„Držite arhitekte dalje od Notr Dama“; Foto: AR
Aktuelno

Obnova Notr Dama može biti pogubnija od požara?

Najavljeni konkurs za projekat i redizajn novog tornja bi mogao biti izrazito problematičan za budućnost katedrale koja je ove nedelje doživela razarajući požar.

Premijer Francuske Eduar Filip najavio je organizovanje međunarodnog arhitektonskog konkursa za projektovanje novog tornja Notr Dama. Premijer je ovo saopštenje izneo nakon sastanka sa predsednikom Makronom o budućnosti katedrale nakon požara koji je progutao ikonu Pariza. Premijer je istakao i da će „konkurs katedrali pružiti toranj koji odgovara tehnici i izazovima današnjeg vremena“.

Predsednik Makron je u utorak uveče obećao naciji da će Notr Dam biti obnovljen i da će biti „lepši nego pre“ i to u roku od pet godina. Mnogi su problem videli u pretenciozno datom kratkom roku, ali i u konstataciji da će katedrala biti lepša.

Konkurs će katedrali pružiti toranj koji odgovara tehnici i izazovima današnjeg vremena.

Poznato je da je Notr Dam građen gotovo 200 godina, počev od sredine 12. veka, a da je toranj visine 91,5 metara dodat tek u 19. veku, tokom velikog projekta obnove koji je vodio arhitekta Ežen Viole le Dik.

„Međunarodno takmičenje će nas zapitati da li bismo trebali rekonstruisati toranj kako ga je osmislio i Ežen ili bi možda, kao što se često dešava u evoluciji nasleđa, Notr Damu trebalo da damo novi toranj. Ovo je očigledno veliki izazov, kao i istorijska odgovornost.“ rekao je premijer u obraćanju javnosti nakon sastanka Vlade posvećenog požaru, piše ArchDaily.

„Držite arhitekte dalje od Notr Dama“

U kom smeru će se krenuti u obnovu katedrale ključni je momenat za istoriju ove građevine. Osnivači arhitektonske internet zajednice Architectual Revival izneli su svoje mišljenje o budućnosti Notr Dama. Oni izričito navode da bi budućnost katedrale trebalo držati što dalje od modernističkih arhitekti, koji ne poštuju nasleđe, lepotu i tradiciju objekata. To su potkrepili zanimljivom ilustracijom:

Katedrala ne bi trebalo da prođe kroz proces redizajna već kroz ozbiljan projekat obnove u skladu sa njenim slavnim izgledom.

Na stranici Architectual Revival napominju da se u javnosti, od ponedeljka kada je katedralu zadesio razarajući požar, pojavio niz arhitektonskih članaka koji osporavaju pozive za obnovu katedrale i jačaju želju određenog dela struke da se napravi nešto bezdušno i ružno.

„U danima koji su protekli prvobitno je obećano da će ova veličanstvena istorijska katedrala nastaviti sa obnovom u skladu sa svojim istorijskim i tradicionalnim izgledom. Međutim to obećanje je zanemareno i Vlada Francuske je objavila konkurs za projektovanje tornja Notr Dama.“ – ističe se na stranici.

Srž posta objavljenog na Architectual Revival, koja objedinjuje zajednicu zaljubljenika u arhitekturu i arhitektonsko nasleđe, jeste da katedrala u svojoj budućnosti nikako ne treba da prođe kroz proces redizajna već kroz ozbiljan projekat obnove u skladu sa njenim originalnim slavnim izgledom.

Izdašne donacije

Dok čekamo kako će tačno izgledati raspis kontkursa, novac za rekonstrukciju Notr Dama se uveliko skuplja. Stefan Bern, Vladin predstavnik za kulturu, izjavio je da je do sada prikupljeno više od 880 miliona evra za obnovu katedrale. Neki od najvećih donatora su kompanija Apple, Total energy group, kao i mnogobrojni vlasnici luksuznih francuskih brendova kao što su L’Oréal, Chanel, Dior i Louis Vuitton. Takođe, brojna fizička lica iz Francuske ali i celog sveta donirale su novac za obnovu Notr Dama.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Arhitekta

    A ko će da napravi projekte rekonstrukcije? Antlogori?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *