Pogled iz vazduha na viziju Liberlanda u metaverzumu; Rendering: Zaha Hadid Architects
Svetski projekti

Direktor ZHA projektuje virtuelni grad u našem komšiluku

Nepriznata mikrodržava u neposrednoj blizini naše zemlje angažovala je arhitektu Patrika Šumahera radi realizacije futurističke naseobine u metaverzumu. 

Smeštena na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske, najmanja „nezavisna suverena država“ na Balkanu, površine sedam kvadratnih kilometara, predstavila je nedavno svoj najupečatljiviji i verovatno najubedljiviji plan do sada.

Vit Jedlička, ekscentrični libertarijanski političar iz Češke, koji je pre sedam godina proglasio mikronaciju Liberland, uspostavio je saradnju sa Patrikom Šumaherom iz firme Zaha Hadid Architects, kako bi zajedničkim snagama ovu zemlju prikazali kao futuristički kripto-raj kroz potpuno realizovan grad u metaverzumu.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

NFT šetalište u virtuelnom svetu Liberlanda; Rendering: Zaha Hadid Architects

Sve u cilju priznavanja državnosti

Direktor ZHA Šumaher je, naime, lično predvodio projektovanje metaverzumske verzije kvazi-države nazvane Slobodna Republika Liberland, i to nedugo nakon što ju je Vit Jedlička osnovao 13. aprila 2015. godine, piše Archinect.

Zajednički ambiciozni plan Jedličke i Šumahera je porastao tokom prethodnih godina i sada se nastoji da Liberland (virtuelno) zacementira svoje mesto u kolektivnoj mašti i tako pogura eventualno priznavanje državnosti od strane Ujedinjenih nacija.

Gradska kuća u Liberlandu; Rendering: Zaha Hadid Architects

Projektovanje bez propisa i ograničenja

„Bilo je vreme da se ideje pretvore u nešto konkretnije. Važno je da pokažemo svetu da smo ozbiljni u pogledu pokretanja razvoja u Liberlendu“, rekao je češki političar za Quartz.

Šumaher, koji sebe takođe smatra libertarijancem, kaže da će program parametrički dizajniranih institucionalnih zgrada imati digitalno prisustvo na platformi Mytaverse.

To bi, dodaje, trebalo da bude lakše od izgradnje fizičkih objekata imajući u vidu nedostatak sigurnosnih propisa i ograničenja u dimenzijama.

Prema njegovim rečima Liberland Metaverse se i dalje nalazi u fazi razvoja i nastaće zajedničkim naporom između Liberlanda, firme ZHA, Mytaversea i ArchAgende.

Berza u metaverzumu prema zamisli Patrika Šumahera; Rendering: Zaha Hadid Architects

 

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *