Drvena nadstrešnica na starom objektu; Foto: Kawahara Krause Architects
Izdvojeno, Svetski projekti

Obnova kuće iz 19. veka kombinovanjem modernih materijala i starog francuskog šarma

Stara kuća u kamenu iz 1850. godine dobila je rešetkaste drvene tavanice koje su objektu dale potpuno novu prostornu dimenziju.

Preuređenje stare kamene kuće Maison L u zapadnoj Francuskoj imalo je za cilj da kući pruži novu organizaciju, da učini njenu unutrašnjost prostranijom, ali u isto vreme i sačuva njen karakter.

Kuća iz 1850. godine i pojedini niži aneksi oblikuju formu dvorišta, kroz koje je i organizovan pristup, dok je iza kuće smeštena bašta. Međutim, sada to izgleda potpuno drugačije iako je zadržan stari šmek.

Uklonjeni su svi unutrašnji zidove, te je nakon transformacije prizemlje organizovano kao jedan veliki otvoreni prostor.

Pre preuređenja, unutrašnjost je bila podeljena na male ćelije pomoću tankih, nenosećih zidova, za razliku od masivnih kamenih fasadnih nosećih zidova, pišu arhitekte za ArchDaily.

Arhitekte iz Kawahara Krause Architects odlučile su se da uklone sve unutrašnje zidove, te je nakon transformacije prizemlje organizovano kao jedan veliki otvoreni prostor.

Prostor sada karakteriše podužna simetrija sa ulaznim vratima i po četiri prozora sa svake strane usmerena ka dvorištu i bašti, kao i prisustvo čvrstih, kamenih spoljašnjih zidova.

Na spratu, ugradni ormari i police formiraju novu strukturu prostorije.

Prostor karakteriše podužna simetrija sa ulaznim vratima i po četiri prozora sa svake strane usmerena ka dvorištu i bašti.

Zimske bašte

Želja klijenata za zimskim baštama sa obe strane kuće razvijena je u prostorni niz.

Prva zimska bašta služi kao ulaz između dvorišta i sada velikog otvorenog stambenog prostora, dok druga bašta predstavlja prelaznu zonu ka otvorenoj bašti.

Obe zimske bašte karakteriše dijagonalo postavljena drvena rešetkasta konstrukcija, a ista struktura korišćena je i kao pergola koja uokviruje „zelenu sobu“ u bašti, koja je kao prostorni pandan dvorištu na drugoj strani kuće.

Obe zimske bašte karakteriše dijagonalo postavljena drvena rešetkasta konstrukcija.

Nekad i sad:

Pogled sa ulice na kuću pre rekonstrukcije
Pogled sa ulice na kuću nakon rekonstrukcije

Grafički prilozi

Postojeće stanje
Postojeće stanje
Adaptirano stanje
Adaptirano stanje
Plan

Foto: Kawahara Krause Architects

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. miki

    ovu sliku “ pre i posle“ zalepiti na glavne bilborde kao spomenik kulture u centu beograda, novog sada, niša, subotice, kragujevca, sombora…da deca uče dok su mala!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *