se proizvode u manjim dimenzijama, 1×2 metra, i međusobno se povezuju na gradilištu. Trenutno se razvija i metoda efikasnog međusobnog povezivanja panela, a ispitivanje performansi metode biće završeno do kraja 2020. godine.“, rekao je Dr Hyeong-Yeol Kim vođa naučnog tima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *