Nagrađena zgrada u Gentu; Foto: German Luis Bourgeat 
Svetski projekti

Nagrada Salona: Od slovenačkih arhitekata za belgijski Gent

Ovogodišnja nagrada u kategoriji Gosta salona pripala je arhitektama Juriju Sadaru i Boštajnu Vugi iz Slovenije za efektnu zgradu u Belgiji.

Nova zgrada Fakulteta za socijalni rad, nazvana Building T, čiji projekat potpisuje ljubljanski biro Sadar +Vuga, kao i proširenje Sportske hale na KampusSchoonmeersen Univerziteta HOGENT u belgijskom Gentu, završeno je u septembru 2020. godine. Ipak, objekti su usled pandemije za javnost otvoreni samo sa ograničenim pristupom, ali je zato Building T već uspeo da osvoji priznanja, i to u našoj zemlji.

Ovogodišnja nagrada u kategoriji Gosta salona pripala je Juriju Sadar i Boštajnu Vuga iz Belgije, za objekat Building T.

Novi objekat Building T na skoro 15 hiljada kvadrata deluje poput južne kapije, dok novi produžetak Sportske hale čini u tom slučaju severnu kapiju kampusa, piše Archello. Ovaj samostojeći objekat kreira prelazni potez sa stambene četvrti duž ulice i velike zelene ose budućeg master plana za ovu zonu.

Usmeravanje posetilaca

Monolitni volumen zgrade komunicira sa svojim okruženjem preko svoje razigrane fasade u formi vodoravnih lamela, koje prave potrebno zasenčenje u unutrašnjosti i ravnomerno obavijaju čitav objekat.

Ova fasadna struktura se otvara na severozapadnoj strani, poput lučnog prolaza u zoni prizemlja, kako bi se posetioci suptilno usmerili na kretanje sa trga, odnosno zelenih površina ka unutrašnjem prostoru.

Omotač je od kompozitnih lamela izvedenih od fiberglasa koji daju fasadi dinamiku.

Zgrada ima fasadu ispred fasade koja se sastoji iz tri sloja: prvi je unutrašnji, termoizolacioni, izveden kao standardna zid zavesa, srednji sloj u formi metalnih protivpožarnih prolaza i stepeništa i spoljni sloj, odnosno omotač od kompozitnih lamela izvedenih od fiberglasa.

Hibridni prostor

Building T je razvijen kao novo školsko okruženje, odnosno kao hibridni prostor u kom se učenici, profesori, posetioci i šira javnost sastaju kako bi komunicirali, učili jedni od drugih, radili ali se i zabavljali.

Dva kružna atrijuma pružaju vizuelnu vezu među spratovima, a takođe i kretanje po obodu.

U organizaciji prostora izbegavani su dugi hodnici, kao i razdvajanje vertikalne i horizontalne cirkulacije. Tako dva velika kružna atrijuma pružaju vizuelnu vezu među spratovima, a takođe vertikalno kretanje je organizovano kružno, po obodu atrijuma.

Centralni podužni prostor, kog čine i dva atrijuma razvijen je kroz četiri sprata kao novi tip školskog prostora, koji se koristi za sastanke, neformalne događaje i okupljanja, performanse i prezentacije, kao i učenje i rad.

Ovaj prostor predstavlja polujavnu zonu, gde se aktivnosti na svakom spratu podjednako stimulišu vizuelnom povezanošću kroz prostor atrijuma.

Na svakom spratu, duž obe podužne strane, koje spaja centralna zona sa atrijumom nalaze se učionice.

Zahvaljujući atrijumima, transparentnoj fasadi, kao i ulaznom luku, zgrada ima uspostavljenje različite vizuelne dubine.

Ne samo za studente

Nova zgrada Fakulteta za socijalni rad dobila je karakter javne zgrade, gde se aktivnosti škole ne predstavljaju samo kampusu već i široj javnosti i stanovnicima Genta.

Javna staza u formi šetališta prolazi kroz sve nivoe objekta, prolazeći pored izložbenog prostora, radnih stolova, kao i kafeterije, tako da ima ulogu prezentacione rute života škole.

Segmentna transparentnost zgrade pruža različita osenčenja, kao i osunčanost prostora u toku dana ali i godine.

Društvena, vizuelna i prostorna propustljivost zgrade podržana je njenim okruženjem odnosno atmosferskim karakterom zgrade. Segmentna transparentnost zgrade pruža različita osenčenja, kao i osunčanost prostora u toku dana ali i godine, te se tako podstiču migracije korisnika širom zgrade u potrazi za trenutno najudobnijim i najprijatnijim mestom.

Grafičke podloge

Situacioni plan
Situacioni plan
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat

Faktografija

  • autori: SADAR+VUGA (Jurij Sadar, Boštjan Vuga, Miha Čebulj, Mirjam Milič, Grega Mervič), LENS°ASS (Bart Lens, Sönke Timm)
  • klijent: HOGESCHOOL GENT HOG, Gent
  • ukupna površina: 14.967 m2
  • foto: Julien Lanoo, German Bourgeat

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *