Etnografski muzej u Budimpešti; Foto: Gyorgy Palko
Svetski projekti

Rapsodija u parku: Otvorena zgrada Etnografskog muzeja u Budimpešti

Oko 60% građevine nalazi se ispod nivoa zemlje, a zahvaljujući ozelenjenom krovu i transparentnosti nadzemnih delova muzej je i po obimu prilagođen okruženju.

Višestruko nagrađivani projekat Etnografskog muzeja u mađarskoj prestonici otvoren je nedavno za posetioce u budimpeštanskom Gradskom parku, poznatom kao Varošliget.

Novi objekat deo je najvećeg evropskog urbano-kulturnog razvoja Liget Budapest Project, a projekat za idejno rešenje potpisuje lokalna arhitektonska firma Napur Architect.

Zgradu novootvorenog muzeja karakterišu dinamične ali jednostavne linije koje su istovremeno usklađene sa okruženjem parka i komuniciraju sa okolnim urbanim područjem.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Idejno rešenje potpisuje lokalna arhitektonska firma Napur Architect; Foto: Gyorgy Palko

Prvi put u svoja četiri zida

Kako piše ArchDaily, Gradski park nije nepoznata lokacija za Etnografski muzej, jer je njegova zbirka predstavljena davne 1896. godine baš na ovom mestu, tokom Nacionalne milenijumske izložbe.

Zbirka, koja sada obuhvata 250 hiljada predmeta iz Karpatskog basena i iz ostalih delova sveta, bila je smeštena u raznim objektima od osnivanja muzeja 1872. godine, ali ova ustanova nikada do sada nije radila u zgradi koja je projektovana isključivo za njene potrebe.

Moderna zgrada muzeja izgrađena je po svim svetskim standardima; Foto: Gyorgy Palko

Etnografski muzej je konačno dobio novi dom u zaista modernoj zgradi svetskih standarda.

Sadašnja lokacija, na kojoj se nekada nalazila mađarska kurija, bila je daleko od toga da ispunjava zahteve muzeja i ozbiljno je ograničena u smislu prostora i mogućnosti.

Ipak, kao rezultat međunarodnog konkursa, zatim i uspešne izgradnje i otvaranja krajem maja, Etnografski muzej je konačno dobio novi dom u zaista modernoj zgradi svetskih standarda, koja će uspeti da zadovolji profesionalne zahteve ustanove, kao i potrebe kolekcije i posetilaca podjednako.

Foto: Gyorgy Palko

Dinamičan ali jednostavan dizajn

Prema odluci međunarodnog žirija na konkursu je pobedio mađarski arhitektonski studio Napur Architect, nadmašivši vodeće arhitektonske firme poput BIG-a i Zaha Hadid Architects projektom koji karakteriše dinamičan ali jednostavan dizajn.

Blago zakrivljene linije omogućavaju zgradi da funkcioniše kao kapija i prolaz koji povezuje grad i park. Oko 60% ove građevine nalazi ze ispod nivoa zemlje, a zahvaljujući ozelenjenom krovu i transparentnosti određenih delova nad zemljom, novi muzej je i po obimu prilagođen okruženju.

Zeleni krov predstavlja dodatni društveni prostor za posetioce; Foto: Gyorgy Palko

Pikseli su umetnuti u laserski sečenu aluminijumsku mrežu pomoću specijalnog robota.

Zeleni, pažljivo uređeni krov biće svakako prijatan dodatni društveni prostor za posetioce Varošligeta.

Spektakularni zaštitni znak objekta, osim zakrivljenog zelenog krova, je staklena zavesa koja okružuje uređenu krovnu baštu i koju krasi skoro pola miliona piksela, odnosno rastera napravljenog od metalne mreže zasnovane na etnografskim motivima odabranim iz kolekcije muzeja.

Pikseli su zapravo umetnuti u laserski sečenu aluminijumsku mrežu pomoću specijalnog robota, te je više od 2.000 njih pričvršćeno za zgradu.

Fasada je ukrašena etnografskim motivima iz muzejske kolekcije; Foto: Gyorgy Palko

Nagrade i priznanja

Može se reći da je etnografski muzej već prepoznat kao jedna od najuzbudljivijih savremenih zgrada na našem kontinentu.

Dokaz za to je činjenica da je izabran za Best Mega Futura Project of Europe, kao deo Liget Budapest projekta MIPIM Awards 2017, a u veoma oštroj konkurenciji osvojio je i titulu za najbolju svetsku arhitekturu na International Property Awards 2018.

Bio je jedan od 1.700 prijavljenih projekata iz 115 zemalja, koje je pregledao žiri kojim predsedavaju četiri Lorda Ujedinjenog Kraljevstva, kao i preko 80 svetskih stručnjaka.

Zbrika muzeja obuhvata oko 250.000 predmeta; Foto: Gyorgy Palko

Kreativno dizajnirani prostori otvoriće nove mogućnosti za komunikaciju sa posetiocima.

Svakako, jedno je bitno, da će nove funkcije i fleksibilni prostori savremene zgrade muzeja olakšati razumevanje istorijskog nasleđa sačuvanog u zbirci.

Pored prenošenja istorijskog nasleđa, realizacija novijih stručnih i istraživačkih tema i perspektiva nastaviće da bude među prioritetnim ciljevima muzeja.

Kreativno dizajnirani prostori otvoriće nove mogućnosti za komunikaciju sa posetiocima, omogućavajući uporedo predstavljanje svakodnevnih predmeta, pojava i ideja iz prošlosti i sadašnjosti.

Grafički prilozi

Foto-galerija

Etnografski muzej u Budimpešti; Foto: Gyorgy Palko
Etnografski muzej u Budimpešti; Foto: Gyorgy Palko

Faktografija

  • naziv projekta: Etnografski muzej
  • autori: Napur Architects
  • glavni arhitekta: Ferencz Marcel
  • mesto: Gradski park, Budimpešta, Mađarska
  • površina: 34.000 kvadratnih metara
  • godina završetka gradnje: 2022.
  • fotografije: Gyorgy Palko

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *