Aktuelno, Izvođenje

Obnova dvorca Eđšeg u Novom Sadu

Zavod za zaštitu spomenika kulture napravio je plan obnove dvorca Eđšeg koji se nalazi u ulici Antona Čehova, a Poslovni prostor će iduće nedelje izabrati izvođače radova. To znači da će za nekoliko nedelja početi dugo očekivana rekonstrukcija ovog kulturno-istorijskog spomenika i njegovo spasavanje od propadanja.

Obnovu već godinama traže stanari ovog kraja, jer je nekada prestižni objekat i bivše strelište pretvoreno u sklonište beskućnika i stecište narkomana, koji su ga pri tome u nekoliko navrata i palili. Obnova Eđšega se do sada više puta odlagala i pored devastacije spomenika pod zaštitom države starog 120 godina.

Lokalne vlasti su više puta najavljivale obnovu i očuvanje dvorca. Od svega toga, samo je popravljen krov da bi se zaustavilo prokišnjavanje. – Izuzetno je važno da se ovaj spomenik kulture obnovi. Namera nam je ne samo da ga sačuvamo od daljeg propadanja, već i da ga privedemo nameni kako bi ubuduće mogao da se koristi – kaže pomoćnik direktora Poslovnog prostora Srđan Crkvenjakov.

Obnovu zdanja traži i Streljačka družina „Novi Sad 1790“, istovremeno tražeći i da im se vrati zdanje nacionalizovano nakon Drugog svetskog rata.

(021)

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *