Novi projekat biroa Zahe Hadid impresivniji je nego ikad; Foto: negativ.com
Svetski projekti

Spektakularna železnička stanica u Talinu koja je ujedno i most

Ovako izgleda pobedničko rešenje konkursa koje potpisuju renomirani svetski biro Zaha Hadid Architects.

Projekat Rail Baltic predstavlja novu mrežu brze elektrifikovane železnice koja će biti duga 870 kilometara i ići će od Talina, glavnog grada Estonije, do litvansko-poljske granice. Za potrebe ovog kapitalnog projekta biće potrebno uraditi i novi terminal koji će biti početna tačka baltičke pruge koja će Talin, Rigu i Vilnjus povezati u evropsku mrežu brze železnice.

Da bi se dobilo najbolje rešenje za novu železničku stanicu, raspisan je međunarodni konkurs na kojem je pobedio biro slavne iračke arhitektice Zahe Hadid, koji nakon njene smrti hrabro korača njenim stopama i predstavlja nam sve spektakularnije projekte.

Foto: negativ.com

Zanimljivom arhitekturom i efektnom materijalizacijom, dobijen je futuristički objekat fluidne forme koji je toliko prepoznatljiv za Zahin rad.

U saradnji sa lokalnom arhitektonskom firmom Esplan, projektanti it Zaha Hadid Architect ponudili su rešenje železničkog terminala Ülemiste, koji će, osim kao transportno čvorište, služiti i kao most za lokalno stanovništvo.

Ovakvim zanimljivim arhitektonskim rešenjem ali i efektnom materijalizacijom na fasadi dobijen je futuristički objekat fluidne forme koji je toliko prepoznatljiv za Zahin rad.

Foto: negativ.com

Glatka sinhronizacija

Cirkularne rute kroz objekt odredile su njegovu prostornu geometriju, kako bi ukrštanje autobuskih, železničkih i tramvajskih linija kroz lokaciju bilo što glađe bolje sinhronizovano, piše Designboom.

Bez zastoja saobraćaja

S obzirom na to da će se izgradnja vršiti u fazama, primenom modularnih konstruktivnih sistema, radovi na železničkim linijama će se odvijati nesmetano tokom gradnje.

Primenom modularnih konstruktivnih sistema, radovi na železničkim linijama će se odvijati nesmetano tokom gradnje.

Projektni tim je istakao da je terminal projektovan u skladu sa BREEAM propisima i smernicama.

Multi-modularno saobraćajno čvorište

„S obzirom na to da sam u toku dešavanja u oblasti Ülemiste i imajući u vidu planove koji su predstavljeni, više sam nego uveren da ovo područje postaje jedno od najatraktivnijih i u pogledu infrastrukture i mesto sinergije u Talinu. U nastajanju je pravo multi-modularno saobraćajno čvorište.“, rekao je estonski ministar ekonomije i infrastrukture Taavis Aas.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *