Svetski projekti

Podignuto selo od 48 kuća tako da svi imaju vizuelnu i akustičnu privatnost

U jednom od najočuvanijih prirodnih regiona Južne Koreje, podignuto je selo u kojem se iz svake kuće pruža pogled na more.

Naselje nazvano Hadohilljo Townhouse, za koje projekat potpisuju UNITEDLAB Associates sastoji se od društvenog centra, 48 pojedinačnih stambenih jedinica, parkova i pratećih sadržaja. Glavni koridor, naglašen crvenom klupom, povezuje sve pojedinačne objekte koji su nastali tako da se uvažava jedinstvenost lokacije ali i pruža jednaku dostupnost pogledima na okruženje iz svih objekata.

Objekti koji su na većoj udaljenosti od mora projektovani su tako da im se obezbede adekvatni pogledi preko okolnih jedinica.

Četiri tipa jedinica prostorno su organizovane uslovljenošću njihovom udaljenošću od mora. Objekti koji su na većoj udaljenosti od mora projektovani su tako da im se obezbede adekvatni pogledi preko okolnih jedinica, koje uživaju u bližem položaju u odnosu na more, pišu arhitekte za ArchDaily.

Vizuelna i akustična privatnost

Fokus organizacije naselja bio je na stvaranju kako vizuelnih veza sa morem, tako i stvaranju prijatnog i udobnog ambijenta. Stoga je uređenje okolnog pejzaža bilo od vitalnog značaja za razvoj projekta, kako bi se uspostavila željena vegetacija, osigurala vizuelna i akustična privatnost i jasno definisao prostor.

Parkovi u džepovima

Međuprostorni elementi pejzaža koji predstavljaju „mekane“ granice naglašavaju „tvrde“ arhitektonske granice. Slojevitim organizovanjem međuprostora lokacije i zoniranjem, kao i uspostavljanjem parkova u džepovima između stambenih jedinica, kuće su međusobno povezane na fluidan način.

Veza između kuća napravljena je uspostavljanjem klupe u jarkoj crvenoj boji koja je u kontri sa sivim fasadama

Kako bi se postigao željeni nivo bezbednosti u naselju jasno su definisana i razgraničena kretanja pešaka i automobila.

Organsko povezivanje

U skladu s generalnim planom lokacije, postojeći parkovi nisu pojedinačno definisani, već su organski povezani i promišljeno definišu praznine između jedinica kolektivnog stanovanja, u kojim stanari mogu da se relaksiraju ili druže sa komšijama.

Kako bi se postigao željeni nivo bezbednosti u naselju jasno su definisana i razgraničena kretanja pešaka i automobila.

Skromnost i harmonija

Dizajn pojedinačnih jedinica osmišljen je kroz postavljeno pitanje: Koji je to najprikladniji odgovor na životnu sredinu? Dizajn je oblikovan kroz minimalizam, tako da postoji koncizna podela prostora, a jednostavni materijali naglašavaju skromnost i harmoniju stambenih jedinica.

Prozori pružaju transparentnost

Iako su formom i dizajnom kuće jednostavne, one se ipak međusobno razlikuju. Gledano spolja, otvori pružaju lakoću i umanjuju osećaj težine kuća. Prozori pružaju potrebnu transparentnost kako bi se ojačala veza između unutrašnjosti kuća i okruženja.

Ideja je bila stvoriti otvorenu kuću, koja komunicira sa svojim okruženjem, a različite veličine prozora su implementirane kako bi što adekvatnije obezbedile željene poglede iz unutrašnjosti.

Faktografija

  • autori: UNITEDLAB Associates
  • površina objekata: 4.282 m2
  • godina: 2019.
  • fotografija: Youngchae Park

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *