Zidovi od Poroton blokova; Foto: Adria Goula
Svetski projekti

Sirova kuća bez fasade u kojoj nije hladno

Izloženi blokovi kao završna obrada zidova i jedno drvo bibera u dvorištu dali su ovoj kući posebnu vizuelnu karakteristiku.

Na pročišćenoj parceli koju je postojeće zelenilo ograđivalo od suseda, nikao je objekat pod imenom House 1311, čiji projekat projekat potpisuju arhitekte iz biroa H Arquitectes.

Smeštena u španskoj opštini Castelldefelsu, u susedstvu sa malom gustinom naseljenosti, okružena vremešnim objektima, projekat je u najvećoj meri bio usmeren na neznatnu količinu postojeće vegetacije, a posebno na stablo bibera koje se nalazi na jugoistočnom delu parcele. Ovakvo okruženje ali i oblik osnove kuće, arhitekte je navelo da fasadu materijalizuju na jedan poseban način.

Drvo bibera u dvorištu; Foto: Adria Goula

Dvorište kao sastavni deo kuće

Polazna tačka bila je napraviti kuću sa dvorištem koji je njen sastavni deo. Dominantno drvo bibera kao i zimzelena komšijska stabla postavljena su tako da štite objekat od sunčevog zračenja, a nakon sprovedene studije solarnog uticaja, došlo se do zaključka da je najbolje usmeriti sunčevo zračenje preko zone krova. Tako je spavaći blok dobio velike zabatne prozore koji propuštaju prirodnu svetlost tokom zime, a omogućavaju unakrsnu ventilaciju tokom leta, pišu arhitekte za Divisare.

Pozicioniranje ovih prostora dalje je uslovilo organizaciju ostalih sadržaja. Tako je neposredno uz dnevni boravak smešteno kupatilo, kuhinja sa trpezarijom i soba za sviranje klavira, dok su oko studija organizovane spavaće sobe i drugo kupatilo. Iz ovih centralnih prostora stvara se vizuelna veza sa spoljašnjim prostorima, kako preko zabatnih prozora tako i preko velikih balkonskih vrata.

Razuđena osnova kuće

Zidovi izvedeni od blokova potpuno su izloženi te se ne pravi razlika između konstrukcije, fasadnih i pregradnih zidova.

Ovakav razuđen oblik osnove, u kojoj je gotovo svaka soba posebna celina unutar dvorišta, rezultirala je velikim fasadnim površinama koja je ostala potpuno sirova, odnosno s eksponiranim blokovima od kojih je nastala. Međutim, to ne znači da kuća ne zadovoljava termičke uslove. Naprotiv! Kuća je sazidana od Winerbergerove opeke Poroton T-10 debljine 30 cm, koja daje odlične termičke rezultate. Jednostavnost rešenja omogućila je pasivnu regulaciju higrotermičke razmene između unutrašnjosti i spoljašnjosti tokom cele godine. Zid je deljen u horizontalne zone tako da se svetlija opeka koristila u površinama u kojima termičke potrebe nisu tako velike.

Blok i beton; Foto: Adria Goula

Ravan betonski krov u zoni fasade sakriven je blokovima, te objekat spolja izgleda prilično homogeno.

Ravan betonski krov u zoni fasade sakriven je blokovima, te objekat spolja izgleda prilično homogeno. Betonski ravan krov samo je u delu centralnih prostora prekinut, gde ga je zamenila izdignuta transparentna konstrukcija.

Sirovo, nema šta! Foto: Adria Goula

Kutija u dvorištu

Rotiranje osnove kuće i jedne spavaće sobe omogućilo je prisniju vezu između unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora. Centralno postavljanje glavnih životnih prostora, odnosno dnevne zone i obodna organizacija spavaćih zona pojačava nezavisnost ovih prostorija i čini da svaka soba deluje poput jedne kutije unutar dvorišta.

Kutija u dvorištu; Foto: Adria Goula
Kuća okrenuta eksterijeru; Foto: Adria Goula

Grafički prilozi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Slobodan

    Pozdrav, postoji jako lep hotel u Banji Koviljači koji je rađen sa blokovima kao završnom obradom. Na žalost propao je, ali je nedavno otkupljen. Nadam se da neće menjati svoj stari koncept izgleda. 🙂

Ostavite odgovor

Obavezna polja *