Zelena gradnja

Ove ekološke kuće projektovane su da izdrže velike poplave

Neobični dom osim što pruža iskustvo života na vodi, ispunjen je čitavim nizom ekoloških sistema zahvaljujući kojim se može nazvati zelenom oazom. A kada zagusti, ovaj objekat se pretvara u pravi mali bunker na vodi.

Projekat kuće koja se napaja energijom preko solarnih panela izveo je arhitekta Koen Olthuis iz firme Waterstudio, u saradnji sa firmom Arkup. Ova kuća koja pruža mogućnost „avangardnog života na vodi“, što je i moto firme iz Majamija, zapravo je plutajući objekat koja upravlja otpadom, sakuplja kišnicu, ali i prečišćava vodu i vraća je u sistem. Međutim, njen najjači adut je što je otporna na udare uragana i velike poplave kao posledica vremenskih nepogoda.

Dva električna potisnika od 136 konja mogu pomerati objekat brzinom od sedam čvorova.

Plutajuća kuća površine 404 kvadratna metra snabdeva se energijom preko solarnih panela snage 30 kW, a energiju štedi zahvaljujući izuzetno efikasnoj izolaciji, piše Inhabitat.

Duge noge za bežanje

Izuzetna karakteristika ove kuće jeste sigurnost koju postiže zahvaljujući samopodižućem sistemu koji štiti objekat od velikih vetrova, poplava ali i uragana. Naime, hidraulične noge visine 12 metara mogu stabilizovati plutajuću kuću ili je čak izdići iznad nivoa vode.

Hidraulične noge visine 12 metara mogu stabilizovati plutajuću kuću ili je čak izdići iznad nivoa vode.

Ukoliko biste želeli da promenite lokaciju kuće ili da naprosto pobegnete od najavljenog nevremena, pomoću dva električna potisnika koji imaju 136 konjskih snaga, objekat se može pomerati brzinom od sedam čvorova.

Potpuna autonomija

Kišnica prikupljena sa krova skladišti se u rezervoaru, gde se prečišćava i na taj način se omogućava potpuna autonomija objekta po pitanju snabdevanja vodom.

Bunker na vodi

Klizna terasa površine 7,3×3,7 metara, ograđena staklenim panelima otpornim na udarce, pruža dosta integrisanog spoljnjeg prostora.

Osnova:

Konfiguracija:

Sudnji dan na vodi

Cena nažalost nije poznata ali ne verujemo da će biti mala jer em se radi o plutajućem objektu na 400 kvadrata, em što je opremljen vrlo sofisticiranom opremom. Da li će biti kupaca? Naravno! Ako ste gledali seriju Doomsday Preppers na Nacionalnoj geografiji znate o čemu pričamo…

Rendering: Waterstudio/Arkup

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *