Kuća od Corten čelika; Foto: Stijnstijl Fotografie
Svetski projekti

Korodirana kuća: Što je starija, to bolje izgleda

Nekadašnja garaža postala je savremena kuća obložena materijalom koji s vremenom dobija boju holandske opeke. 

Neki ljudi izgledaju bolje sa godinama. Slično je i kod kuća. Poneki objekat izgleda bolje kako prolazi vreme. A recept za uspešno staranje je u dobroj fasadi. Kuća zvana Steel Craft House u Utrehtu, čiji projekat potpisuje Zecc Architecten, bila je izazovan zadatak u kojem su dobra saradnja, istrajnost i ljubav prema zanatskom radu, doveli do neverovatnog krajnjeg rezultata.

Naime, arhitekte su između dva objekta, na kojem se nekada nalazila garaža, umetnule usku kuću sa fasadom koja ima sve elemente tradicionalne arhitekture, kao kod susednih kuća, ali su ti elementi obloženi Corten čeličnom fasadom. Ono što je specifično za ovaj materijal, jeste da on jako lepo stari pa tako ploče s vremenom dobijaju patinu, odnosno boju korodiranog materijala.

Corten čelik jako lepo stari pa tako ploče s vremenom dobijaju patinu, odnosno boju korodiranog materijala.

Karakter ove kuće u Utrehtu snažno je istaknut pomalo apstraktnim izgledom i materijalizacijom, ali je svojim oblikom, kompozicijom i detaljima u skladu sa susednim objektima u nizu. Fasadni elementi poput dimnjaka, vidnog elementa mansarde takođe su izvedeni od čelika, što je ovoj kući u nizu dalo poseban nesvakidašnji izgled.

Prozori takođe imaju svoj karakter i iako se preko njih može pretpostaviti funkcija prostora koji se iza njih nalazi, oni zajedno sa ostalim elementima fasade čine apstraktnu kompoziciju. Na uličnoj fasadi, prozor je uvučen, dok je konzolni deo iza kog se nalazi kupatilo potpuno zatvoren, radi dodatne privatnosti, pišu arhitekte za ArchDaily.

Promena boje Corten čelika tokom godina poklapa sa patinom koju dobija holandska opeka.

Integracija na savremen način

Svojom karakterističnom fasadom, Steel Craft House svakako se izdvaja od svog okruženja ali na lep, suptilan način tako se istovremeno stvara integracija savremene kuće s tradicionalnim okruženjem. Izgled primenjenog čelika ima paradoksalan karakter. Na prvi pogled on je u suprotnosti sa susednim objektima od fasadne opeke, a istovremeno je u skladu sa njima, jer se promena boje Corten čelika tokom godina poklapa sa patinom koju dobija holandska opeka.

Naravno, ništa od ovoga ne bi tako dobro izgledalo da nije bilo umešnih zanatlija  pa je tako Corten ploče postavljao postavljao Frank Penders, najveći umetnik koji radi s čelikom u Utrehtu. Iz njegovog Instragram profila može se naslutiti koliku ljubav gaji prema ovom materijalu.

Enterijer u kontri

Iza čvrste i prilično zatvorene fasade krije se topla i lagana rezidencija. U unutrašnjosti dominiraju skulpturalne forme nameštaja i elemenata enterijera izvedene od hrastovog drveta.

Iza čvrste i prilično zatvorene fasade krije se topao i lagana enterijer ušuškan u drvene teksture.

Osim kroz prozore, dodatna svetlost u unutrašnjost kuće ulazi kroz terasu sa strane unutrašnjeg dvorišta, kao i kroz nekoliko svetlarnika.

Osnova kuće

Foto: Stijnstijl Fotografie

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. miki

    jednostavno fenomenalno!

  2. Dragan Markovich

    Prosto mi je fanomenalno koliko je parcela maksimalno iskorišćena. Iako je minijaturna, ova kuća (zapravo) ima dva dva dvorišta. Tu je zatim više intezivno dnevno osvetljenja, ali i otvorenost prizamlja prema ulici – što je uobičajna praksa za protestante. Postaviti 2x kupatilo na fasadi je možta čudno, ali se očigledno težilo da se dvorišni deo objekta maksimalno iskoristi.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *