Pametni grad u moskvoskom kvartu Rublyovo-Arkhangelskoye
Arhitektura

Ruski pametni grad će se raditi po projektu Zaha Hadid Architects

Poznata svetska kompanija koja nosi ime čuvene iračke arhitektice, potpisuje projekat prema kojem će se izvesti četvrt Rublyovo-Arkhangelskoye na zapadu Moskve.

Biro Zaha Hadid Architects radi nesmanjenom žestinom iako je prošlo već skoro tri godine od kako je preminula njihova šefica – iračka arhitektica Zaha Hadid. Njihov novi projekat je impresivan kao i svi dosadašnji.

Naime, u saradnji sa ruskom firmom TPO Pride Architects, i autorima preostalih delova projekata (Nikken Sekkei, UNK Project, Archea Associati i ABD Architects), oni razvijaju master projekat površine 4 miliona kvadratnih metara, organizovanih na preko 460 hektara. Više od jedne trećine nove gradske četvrti činiće parkovi i šuma koji ispunjavaju priobalje obližnje reke Moskva, a u centralnom delu ovog pametnog grada nalaziće se jezero površine 30 hektara.

Savremena tehnološka rešenja će se nenapadno integrisati s prirodnim ali i veštačkim sistemima.

Izgrađeni deo novog naselja sadržaće domove za 66.500 novih stanara. Pored mnogobrojnih stambenih jedinica tu su i škole, klinike, šoping zona, 800.000 kvadratnih metara poslovnog prostora, kao i sva potrebna infrastruktura, piše ArchDaily.

Masterplan Rublyovo-Arkhangelskoye naselja je u potpunom skladu s planiranim razvojem Moskve, čija se populacija povećala za čak 30% u poslednjih dvadeset godina.

U okviru projekta postoji plan o formiranju metro linije duge 19 kilometara koja bi povezala centar Moskve, sa novim naseljem i na taj način u budućnosti bi se smanjilo zagušenje u samom srcu grada, koji neminovno raste sve većom brzinom.

Integracija tehnologije s prirodom

Jedan od ciljeva je i da kvart Rublyovo-Arkhangelskoye postane reper za nove pametne, održive gradove, koji integrišu pametne tehnologije i savremena saobraćajna rešenja s prirodnim okruženjem. „Savremena tehnološka rešenja će se nenapadno integrisati s prirodnim ali i veštačkim sistemima.“ navodi Christos Passas iz Zaha Hadid Architects.

„Radili smo sa timovima iz Rusije i Evrope, kako bismo razvili dizajn za pametan, međusobno povezan grad, koji vezuje ljude ne samo kroz inovativnu tehnologiju, već i kroz dobro organizovane javne prostore.“ zaključuje Christos Passas.

Rendering: Zaha Hadid Architects

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *