Jedan od najtužnijih projekata o kojima smo pisali; Foto: Tower Pinkster
Svetski projekti

Ova škola projektovana je tako da se smanji broj žrtava u slučaju oružanog napada

Hodnici će imati zakrivljenu formu kako bi se otežalo nišanjenje, a širom škole biće postavljene barijere iza kojih bi se učenici brzo sklonili u slučaju napada.

Arhitektonska firma Tower Pinkster potpisuje projekat kampusa srednje škole Fruitport u saveznoj državi Mičigen u SAD. Tokom čitavog projekta počev od osmišljavanja forme objekta, preko rasporeda pregrada, pa sve do izbora brava na vratima, bili su posvećeni stvaranju prostora koji će smanjiti efikasnost napadača u toku eventualnog oružanog napada.

Vrata će se zaključavati s unutrašnje strane, a prozori će biti obloženi zaštitnim slojem otpornim na metke.

S obzirom na činjenicu da je poslednjih godina talas oružanog nasilja u američkim školama na visokom nivou, arhitekte su veliku pažnju posvetili stvaranju bezbednih prostora u ekstremnim uslovima.

Da bi pravilno razvili strategiju odbrane od oružanog napada u obrazovanom objektu, ova firma je sarađivala sa Nacionalnim institutom za prevenciju kriminala koji su im pružili obuku i vredne savete iz oblasti bezbednosti u slučajevima terorističkih napada.

„Tokom kursa stekli smo znanja o pravilnoj primeni osvetljenja, boja, pejzažnog dizajna u borbi protiv oružanih napada. Takođe, imali smo obuku o kontroli kriznih situacija, smirivanju kretanja ljudske navale i celokupnoj proceni kritičnih mesta u objektu.“ – istakle su za Dezeen arhitekte iz biroa Tower Pinkster.

Zakrivljena forma objekta

Srednja škola Fruitport, čiji je kampus trenutno u procesu izgradnje, prostorno je podeljena na segmente koji su razdvojeni protivpožarnim vratima. Sva vrata se mogu zatvoriti pritiskom na dugme kako bi se u slučaju napada učenici i zaposleni u školi mogli što brže zaštititi od napadača.

Prednji deo kampusa imaće zakrivljenu formu, sa velikim transparentnim prostorima, kako bi pogled sa recepcije bio što otvoreniji i kako bi se mogao jasno sagledati prilaz školi.

Barijere i preglednost

Hodnici škole takođe će imati zakrivljenu formu kako bi se pogled napadača, a samim tim i njegovo nišanjenje, otežalo. Širom škole, u otvorenim prostorima, biće postavljenje barijere iza kojih bi se učenici brzo sklonili u slučaju napada.

Đački ormarići neće biti postavljeni duž hodnika već u zajedničkom otvorenom prostoru i to na maloj visini, kako bi profesori imali što bolju preglednost prostora.

Dodatne mere opreza sprovedene su i na stolariji te će se vrata zaključavati s unutrašnje strane, a veliki broj prozora biće obložen zaštitnim slojem otpornim na metke.

Moć projekta u kriznim situacijama

Iako ovakav pristup projektovanju deluje ekstremno, on je i te kako osnovan imajuć u vidu da je tokom oružanog napada u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas nastradalo 17 ljudi, a u osnovnoj školi Sandy Hook čak 26 dece i odraslih.

Američki institut arhitekata veoma je posvećen ovom problemu i njihov odgovor su planovi koji sadrže niz inicijativa koje će koristiti „moć projekta“ u borbi protiv oružanih napada i na taj način obezbediti sigurnije okruženje za decu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *