Svetski projekti

Aerodrom u Rostovu završen tačno pred Svetski kup

Ovo je pravi dokaz da „najvažnija sporedna stvar na svetu“ može da motiviše ljude da sve svoje ciljeve ostvare na vreme.

Tačno 22 dana pred početak Svetskog prvenstva u fudbalu 2018. koje će se održati u Rusiji, otvoren je potpuno novi aerodrom u Rostovu, mestu u kojem će se odigrati pet utakmica u okviru predstojećeg svetskog kupa. Aerodrom su dizajnirale arhtekte iz britanskog biroa Twelve Architects.

Pogledajte kako on izgleda:

Aerodrom kao nebeski most

Najveću atrakciju unutar aerodroma predstavlja njegov impresivni krov sagrađen od niza specifičnih lukova. Ukoliko se aerodrom u budućnosti bude širio, novi lukovi se mogu dodati bez puno problema, budući da je sama zgrada projektovana tako da može biti proširiva.

Kako kažu iz studija, lukovi aerodroma kao takvi mogu se uzeti kao metafora za „nebeski most“ koji povezuje bezbrojne gradove i zemlje, što im je i bila glavna inspiracija za dizajniranje krova.

Beli stubovi podupirači šire se u cik-cak formi kroz ceo terminal što deluje veoma impresivno.

Tri dodatna luka našla su se i van terminala, i tako natkrovila platformu za dolaske i polaske. Unutar terminala, krovni lukovi i osovinski krovni prozor visine od osam metara vizuelno dele prostor i prave jasnu razliku između dela za međunarodni i državni saobraćaj. Beli stubovi podupirači šire se u cik-cak formi kroz ceo terminal što deluje veoma impresivno. Slične stubove videli smo i na aerodromu Franjo Tuđman u Zagrebu.

Kao na obali reke…

Posebno zanimljivu atrakciju ovog aerodroma predstavlja i veštačka rečica koja deli terminal na deo sa železničkom stanicom, parkingom i hotelom. Inspiraciju za ovaj detalj dizajneri su našli u reci Don, jednoj od najvećih ruskih reka na kojoj leži Rostov.

Kako piše Dezeen, studio Twelve Architects najavio je da će ostati u Rusiji, obzirom da trenutno rade na novom aerodromu u Sibiru.

Više o impresivnim arhitektonskim objekima koji su su Rusiji izgrađeni i obnovljeni povodom predstojećeg Svetskog prvenstva pročitajte OVDE.

Foto: Tweelve Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *