Rekonstrukcija Notr Dama zabeležena u februaru 2022; Foto: Shutterstock by Jacky D
Aktuelno

Notr Dam stremi ka cilju da ponovo bude otvoren 2024. godine

Čuvena ikona Pariza doživljava veliku transformaciju kako bi za dve godine ponovo otvorila vrata za posetioce. 

Jedna od najvećih znamenitosti francuske prestonice pretrpela je veliku štetu u požaru koji se dogodio pre tri godine. Nakon brojnih alternativnih rešenja, dogovoreno je ipak da će se Notr Dam vratiti u originalno stanje.

Katedrali iz 12. veka vratiće se stari sjaj, uključujući i toranj od 96 metara koji je sredinom 1800ih projektovao Eugene Viollet-le-Duc, i za čiju obnovu je odabrano novo drvo.

Završena faza čišćenja

Kako kaže francuska ministarka kulture Rime Abdul Malak, završena je faza čišćenja nakon restauracije katerdrale što omogućava da radovi obnove dalje nastave u planiranom toku.

„Uvereni smo da će 2024. biti godina završetka velikog dela ovog posla i godina ponovnog otvaranja Sabornog hrama za vernike i javnost.“, rekla je ministarka prilikom posete.

Realizacija pejzažnog uređenja bi trebalo da počne za dve godine; Render: Bureau Bas Smets

Tokom požara narušena je stabilnost skele postavljene za restauraciju tornja Notr Dama.

Naime, tokom požara kobnog 15. aprila skele postavljene za restauraciju preživele su urušavanje tornja ali su se iskrivile pod udarom toplote i završile direktno na svodovima. Da bi se restauracija nastavila, oštećena skela morala je da se ukloni, što je bio složen poduhvat koji je zahtevao pažljivu pripremu zbog svoje strukturalne nestabilnosti. Nakon uklanjanja ruševina, katedrala je ojačana drvenim ramovima, a napravljeni su i podupirači za podršku kontrafora.

Budući izgled okoline katedrale Notr Dam; Render: Bureau Bas Smets

General i arhitekta

Celokupnim projektom i gradilištem rukovodi general Jean-Louis Georgelin, kojeg je za ovu ulogu imenovao predsednik Francuske, i sve to u bliskoj saradnji sa arhitektom Philippom Villeneuveom.

Vitraži, riznica, tezge, statue, dekor i oprema su uklonjeni i restaurirani, dok se tri fasadna prozora sa ružama obnavljaju na licu mesta. Planirano je da svi prozori ponovo budu postavljeni do proleća 2023. godine.

Pejzažno uređenje

Paralelno sa radovima na restauraciji koji su u toku na katedrali Notr Dam, grad Pariz je pokrenuo konkurs za dizajn preuređenja neposredne okoline katedrale. Pobednički projekat pejzažnog arhitekte Bas Smetsa kreira rešenje za trg i podzemna parking mesta ispod njega, kao i za arheološku kriptu, trg Jean XXIII koji se nalazi iza katedrale, ali i za obalu Sene u ovoj zoni i susedne ulice.

Izabrali smo za vas...

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *