Aktuelno, Izvođenje, Materijali

Rekonstrukcija porodičnog stana

Bračni par Arambašić potpuno je preuredio stari stan poštujući pritom i želje svog sinčića Strahinje. Istovremeno, pripremili su prostor i za dolazak novog člana porodice – kćerkice Selene.

Stan od 53 kvadrata, sa dve terase (1,5 m2 i 4,6 m2), koji je bio u prilično lošem stanju, Arambašići su kupili na kredit. U nevelikom prostoru koji se  sastojao od dnevnog boravka, spavaće sobe, kupatila, kuhinje, špajza i hodnika izveli su krupne intervencije i dobili ono što su želeli – trosoban stan za četvoročlanu porodicu.

Za početak, pregradili su neke prostorije i zamenili sve električne i vodovodne instalacije, postavili PVC stolariju (nove prozore i balkonska vrata), a potom gletovali zidove i potpuno ih pripremili za završni “glanc” – krečenje. Naravno, novu boju dobili su i svi radijatori u stanu.

Pređašnje stanje

“Jednu prostoriju pregradili smo gipsanim zidom i tako dobili dečju i spavaću sobu. Da bismo jednoj od njih obezbedili dovoljno dnevnog svetla, na pregradnom zidu napravili smo četiri prozorčića, a jedan od njih može da se otvara čime smo obezbedili bolju cirkulaciju vazduha. Špajz smo smanjili  za polovinu i tako dobili više prostora u kupatilu, gde smo ugradili tuš-kabinu i novi lavabo, a zid osvežili lepim ogledalom. Stare cevi maskirali smo spuštenim gipsanim plafonima, a da bismo uštedeli na keramičkim pločicama, deo zidova premazali smo perivim akrilnim bojama ‘San Marko’, koje su otporne na vlagu”, objašnjava Valentina Arambašić.

U dnevnoj sobi zatekli su veoma kvalitetan stari parket koji su presložili, hoblovali i premazali belim vodenim lakom. Radni deo odvojili su gipsanom pregradom, sproveli u taj prostor neophodne utičnice, a jedan zid i otvore na gipsanom zidu iznad radnog stola oblepili tapetama.

“Police i komodu za televizor napravio je suprug po mom nacrtu: isekao je daske, iskantovao ih i sklopio. Crni stočić, luster i police nabavili smo u  IKEI”, kaže gospođa Arambašić.

U dečjoj sobi, koja je prilično mala i pre bi se mogla nazvati kutkom, postavljen je novi parket, dok je od dasaka napravljen krevet podignut na 1,70 m visine, ispod kojeg su police za igračke i knjige. Krevet je potom prefarban brzo sušivom belom akrilnom bojom.

“U spavaćoj sobi postavili smo novi parket i sami napravili krevet od dasaka, koji smo ofarbali u belo”, ističe Valentina.

Na pod hodnika Arambašići su postavili laminat – imitaciju belog drveta (rustika), a na zid okačili ogledalo dimenzija 220×80 cm, da bi vizuelno proširili prostor, dok su na drugom kraju montirali američki plakar bele boje. Namestili su klizna vrata između hodnika i kuhinje, gde je pod takođe obložen svetlim laminatom, a ceo zid zauzimaju elementi napravljeni po meri.

Sadašnji izgled

TROŠKOVI:

“Pošto imamo sopstvenu agenciju za dizajn i uređenje enterijera, sve u stanu uradili smo sami ili uz pomoć prijatelja. Dakle, najvažnije je da imate ideje, čega nama zaista nije manjkalo, a uz malo veštine, truda i pomoći sa strane, troškovi se mogu znatno smanjiti”, naglašava Valentina Arambašić.

Stan: kredit od 43.500 evra

Adaptacija:

PVC stolarija: 1.000 evra

Parket: pomoć prijatelja

Razvođenje novih električnih i vodovodnih instalacija: pomoć prijatelja + oko 300 evra za kablove, štekere, prekidače, razvodnu kutiju…

Gletovanje i krečenje: sami, uz pomoć prijatelja

Izrada gipsanih elemenata i pregradnih zidova: Nikola je to uradio sam, po Valentininom nacrtu.

Kuhinja, plakar i klizna vrata – 1.200 evra

Ukrasne tapete u dnevnoj sobi – 45 evra

Kupatilo, sanitarije i pločice – oko 500 evra

Laminat u kuhinji i hodniku – oko 300 evra

Ukupno: oko 5.000 evra za renoviranje i adaptaciju, bez plaćanja majstora.

Vrednost stana posle renoviranja: minimum 55.000 evra, bez kuhinje i plakara.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. ilka

  a cena materijala kreč, glet, gipsane ploče i slično?

 2. ilka

  unutrašnja vrata?

 3. sava zderic

  osim prijatelja ,ima li u svemu tome mame i tate?

 4. Tina

  E, sto se tice cena materijala, moram pitati muza 🙂 pa okvirno mogu napisati 🙂
  A unutrasnja vrata smo dobili 🙂
  I da mama i tata su isto dosta pomogli, to se podrazumeva:)

 5. blagoja

  Dali mogu da dobijem nacrt za gipsane obloge pored gipsanog radnog stola u dnevnnom boravku
  Hvala unapred!

 6. Tina

  @ Blagoja – Proslo je vec dosta vremena od Vseg posta, ako Vam je taj elemenat i dalje potreban mozemo Vam odgovoriti mailom na sve Vase zahteve:)
  [email protected]

Ostavite odgovor

Obavezna polja *