Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects
Svetski projekti

Stopljena sa stenom: Kuća na peščaru od 250 tona

Smeštena u pustinji Saudijske Arabije, kuća se suptilno utapa u okolnu topografiju zahvaljujući i tome što je napravljena dubljenjem stene.

Projekat kuće nazvane Al-‘ula, izveden je u zajedničkoj saradnji arhitekata iz biroa Nicolas Dorval-Bory Architects i umetnice Caroline Corbasson. Njihov zajednički projekat ima za cilj brisanje granice između umetnosti i arhitekture, počev od konceptualnih ideja do tehničkih i strukturalnih rešenja.

Kroz projekat su favorizovani lokani materijali pri formiranju glavne strukture i tu je predviđen kamen, pesak i nabijena zemlja. Naravno, ovaj objekat kombinuje lokalne materijale sa drugim izdržljivim materijalima poput stakla, nerđajućeg čelika i aluminijuma, kako bi se obezbedio ugodan smeštaj uprkos neprijateljskoj klimi pustinje Al-‘ula.

Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects

Favorizovani su lokani materijali pri formiranju glavne strukture i tu je predviđen kamen, pesak i nabijena zemlja.

Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects

Odbijanje toplote

Imajući u vidu da najveći suparnik ali i najveći prijatelj kuće može biti sunčevo zračenje, na ravnom krovu objekta planirano je postavljanje solarnih panela za stvaranje potrebne energije za hlađenje ali i za dobijanje električne energije, piše Designboom.

Istovremeno, pazilo se na strukturu objekta, s obzirom na to da su sunčevi zraci intenzivni i konstantni tokom cele godine. Tako reflektujući krov objekta, kao i segmentni reflektujući fasadni zidovi odbijaju zrake i sprečavaju prekomerno zagrevanje unutrašnjosti.

Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects

Stena kao okvir

Dve ploče, koje spajaju postojeće stene zajedno sa centralnom stenom koje u konstrukciji vrše ulogu stubova, stvaraju okvir kuće koja pruža pogled na nesvakidašnje okruženje. Svi tehnički elementi, poput toplotne pumpe, rezervoara za vodu, potrebnih baterija i solarnih generatora, smešteni su ispod i iznad ove dve ploče.

Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects
Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects
Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects

Peščar od 250 tona činio bi centralni deo kuće, a on bi mestimično bio izbušen za sprovođenje instalacija.

Komad peščara, težine oko 250 tona činio bi centralni deo kuće, a njegova unutrašnjost bi bila mestimično izbušena kako bi se sprovele potrebne instalacije. Njegove prirodne karakteristike vezane za provodljivost i termalnu difuznost omogućavaju da se apsorbuje toplota te bi se kuća ovako dodatno hladila na pasivan način.

„Naš pristup dizajnu životne sredine u projektu je od suštinskog značaja za opšti dizajn. Stena predviđena za hlađenje, smeštena bukvalno u centru kuće, smatra se inverzijom tradicionalnog ognjišta za grejanje.“ – objasnio je dizajnerski dvojac.

Vizualizacija: Nicolas Dorval-Bory Architects

Ploče i stene

Četiri zida od nabijene zemlje pomažu u podupiranju ploča, koje uglavnom drži centralna stena. U spoljašnjoj zoni ploče su dodatno podržane sa dve stene i četiri tanka metalna zida koji su termički izolovani i od visokoreflektujućeg materijala, kako bi se izbeglo prekomerno zagrevanje.

Tako je dobijena kuća koja može da odoli neprijateljskoj klimi pustinje Al-‘ula, ali i da ukaže kako se sa lokalnim materijalima može graditi i na nepristupačnim lokacijama. Doduše, čekamo da se ovo i izvede…

Grafički prilozi

Osnova
Osnova
Presek
Presek

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *