Sistem je otporan na atmosferske uticaje i UV zračenje, Foto: Sika
Materijali

Niste džaba krečili: Sa površina zaštićenih ovim premazom grafiti se mogu skidati preko 20 puta 

Osim što omogućuje lako skidanje grafita i postera sa zaštićenih podloga, transparentni film zaštite obezbeđuje i smanjeno prljanje površina.

Slanje poruka na javnim površinama, u pisanoj ili likovnoj formi, potiče još iz vremena antičkog Rima, a danas grafiti predstavljaju mogućnost komunikacije savremenog urbanog pojedinca sa gradskom populacijom.

Međutim, za razliku od grafita kao umetničkog dela, škrabotine i crteži bez mnogo smisla i estetike, vrlo često i sasvim neprikladne sadržine za javnost, jesu ono što zadaje muke građanima širom sveta. Takva vrsta „obraćanja“ ruži i izgled fasada mnogih veličanstvenih arhitektonskih objekata.

U svrhu uklanjanja grafita, ali i plakata sa javnih površina do sada su, sa manje ili više uspeha, primenjivane razne metode, a jedna od najefektivnijih koristi se tokom poslednjih nekoliko godina u zaštiti fasada širom Evrope, te od skora i na ulicama najvećih gradova u našoj zemlji.

Srodni članci na Gradnja.rs:

U zavisnosti od podloge razlikuju se i materijali koji učestvuju u sistemu zaštite; Foto: Sika

Materijal na bazi poliorganosiloksana

U pitanju je Sikagard 850, trajna, transparentna antigrafit i antiposter zaštita koju proizvodi kompanija Sika poznata po proizvodnji hemije specijalne namene za građevinarstvo i industriju.

Ono što na početku treba znati jeste da u zavisnosti od toga koje podloge želimo da zaštitimo, razlikuju se i materijali koji učestvuju u sistemu zaštite.

„Svaki sistem čine prajmer i završni premaz. Završni premaz je u svakom sistemu isti – Sikagard 850 Clear, materijal na bazi poliorganosiloksana“ – objašnjavaju iz Sike.

Završni premaz je u svakom sistemu isti – Sikagard 850 Clear; Foto: Sika

Na podlogu prvo treba naneti prajmer iz sistema Sikagard 850 kako bi se obezbedila adhezija završnog premaza.

Za početak, na podlogu koju je potrebno zaštiti – prethodno očišćenu od prljavštine, ulja, masnoća i svih slabo vezanih i trošnih čestica – treba prajmerisati odgovarajućim nerazređenim materijalom. Sikagard 850 Prajmer se koristi za prethodno netretirane mineralne podloge dok se Sikagard 850 Activator koristi za prethodno tretirane mineralne podloge i drvo. Nanošenjem prajmera obezbeđuje se adhezija završnog premaza.

Takođe, prajmer prodire u sve pore podloge i time se povećavaju antigrafitne osobine sistema. Tako tretiranu podlogu, potrebno je premazati završnim premazom Sikagard-850 Clear, a nakon potpunog sušenja podloga se smatra zaštićenom.

„Na ovaj način je formiran film zaštite koji je transparentan i koji osim što omogućuje lako skidanje grafita i postera sa zaštićenih podloga, obezbeđuje i smanjeno prljanje podloga. Sistem je otporan na atmosferske uticaje i na UV zračenje“ – objašnjavaju iz Sike.

Prajmer prodire u sve pore podloge i time se povećavaju antigrafitne osobine sistema; Foto: Sika

Skidanje grafita uz pomoć sunđera i vode

Sistem se može primeniti na različitim vrstama podloga: betonske površine, cigla, porozni kamen, fasadni malter, drvo, prethodno tretirane mineralne podloge, kontaktne fasade

Sa podloga zaštićenih sistemom Sikagard-850 moguće je lako skidati grafite i preko 20 puta, uz pomoć sunđera i vode, crevom ili vodom pod pritiskom do 100 bara, bez obzira na vrstu spreja koji je korišćen.

Sa podloga zaštićenih sistemom Sikagard-850 moguće je lako skidati grafite i preko 20 puta.

Svi materijali iz sistema se nanose sa lakoćom četkom ili valjkom sa srednjom ili dugom dlakom. U slučaju velikih površina, materijal je moguće naneti i airless uređajima.

Potrošnja materijala

Potrošnja zavisi od poroznosti podloge, a okvirno iznosi za svaki materijal iz sistema:

  • Sikagard 850 Primer  – 0,100 kg/m2
  • Sikagard 850 Activator – 0,075 kg/m2
  • Sikagard 850 Clear – 0,190 kg/m2
Sikagard 850 clear od 5 kilograma košta oko 24.000 dinara; Foto: Sika

Ovaj sistem postepeno postaje materijal kojim se od neželjenih grafita štiti sve više objekata u centru Beograda, Novog Sada, Niša.

Sikagard 850 se koristi poslednjih nekoliko godina u zaštiti fasada širom Evrope. Samo neki od primera su zaštita kompletnih fasada i spomenika kulture na trgovima u centru Atine, zaštita potpornih zidova i ograda pored auto-puteva, delova konstrukcije vijaduktova u velikim gradovima koji su oduvek bili pogodna površina za nanošenje grafita.

„Kod nas, ovaj sistem postepeno postaje materijal kojim se od neželjenih grafita štiti sve više objekata u centru Beograda, Novog Sada, Niša“ – navode na kraju naši sagovornici.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *