Građevinarstvo, Izdvojeno

Svetlo i štedljivo: VELUX aktivna kuća u Rusiji

Ova kuća, smeštena u okolini Moskve, je pravi reper za nisko-energetsko građevinarstvo.

Uloga ove aktivne kuće je da pokaže da je moguće graditi nisko-energetske kuće u Rusiji – sa pravom kombinacijom arhitektonskog dizajna, tehničkih elemenata i materijala. Aktivna kuća ima zdraviju i ugodniju unutrašnju klimu za stanare i obezbeđuje izdašno snabdevanje dnevnom svetlošću i svežim vazduhom.

111336-01-XXL111288-01-XXL

„Koncept Aktivne kuće je korak napred. Aktivna kuća je dizanirana tako da bude u skladu sa prirodom, da inteligentno koristi energiju sunca i vetra i da podržava održivi stil života. Treba da budemo sigurni da arhitektura i dobra unutrašnja klima budu od istog značaja kao i ušteda energije’’ rekao je Jorgen Tang-Jensen, CEO VELUX Group-e.

Kuća je energetski efikasna i laka za održavanje. Da bi se smanjila emisija CO2 i optimizovala energetska efikasnost, građevina se mora uzeti u obzir kao celina, a ne samo kao zbir komponenata. Kuća eksploatiše različite izvore energije, koji su svi integrisani u celokupni dizajn, ali primarni izvor energije je besplatna energija sunca.

111279-01-XXL

Kalkulacije pokazuju da kuća koristi gotovo pet puta manje energije nego što je predviđeno aktuelnim građevinskim regulativama, a 7-8 puta manje nego prosečna kuća u Rusiji. Ukupna potrošnja energije je iskalkulisana da bude oko 110 kWh/m2 godišnje.

Projekat je planiran i koordinisan sa jednom od vodećih investicionih kompanija u moskovskom regionu, The Zagorodny Proekt Company. VELUX Group-a radi vredno danas na rešenjima za budućnost promovišući arhitekturu koja poboljšava kvalitet života i održivi razvoj društva.

111336-01-XXL 111329-01-XXL

Aktivnu kuću u Rusiji projektovao je ruski arhitektonski biro Polygon Lab. Kuća se nalazi u okolini Moskve, u regiji Zapadnaya Dolina, novoj rezidentalnoj oblasti koja još u razvoju i planira se izgradnja još aktivnih kuća uskoro.

111326-01-XXL 111293-01-XXL

Saznajte još o VELUX aktivnim kućama saznajte na ovom linku.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *