Kompanija trenutno radi na čišćenju vodenih tokova u Indiji i Indoneziji; Foto: Plastic Fischer
Zelena gradnja

Ova modularna plutajuća barijera sprečava da tone plastike završe u okeanu

Pecaroš plastike napravljen je lokalnih materijala u vidu ograde koja se poput lanca može prilagoditi širini reke.

Mlada nemačka kompanija Plastic Fischer izumela je plutajuću barijeru koja ima za cilj da spreči da tone plastičnog otpada završe u okeanima.

„TrashBoom“ je modularno rešenje napravljeno od lokalno dostupnih materijala koje koristi jednostavnu tehnologiju po niskoj ceni koju čak i zemlje u razvoju mogu da priušte.

Pričvršćena čeličnom mrežom koja ide do 50 centimetara dubine, svaka jedinica se može povezati sa drugima kako bi formirala lanac koji se lako prilagođava različitim širinama reka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lanac se lako prilagođava različitim širinama reka; Foto: Plastic Fischer

Sudbonosno putovanje u Vijetnam

Osnovana od strane tri nemačka studenta vizionara – Georga, Morica i Karstena – kompanija je rođena 2019. godine nakon njihovog putovanja u Vijetnam.

Tokom smeštaja u stanu u gradu Ka Mau, shvatili su da „pogled na reku“ sa njihovog balkona zapravo pada na gomilu plastike, stiropora i drugog otpada koji pluta na površini vode i odlazi u okean, piše DesignBoom.

Ovo epizoda dala im je potrebu da deluju u cilju drastične promene u morskom životu. „Shvatili smo da će svaki komad koji smo videli na kraju zauvek završiti u moru, razbiti se u mikroplastiku i ugroziti biodiverzitet i morski život.“

Putovanje u Vijetnam ih je učinilo svesnim globalne plastične krize koja preti planeti – od 8 do 12 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanima svake godine.

Od 8 do 12 miliona tona plastičnog otpada završi u okeanima svake godine; Foto: Plastic Fischer

Tokom prvog testiranja u realnom okruženju točak nije radio zbog male brzine toka reka tokom sušne sezone.

Nakon putovanja, Georg je došao na ideju da napravi vodeni točak koji automatski sakuplja plastiku iz reke i čak je podiže na obalu.

U januaru 2019. uspeli su da ga naprave, a kada su ga testirali, funkcionisao je savršeno. Motivisan ovim uspešnim pilotom, Georg je odlučio da osnuje Plastic Fischer zajedno sa Karstenom i Moricom u aprilu 2019.

Kada su se u junu 2019. preselili u Indoneziju, odmah su testirali svoju ideju u realnom okruženju. Nažalost, točak nije radio zbog male brzine toka reka tokom sušne sezone.

Nakon toga su odlučili da se presele u Bandung, gde se nalazi reka Citarum, jedna od najzagađenijih reka na svetu. Trojka se udružila sa nacionalnom vojskom koja je bila zadužena za čišćenje reke.

Tada se pojavila ideja nazvana „TrashBoom“ – plutajuća barijera napravljena od lokalno dostupnih materijala koji sprečavaju plastiku da ode u okean.

Foto: Plastic Fischer

Otvaranje novih radnih mesta

Plastični otpad se svakodnevno ručno sakuplja iz sistema i transportuje do postrojenja za sortiranje. Svi materijali koji se mogu reciklirati ponovo se uvode u lanac snabdevanja.

Međutim, većina prikupljenog materijala se ne može reciklirati i stoga se šalje na termičku obradu u sertifikovane fabrike za spaljivanje.

U saradnji s kompanijom Allianz, Plastic Fischer je počeo sa radom i u gradu Trivandrum u Indiji, u januaru 2022. Ova akcija nastoji da zaustavi tone plastike, istovremeno stvarajući radna mesta za pripadnike lokalne zajednice.

Tehnologija je besplatno dostupna na veb stranici kompanija; Foto: Plastic Fischer

U naredne tri godine kompanija ima za cilj da prikupi više od 550 metričkih tona rečne plastike i spreči je da uđe u okeane.

Prema navodima na njihovoj veb stranici, u naredne tri godine, kompanija ima za cilj da prikupi više od 550 tona rečne plastike i spreči je da uđe u okeane.

Operacije će otvoriti do 25 lokalnih radnih mesta kako bi se uz pomoć  „TrashBoom“ sistema olakšalo čišćenje više od dvadeset odvoda, kanala i reka u tom gradu.

Trenutno, kompanija radi samo u Indiji i Indoneziji, a ima planiran i grant finansiran projekat u Vijetnamu koji bi uskoro trebao da krene u realizaciju.

Prema dizajnerskom timu, Svetski ekonomski forum je pozdravio ovu akciju i podelio objavu o Plastic Fischeru na svojim kanalima.

To im je dalo podsticaj da brže rastu i šire se širom sveta, čineći njihovu tehnologiju otvorenim kodom i besplatno dostupnom na njihovoj veb stranici.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *