Za samo nedelju dana, ove mreže su sakupile 800 kilograma plastičnog otpada
Zelena gradnja

Kako u Australiji čuvaju okeane od plastičnog otpada

Na izlivima vodotokova u gradu Kvinana ugrađeni su filteri u vidu mreža koji sakupljaju plastiku i drugi krupni otpad koji bi inače završio u okeanu.

Zagađivanje mora i okeana plastikom ogroman je problem za koje društvo, ekolozi ali ni nadležne institucije ne mogu još uvek da nađu odgovore niti efikasno rešenje. Postoji mnogo hrabrih ali i lucidnih ideja, poput solitera koji bi plutao okeanima i sakupljao plastični otpad, međutim malo je rešenja koja su jednostavna i primenjiva svugde i u svakoj situaciji. Sve do sada!

Nadležni u australijskom gradu Kvinana, nedaleko od Perta, instalirali su na izlivima vodotokova filtere u vidu mreža koje zadržavaju plastiku i drugi krupni otpad koji bi inače završio u okeanu. Jednostavno se instaliraju i veoma su efikasni!

Efikasno ali skupo rešenje da se plastika zadrži da ne ode u reke, mora ili okeane.

Bili su zadivljeni prvim rezultatima. Za samo nedelju dana, u mrežama su sakupili čak 800 kilograma otpada!

Ideja se rodila iz same gradske službe za vodovod iz kanalizaciju koja je napravila probni projekat instaliravši filtere na nekoliko izliva iz kojih su znali da su veliki zagađivači. Bili su zadivljeni prvim rezultatima. Za samo nedelju dana u mrežama su sakupili čak 800 kilograma otpada!

Iako je trošak za pravljenje i postavljanje ovih mreža prilično visok – oko 10.000 australijskih dolara košta svaki, celokupni sistem je dugoročno isplativ jer će uštedeti značajne količine novca koje bi se inače potrošile za čišćenje okeana. Zbog toga je odlučeno da se ove mreže za sakupljanje smeće postave u celom gradu sa ciljem da se minimalizuje zagađenje okoline.

Kada se napune, mreže se mogu jednostavno isprazniti u specijalne kamione. Nakon toga odvoze se u centar za sortiranje gde se dele na otpad koji se može reciklirati i na onaj koji se baca ili odlaže na odgovarajući način.

Lokalna ideja za globalnu primenu

Ovo je sjajna ideja koja je fenomenalno izvedena i koja dokazuje da male promene mogu imati ogromne uticaje na našu okolinu. Kako raste svetska populacija, a samim tim srazmerno raste i količina smeća, ovakva lokalno osmišljena rešenja koja se mogu primeniti globalno, jeste ono što nam zaista treba u ovom trenutku. Naravno, ovakvo rešenje ima svojih ograničenja i ne može se primeniti baš na svakom koraku, ali je ono važno zato što daje ideju za razmišljanje kako rešiti problem plastike u našim rekama, morima i vodotokovima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *