Foto: Wanlin Wang, Shenzhen University
Materijali

Materijal inspirisan krilima leptira može rashladiti naše zgrade i automobile

Film reflektuje 100% sunčeve svetlosti koja na njega pada, omogućavajući tako primenu živopisnih i tamnijih boja bez straha od prekomernog zagrevanja.

Opšte je poznato da svetlije bolje reflektuju više svetlosti od tamnijih, što može ograničiti izbore paleta boja za vašu odeću, automobili ili kuću u svetu koji se sve više zagreva.

Ipak, izgleda da su naučnici sa Univerziteta u Šenženu i njihove kolege sa Univerziteta Jiao Tong u Šangaju razvili film koji uopšte ne apsorbuje svetlost i omogućava primenu živopisnih i tamnijih boja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Zašto je u crnom automobilu toplije nego u belom?

Zapravo, boja potiče od specifične mešavine talasnih dužina svetlosti, koju ona apsorbuje i reflektuje. Obično, što je boja tamnija, to se više svetlosti apsorbuje, a ta energija dovodi do zagrevanja materijala. Iz ovog razloga unutrašnjost crnog automobila je toplija od belog, kada su oba ostavljena na suncu isti period vremena.

Novi film koji su razvili kineski naučnici mogao bi da pomogne da zgrade, vozila ili drugi objekti budu znatno hladniji, te da se istovremeno smanje troškovi za hlađenje i uticaj klimatizacije na životnu sredinu.

„U zgradama se velike količine energije koriste za hlađenje i ventilaciju, a pokretanje klima uređaja u električnim vozilima može smanjiti domet vožnje za više od polovine. Naši rashladni filmovi mogu pomoći u unapređenju energetske održivosti i neutralnosti ugljenika“, rekao je za New Atlas Guo Ping Wang, vodeći istraživač studije.

Ključ sposobnosti novog filma je njegova struktura na nano skali. Zamršene šare na površinama poput krila leptira ili paunovog perja raspršuju određene boje svetlosti na širokom području, dajući im izgled te boje.

Film tima sastavljen je od naizmeničnih slojeva titanijum dioksida i aluminijum dioksida, iznad debljeg sloja grubog matiranog stakla, koje ima neuređenu teksturu kako bi raspršilo svetlost. Donji sloj je reflektor napravljen od čistog srebra, koji osigurava da se svetlost uopšte ne apsorbuje.

Dijagram koji ilustruje strukturu filma, koji sadrži naizmenične slojeve titanijum-dioksida i aluminijum-dioksida (Multilayer), praćeni slojem grubog matiranog stakla (Disorder) i na kraju slojem srebra (Reflector); Izvor: Wanlin Wang, Shenzhen University

Tim planira da istraži mogućnost zamene srebrnog sloja aluminijumom, što bi materijal učinilo jeftinijim i lakšim za proizvodnju.

Podešavanjem specifičnih svojstava slojeva, tim je napravio filmove koji su izgledalo kao plavi, žuti ili bezbojni. Zatim su testirali uzorke filmova različitih boja na krovovima zgrada, automobilima, tkaninama i mobilnim telefonima, tokom dana, leti i zimi, i tokom celog postupka merili njihovu temperaturu.

Nakon testiranja, ustanovili su da su filmovi ostali hladniji od prethodno netretirane površine za više od 15 stepeni zimi i neverovatnih 35 stepeni Celzijusa leti.

„Zahvaljujući slojevitoj strukturi koju smo razvili, uspeli smo da proširimo metod pasivnog hlađenja sa objekata bez boje na šarene objekte, uz očuvanje performansi boja. Drugim rečima, naš plavi film izgleda plavo u velikom rasponu uglova gledanja i ne zagreva se jer reflektuje svetlost“ – rekao je Wang.

U daljem istraživanju tim planira da istraži mogućnost zamene srebrnog sloja aluminijumom, što bi materijal učinilo jeftinijim i lakšim za proizvodnju.

Ceo rad možete pogledati na ovom linku.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *