Aktuelno

Izumitelji LED rasvete dobili Nobelovu nagradu

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za fiziku su Šudži Nakamura, Isamu Akasaki i Hiroši Amano, saopštili su predstavnici Instituta Karolinska u Stokholmu.

Ovogodišnji dobitnici zaslužili su priznanje zbog izuma novog, energetski efikasnog i ekološkog izvora svetlosti – svetleće diode (LED) koja emituje plavu svetlost, piše B92.

Upotrebom ovih dioda dobijamo znatno efikasnije i trajnije alternative tradicionalnim izvorima svetlosti, navodi se u saoštenju komiteta koji dodeljuje nagrade, koje simbolično nosi naziv „Nova svetlost koja će obasjati svet“.

Kada su Isamu Akasaki, Hiroši Amano i Šudži Nakamura došli do jake, plave svetlosti za svoje poluprovodnike još ranih devedesetih godina, napravili su pionirski potez u transformisanju tehnologije osvetljenja.

Crvene i zelene diode su bile u upotrebi već godinama, ali bez dioda koje emituju plavu svetlost bilo je nemoguće doći do novih izvora bele svetlosti. Uprkos napretku nauke i industrije, plava svetleća dioda još uvek nije bila deo naše svakodnevice. Tako je ostalo naredne tri decenije.

Akasaki je radio zajedno sa Amanom na Unverzitetu u Nagoji, dok je Nakamura bio zaposlen u kompaniji „Nichia Chemicals“ u Tokušimi. Njihovo otkriće zaista je bilo revolucionarno – „ako su XX vek osvetlile klasične sijalice, XX vek će sijati pod LED lampama“, navodi se u saopštenju.

Bele svetleće diode, do kojih danas možemo doći zahvaljujući radu ovih japanskih načunika, emituju jaku „belu svetlost“, traju duže, znatno su štedljivije i manje štetne po našu okolinu.

Njihovo razvijanje moguće je pratiti iz dana u dan, jer postaju sve savršenije i imaju bolji svetleći efekat. Najskoriji rekord koji je postignut beleži 300 lm/W, što se može porediti sa svetlošću 18 klasičnih sijalica ili 4 fluorescentne lampe.

Kako četvrtina energiju koju trošimo ide na osvetljenje, doprinos očuvanju planete i njenih resursa diodama koje su izumeli japanski naučnici je nemerljiv.

Ovakve LED lampe mogu da osvetle i krajeve naše planete u kojima živi više od milijardu i po ljudi širom sveta, a do kojih još uvek nije stigla efikasna električna energija. S obzirom na to koliko malo energije treba za njihov rad, mogu se pokrenuti i samo uz pomoć jeftine solarne energije.

Pročitajte još o LED rasveti.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *