Svetski projekti

Dinamična fasada s pomičnim mermernim oklopom

Dvostruki karakter kuće nastao je kao rešenje za višeporodično stanovanje na istom placu.

Arhitektonska firma Matharoo Associates dizajnirala je ovu neobičnu kuću za četvoročlanu porodicu, u kojoj je moguće pomerati fasadne zidove i regulisati na taj način količinu svetlosti, ventilaciju ali i nivo privatnosti. Kako je kuća smeštena na severozapadu Indije, gde kao i u većini drugih delova ove zemlje i dalje postoji tradicija višeporodičnog stanovanja, tako i ovde vlasnik kuće plac deli s porodicama svoja dva brata. Između ostalog, i ovaj segment, odredio je način oblikovanja kuće.

„Uprkos promenama u kulturalnom aspektu, veliki broj porodica, koje veže zajednički posao ili ukorenjene tradicionalne vrednosti i dalje bira da živi u zajednici. To često dovodi do stvaranja više autonomnih stambenih jedinica pod istim krovom.“ – poručuju arhitekte.

Izazov je u isto vreme omogućiti i integraciju ali i slobodan tok različitih načina življenja više porodica na istom placu.

– istakle su arhitekte iz firme Matharoo Associates.

Moving lanscapes 02

Moving lanscapes 03

Da bi rešili ovaj problem, arhitekte su projektovale kuću s osnovom u obliku slova U. Dnevna zona organizovana je u centralnom delu, dok su spavaće sobe u dva krila. Ovakva forma kuće sa tri strane okružuje centralno postavljeno dvorište.

Moving lanscapes 04

Sve transparentne površine prekrivene su pomerajućim mermernim zidovima!

Međutim, ono što je kuriozitet ove kuće jeste njena fasada. Naime, iako je kuća u potpunosti zastakljena, sve transparentne površine prekrivene su pomerajućim mermernim zidovima! Kako piše Dezeen, motorizovani i potporni sistem je u potpunosti sakriven, što pojačava efekat monumentalnosti.

Moving lanscapes 05

Zidovi koji se okreću oko svoje ose ili se translatorno pomeraju duž svoje ose prave interesatnu dinamiku na fasadi.

Moving lanscapes 06

Motorizovani sistemi daljinski su kontrolišu. Svaki zid moguće je podesiti u željenom položaju ili isprogramitati sistem tako da se određeno doba dana postavlja na određenu poziciju.

Moving lanscapes 07moving-lanscapes-matharoo-associates-architecture-1

Moving lanscapes 08

Moving lanscapes 09Moving lanscapes 01

Foto: Edmund Sumner

moving-lanscapes-matharoo-associates-architecture-2

Pogledajte i kako izleda stan u kojem guranjem zidova možete preoblikovati prostorije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *