Škola u betonu; Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST
Svetski projekti

Rok festival otvara školu u bivšoj fabrici betona po projektu čuvenog MVRDV

Roskilde festival nadaleko je poznat po dobrom provodu i odličnom muzičkom programu. No, sada se u njegovom sklopu nalazi i jedna potpuno nova institucija posećena neformalnom obrazovanju.

Arhitektonski biro MVRDV i njihovi saradnici iz studija COBE predstavili su projekat muzičke škole koja će funkcionisati u okviru Roskilde festivala. Ova neformalna institucija nalazi se u staroj industrijskoj hali u istoimenom danskom gradu i predstavlja bitan deo kompleksa po zamisli pomenutih kompanija. Kada bude gotov, projekat će u neku ruku parirati susednom rok muzeju Ragnarock, otvorenom pre dve godine.

Osim bogatog muzičkog programa, škola će pružati neformalno obrazovanje odraslim polaznicima i time se nadovezati na ideje N.F.S. Grundtviga, danskog intelektualca koji je smatrao da škole treba da podstiču učenike da budu aktivni učesnici u društvu. U pitanju je prva takva škola u Danskoj u poslednjih 50 godina i u njoj će se održavati kursevi muzike, medija, liderstva, politike, umetnosti, arhitekture i dizajna.

Foto: Ossip van Duivenbode

Sama škola smeštena je u nekadašnjoj fabrici betona u kojoj su očuvani originalni noseći stubovi i krov.

Puni plan uključuje školu, studentski dom podeljen u dva bloka, zgradu u kojoj će biti smešteno školsko osoblje, kao i posebni montažni blok od transportnih kontejnera koji će ugostiti razne organizacije i startape posvećene omladinskoj kulturi i muzici.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Sama škola smeštena je u nekadašnjoj fabrici betona u kojoj su očuvani originalni noseći stubovi i krov, ali im je u potpunosti zamenjen enterijer, kao i zidovi, piše DesignBoom.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Kutija u kutiji

Što se enterijera tiče, koncept se najpre može opisati kao kutija u kutiji, budući da je skladište u glavnoj zgradi podeljeno na šarene module organizovane oko centralne kičme koja deli jednu stranu zgrade od druge.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Svaka od ovih šarenih kutija ima posebnu namenu i predviđena je za održavanje različitih vidova aktivnosti, pa se među njima izdvajaju auditorijum, muzički studio, radionice i učionice za ples, umetnost i arhitekturu.

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

A naravno, tu je učionica za buduće rokere

Foto: Rasmus Hjortshøj – COAST

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *