Negde daleko u okeanu… BIGov plutajući grad u obliku heksagona (Oceanix City)
Arhitektura

Zbog podizanja nivoa mora uskoro ćemo živeti na plutajućim seocima?

Arhipelag Oceanix City koji je projektovao BIG mogao bi da pruži utočište ljudima koji usled ekstremnih vremenskih uslova i podizanja nivoa mora gube svoje domove

Film Vodeni svet (Waterworld, 1995) sa Kevinom Kostenerom u glavnoj ulozi možda nije ispunio očekivanja gledalaca i kritike, ali je zato nagovestio u kakvoj budućnosti ćemo možda živeti. Naime, renomirani studio Bjarke Ingels Group (BIG) predstavio je koncept futurističkog plutajućeg grada formiranog od grupe ostrvaca u obliku heksagona. Koncept pod nazivom Oceanix City prezentovan je na okruglom stolu Ujedinjenih Nacija čija se glavna tema ticala upravo plutajućih gradova – njihovom potencijalu i standardima održivosti koji (bi mogli da) ih prate.

Osnovu ovog koncepta predstavljaju grupice od šest malih plutajućih ostrva, odnosno „plutajućih seoca“ koja se dalje grupišu u veće formacije. Jedna takva formacija zauzimala bi ukupnu površinu od 12 hektara i mogla bi da primi 1.650 stanovnika.

Prostori za zajedničke aktivnosti biće skoncentrisani po rubovima heksagonskih sela.

Osnovu ovog koncepta predstavljaju grupice od šest malih plutajućih ostrva, odnosno „plutajućih seoca“ koja se dalje grupišu u veće formacije.

Arhipelag Oceanix City bi ukupno mogao da pruži dom za 10.000 ljudi. U projektovanju ovog koncepta učestvovao je i Centar za okeanski inženjering prestižnog univerziteta MIT, a projekat prati i sve standarde održivosti Ujedinjenih nacija.

To znači da Oceanix City kanališe sve tokove energije, vode, hrane i otpada kako bi se stvorio plan za pomorsku metropolu koja je pritom i modularna, odnosno, napravljena od održivih materijala tako da se lako može montirati i, po potrebi, ponovo rasklopiti.

Projekat je koncipiran pod pokroviteljstvom neprofitne organizacije Oceanix koja se fokusira na plutajuću gradnju. Dezeen navodi da će građani Oceanixa u svom arhipelagu moći da žive potpuno nezavisno, budući da će sami održavati bašte i plantaže unutar kompleksa.

Pogledajte osnove koncepte Oceanix Cityja:

Zaštićena vodena površina:

Plutajući moduli će biti poređani tako da zaštite vodenu površinu unutar kompleksa.

Sopstvena hrana:

Farme unutar kompleksa biće integrisane sa društvenim prostorom, kako bi zajednice mogle da obezbede sopstvenu hranu.

Staklene bašte:

Biljke će rasti u velikim staklenim baštama u obliku kupola.

Prirodni prečišćavači:

Podmorski svet, plutajući grebeni, morske alge, kamenice, dagnje i školjke će prečišćavati vodu za upotrebu u selima.

Savršena simetrija:

Čitav arhipelag sastavljen je od velikog broja heksagona koji se razlikuju po veličini.

Foto: BIG/Oceanix

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *