Poznata svetska kompanija koja nosi ime čuvene iračke arhitektice, potpisuje projekat prema kojem će se izvesti četvrt Rublyovo-Arkhangelskoye na zapadu Moskve.

Biro Zaha Hadid Architects radi nesmanjenom žestinom iako je prošlo već skoro tri godine od kako je preminula njihova šefica – iračka arhitektica Zaha Hadid. Njihov novi projekat je impresivan kao i svi dosadašnji.

Naime, u saradnji sa ruskom firmom TPO Pride Architects, i autorima preostalih delova projekata (Nikken Sekkei, UNK Project, Archea Associati i ABD Architects), oni razvijaju master projekat površine 4 miliona kvadratnih metara, organizovanih na preko 460 hektara. Više od jedne trećine nove gradske četvrti činiće parkovi i šuma koji ispunjavaju priobalje obližnje reke Moskva, a u centralnom delu ovog pametnog grada nalaziće se jezero površine 30 hektara.

Savremena tehnološka rešenja će se nenapadno integrisati s prirodnim ali i veštačkim sistemima.

Izgrađeni deo novog naselja sadržaće domove za 66.500 novih stanara. Pored mnogobrojnih stambenih jedinica tu su i škole, klinike, šoping zona, 800.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, kao i sva potrebna infrastruktura, piše ArchDaily.

Masterplan Rublyovo-Arkhangelskoye naselja je u potpunom skladu s planiranim razvojem Moskve, čija se populacija povećala za čak 30% u poslednjih dvadeset godina.

U okviru projekta postoji plan o formiranju metro linije duge 19 kilometara koja bi povezala centar Moskve, sa novim naseljem i na taj način u budućnosti bi se smanjilo zagušenje u samom srcu grada, koji neminovno raste sve većom brzinom.

Integracija tehnologije s prirodom

Jedan od ciljeva je i da kvart Rublyovo-Arkhangelskoye postane reper za nove pametne, održive gradove, koji integrišu pametne tehnologije i savremena saobraćajna rešenja s prirodnim okruženjem. „Savremena tehnološka rešenja će se nenapadno integrisati s prirodnim ali i veštačkim sistemima.“ navodi Christos Passas iz Zaha Hadid Architects.

„Radili smo sa timovima iz Rusije i Evrope, kako bismo razvili dizajn za pametan, međusobno povezan grad, koji vezuje ljude ne samo kroz inovativnu tehnologiju, već i kroz dobro organizovane javne prostore.“ zaključuje Christos Passas.

Rendering: Zaha Hadid Architects

Kad ste već ovde…