Geologija kao inspiracija za dizajn; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH
Svetski projekti

Kanjon od armiranog betona za Prirodnjački muzej u Njujorku

Izbacivanjem konstruktivnog betona direktno na armaturu bez oplate stvoreni su prirodniji, fluidni elementi, inspirisani prirodnim procesima na Zemlji.

Američka arhitektonska firma Studio Gang objavila je rendere i fotografije koji prikazuju budući izgled, kao i napredak građevinskih radova na proširenju Američkog muzeja prirodne istorije (AMNH) u Njujorku.

Projektom je planirano povezivanje deset muzejskih zgrada, poboljšanje cirkulacije i stvaranje monumentalnog kampusa sa izložbenim galerijama, najsavremenijim učionicama, digitalnim pozorištem i redizajniranom bibliotekom.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

U realizaciju projekta ušlo se 2019. godine; Foto: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History

Kanjon od armiranog betona

Prema rečima autora projekta, arhitektura je inspirisana prirodnim procesima na Zemlji, posebno geološkim kanjonima i glacijalnim oblicima, koji su prevedeni u talasastu strukturu od armiranog betona.

Po ulasku u Centar Ričarda Gildera za nauku, edukaciju i inovacije, kako je novo zdanje nazvano, posetioci se nalaze pred neprekidnim prostorom nalik kanjonu, sa mostovima i otvorima koji nude vizuelne veze sa mnogim objektima koji su uključeni u projekat, piše ArchDaily.

Novi muzejski prostor nosi ime Centar Ričarda Geldera za nauku, edukaciju i inovacije; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH

Predviđeno je da prednja fasada bude obložena Milfrod ružičastim granitom.

Ovaj prostor, zajedno sa ostalim unutrašnjim prostorima, formira se izbacivanjem konstruktivnog betona direktno na armaturu bez oplate, kako bi se stvorili prirodniji, fluidni elementi.

Predviđeno je da prednja fasada bude obložena Milfrod ružičastim granitom, koji se koristi i na glavnom ulazu u Muzej na Central Park Westu, a koji dalje povezuje dve strane muzejskog kampusa.

Izgradnjom centra poboljšaće se cirkulacija posetilaca i funkcionalnost muzeja; Foto: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History

Javni prostor koji protiče kroz muzej

Što se tiče sadržaja u samom objektu, centar će uključivati Kenneth C. Griffin Exploration Atrium, četiri sprata visok javni prostor koji protiče kroz muzej kako bi stvorio vezu od zapadnog dela Central Parka do Avenije Kolumbus, a otvara se ka Parku Teodora Ruzvelta i Gotsemanovoj istraživačkoj biblioteci i obrazovnom centru.

Ovaj prostor dizajniran je kao dinamično središte koje povezuje posetioce sa resursima muzejske biblioteke i pomaže im da se kreću kroz štampane i digitalne informacije.

Prostor povezuje posetioce sa resursima muzejske biblioteke; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH

Muzej će sadržati i postavku gde posetioci mogu da šetaju među leptirima koji slobodno lete.

Zatim, tu je Louis V. Gerstner Jr. Collections Core, prostor na tri sprata koji je posvećen istraživanjima i raznovrsnim kolekcijama.

Sastavni deo muzeja biće i Susan and Peter J. Solomon Family Insectarium, kao prva muzejska galerija u više od 50 godina, posvećena najraznovrsnijim grupama životinja.

Muzej će sadržati i Davis Family Butterfly Vivarium, stalnu postavku gde posetioci tokom cele godine mogu da šetaju među leptirima koji slobodno lete.

Šetnja među leptirima tokom cele godine; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH

Dizajn izrastao iz misije muzeja

Zgrada će biti opremljena i najsavremenijim učionicama, kao i prostorima u kojima se spajaju nauka i umetnost, gde je posetiocima omogućeno da urone u živi svet svih razmera.

„Otkrili smo način da u najvećoj meri poboljšamo cirkulaciju posetilaca i funkcionalnost muzeja, dok smo iskoristili i želju za istraživanjem i otkrićima, koja je i simbol nauke, ali i veliki deo ljudskog bića. Arhitektonski dizajn je izrastao iz misije muzeja“, rekla je Žon Gang, osnivačica Studija Gang.

Ovaj projekat je prvi put predložen pre sedam godina, a otpočeo je u junu 2019. godine. Tim koji stoji iza projekta cilja na LEED Gold sertifikat, oslanjajući se na omotač zgrade visokih performansi, kamenu oblogu, pozicije prozora, osenčenost drvećem i vodoefikasno uređenje.

Arhitekti ciljaju na LEED Gold sertifikat; Foto: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History

Foto-galerija

Foto: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History
Foto: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History
Geologija kao inspiracija za dizajn; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH
Geologija kao inspiracija za dizajn; Render: © Neoscape, Inc./© AMNH

Fotografije: © Timothy Schenck/Courtesy of the American Museum of Natural History

Rendering:  Neoscape, Inc./© AMNH

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *