Foto: Clem
Aktuelno

Toranj Notr Dama biće rekonstruisan „identično originalu“

Višemesečna polemika konačno je završena. Bez futurističkih i apstraktnih rešenja!

Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno je okončao špekulacije o obnovi Notr Dama, izjavivši da će toranj čuvene katedrale u Parizu biti obnovljen tako da izgleda kakav je bio i pre razornog prošlogodišnjeg požara. On je istakao da će replika tornja Viollet-le-Duc visine od 93 metra, koji je postao sastavni deo katedrale čitavih 189. godina, biti izgrađena tokom projekta celokupne rekonstrukcije Notr Dama.

Foto: Beta

Predsednik veruje stručnjacima, te je odobrio nacrte projekta prema kom je predviđena identična rekonstrukcija.

„Predsednik veruje stručnjacima, te je odobrio osnovne nacrte projekta koje mu je predstavio glavni arhitekta, prema kom je predviđena identična rekonstrukcija.“, piše u zvaničnom saopštenju Jelisejske palate.

Predviđena rekonstrukcija tornja Viollet-le-Duc usaglašena je sa odobrenim Vladinom zakonom od strane Senata, prema kom obnova katedrale mora biti verna „poslednjem vizuelnom stanju“.

Imajući u vidu prvobitnu izjavu predsednika kada je tražio „inventivnu rekonstrukciju“ i rekao da planira „da obnovi Notr Dam tako da bude još lepši nego što je bio“, izgleda da su se stvari ipak promenile.

Nakon ove izjave usledio je niz inovativnih, ali i alternativnih, rešenja dizajnera i arhitekata širom sveta, kako za sam toranj tako i za ostatak katedrale.

Ideja zvana „Zamrznuti požar“; Foto: Massimiliano and Doriana Fuksas, Instagram

Otvoreno pismo arhitekata

Prema pisanjima BBC, pretpostavlja se da je promena mišljenja Makrona delimično uslovljena njegovom željom da katedrala bude brzo obnovljena.

Neposredno nakon požara, predsednik Francuske je izjavio da želi da se obnova realizuje u roku od pet godina, kako bi sve bilo završeno do Olimpijskih igara 2024. godine, koje bi trebalo da budu organizovane u Parizu.

Ipak, predloženi vremenski rok osporilo je više od 1.000 arhitektonskih stručnjaka koji  su napisali otvoreno pismo Makronu u kom su ga pozvali da ponovo razmotri svoju odluku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *