Noćna mora za statičare…
Svetski projekti

Glavni grad Ekvadora dobija „prelomljenu“ zgradu

Grad Kito dobiće novu višespratnicu visine 102,4 metra koja prkosi gravitaciji.

Projekat zgrade Unique potpisuje njujorški arhitekta Carlos Zapata, koji objekat realizuje u saradnji sa lokalnom firmom Uribe Schwarzkopf. Ova stambena staklena zgrada od 24 sprata, sadrži 99 stambenih jedinica dok je pet jedinica namenjeno komercijalnoj upotrebi, piše Dezeen.

Forma objekta je podeljena na dva dela, gde je niži postavljen potpuno uz vertikalnu osu, dok su gornji spratovi „nagnuti“ pod manjim uglom. Dva dela su povezana delimično otvorenom zonom sa masivnim kružnim stubovina, te je na ovaj način prelaz dodatno naglašen.

Forma objekta je podeljena na dva dela, gde je niži postavljen potpuno uz vertikalnu osu, dok su gornji spratovi „nagnuti“ pod manjim uglom.

U ovoj otvorenoj zoni se nalazi bazen za stanare zgrade, odakle mogu uzivati u druženju, kao i u pogledu na grad.

Referenca

„Park La Carolina bio mi je referentna tačka u ovom projektu. Razmišljao sam o zelenilu, otvorenosti i pristupu svežem vazduhu koji park donosi i želeo sam da oponašam taj osećaj u ovoj zgradi. Stvaranjem zajedničkog područja na otvorenom to je i postignuto. Stvorili smo prostor u kom ljudi mogu da provedu ceo dan uživajući u pogledu na okolinu, a pritom su zaklonjeni.“, rekao je Zapata.

„Prelomni“ deo nalazi na visini okolnih objekata, pa je tako ostvaren kontekstualni odnos.

Prema njegovim rečima Unique istovremeno dopunjuje okolnu arhitekturu, jer se njegov „prelomni“ deo nalazi na visini okolnih objekata, pa je tako ostvaren kontekstualni odnos.

„Kao i kod naše prve rezidencijalne zgrade u Ekvadoru, inspirisao nas specifični geografski ambijent Kitoa, njegove okolne doline i planine i vulkani, kao i prometne ulice i obilna zelena površina.“, dodao je Zapata.

Rekreacija u zgradi

Zgrada ukupne površine 18.846 kvadratnuh metara sadrži brojne pogodnosti za stanare. Tu je velnes sadržaj, koji pored otvorenog bazena podrazumeva i drugi bazen na krovu objekta, a tu su i fitnes i spa zona. Stanari mogu uživati i u prostoru za organizovanje roštilja, kao i u sali za bioskop, prostoriji sa raznim društvenim igrama, a deca imaju i svoju igraonicu.

Zgrada ima sisteme za uštedu energije i vode, kišnica se sakuplja radi dalje upotrebe, a postoji i sistem za prečišćavanje i za navodnjavanje.

Unique je projektovan na način da bude što više ekološki prihvatljiv, te zgrada ima sisteme za uštedu električne energije i pitke vode, kišnica se sakuplja radi dalje upotrebe, a postoji i sistem za prečišćavanje i za navodnjavanje.

Uspomene

Arhitektu Zapatu za Kito vežu uspomene jer je u ovom gradu živeo od svoje pete godine do tinejdžerskog doba, kada se preselio u Sjedinjene Države gde je kasnije otvorio svoju firmu. Tokom godina pridružio se impresivnom spisku arhitekti sa kojima sarađuje firma Uribe Schwarzkopf, osnovana davne 1973.godine.

„Oduševljeni smo što smo doveli Carlosa Zapatu i njegov poznati studio u Kito. Njegov jedinstveni pristup dizajnu zgrada doveo je do toga da dobijemo još jedan prelepi orijentir i pružio je našoj zajednici prvoklasnu rezidenciju koja se nalazi u dinamičnom susedstvu, u neposrednoj blizini parka La Carolina i ima pristup glavnoj metro stanici.“rekao je Tommy Schwarzkopf​, osnivač Uribe Schwarzkopf.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *