„Bitkoin Siti lepo napreduje“ – poručuje predsednik Salvadora; Render; Rendering: FR-EE
Svetski projekti

Bitcoin City – Futuristički grad koji će pokretati energija vulkana

Ovaj kružni grad u morskom zalivu ima formu inspirisanu oblikom bitkoina, a funkcionisao bi zahvaljujući geotermalnoj energiji iz obližnjeg vulkana.

Predsednik Salvadora Najib Bukele predstavio je dizajn arhitektonskog studija FR-EE za grad koji bi se, kako je zamišljeno, finansirao kriptovalutama i koji je planirano da se izgradi uz bočnu stranu vulkana na jugu ove zemlje.

Bukele je, naime, nedavno otkrio model grada u objavi na Tviteru, uz koju je išla poruka – #Bitcoin City is coming along beautifully (srp. Bitkoin Siti lepo napreduje).

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Geotermalna energija dobijena iz vulkana

Predloženi grad, koji bi trebalo da bude izgrađen u zalivu Fonseka na južnoj obali Salvadora, bio bi finansiran prodajom bitkoin obveznica, a funkcionisao bi zahvaljujući geotermalnoj energiji iz obližnjeg vulkana Končagva, piše Dezeen.

Ovaj kružni grad, čija je forma inspirisana oblikom bitkoina, dizajnirao je meksički arhitekta Fernando Romero, osnivač arhitektonskog studija FR-EE, a na njegovom predstavljenom modelu prikazan je koncentrični grad koji isijava svetlošću iz svog centralnog trga označenog bitkoin logom.

Bitkoin je poslužio i kao inspiracija za oblikovanje centralnog gradskog trga; Rendering: FR-EE

Iako je predstavljeni model zlatne boje, Bukle je istakao da je to samo izbor arhitekte za materijalizaciju makete.

Bukle je takođe objavio i nekoliko rendera na kojima je predstavljeno više reprezentativnih zgrada, kao i prikaze zaobljenog aerodroma.

Iako je predstavljeni model zlatne boje, Bukle je istakao da je to samo izbor arhitekte za materijalizaciju makete, a uverio je populaciju da grad neće biti u potpunosti zlatan tako što je podelio i nekoliko realističnih rendera na kojima se vidi dosta zelenila i vodene površine.

Takođe je otkrio i da će na vrhu vulkana biti izgrađen vidikovac.

Vidikovac je planiran da bude izgrađen na vrhu vulkana; Rendering: FR-EE

Bitkoin kao zvanična valuta

Projekat je prvi put najavljen na Latinoameričkoj konferenciji o bitkoinu i blokčejnu 2021. godine, a predloženi trenutni dizajn čini deo Bukleovog kontinuiranog prihvatanja postojanja ove kriptovalute.

Naime, tokom prošle godine, El Salvador je postao prva zemlja na svetu koja je bitkoin učinila svojom zvaničnom valutom.

Za finansiranje ovog grada Salvador planira da izda obveznice od 10 milijardi dolara, od kojih će polovina biti uložena u bitkoine, a polovina u izgradnju gradske infrastrukture. Salvadorska vlada za sada nije objavila detalje o planiranim vremenskim okvirima.

Početak izgradnje Bitcoin Cityja još uvek nije poznat; Rendering: FR-EE

Foto-galerija

"Bitkoin Siti lepo napreduje" – poručuje predsednik Salvadora; Render; Rendering: FR-EE

Rendering: FR-EE

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *