Arhitektura, Svetski projekti

Kuća koja je iskoristila pun potencijal svoje lokacije

Ovaj objekat nudi ukućanima potrebnu privatnost i ušuškanost, dok se istovremeno potpun otvara prema velikom privatnom vrtu.

Kuća u Italiji od 450 kvadrata čiji projekat potpisuju MIDE architetti, je jednoetažni objekat osmišljena tako da iskoristi pun potencijal parcele kako bi se postigla željena intimnost za ukućane, ali da se pritom u isto vreme što više otvori ka zelenilu koje ga okružuje.

Otvaranje i zatvaranje

Forma kuće nastala je iz razvijanja funkcionalnog rasporeda enterijera, kao i njihove veze sa spoljašnjim prostorima, piše arhitekte za Archdaily. Otvoreni prostori su oblikovani kroz želju za stvaranjem dve spoljašnje zone za različite funkcije.

Tako je nastala otvorena južna zona, gde kuća ima velike prozore usmerene ka okolnom krajoliku i u ovoj zoni je veliki i harmonično uređen trem. Sa druge strane, severna strana kuće je zatvorenija i iako je ovo pristupna zona u kuću, ne postoji otvorena vizuelna veza sa okolnim putem.

Na severoistoku se nalaze pomoćni prostori poput garaže i vešernice, a na njih se nastavlja i kupatilo.

U zapadnom delu objekta smeštena je dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom, koja je u direktnoj vezi sa dvorištem, preko natkrivenog trema.

Spavaće sobe, sa kupatilima i garderoberom su u istočnom delu kuće. Prostrana master soba ima svoje kupatilo i garderober, a preko velikih staklenih vrata usmerenih ka jugu, soba dobija znatnu količinu svetlosti, a tu je i pogled na okolni vrt.

Ovako organizovan raspored kuće omogućava unutrašnjim prostorima da su u direktnoj komunikaciji sa spoljašnjim prostorima, posebno preko uspostavljanja prelazne veze tremom, čime su prostori povezani i fizički i vizuelno.

Faktografija

 • autori: MIDE architetti
 • površina: 450 m²
 • godina: 2021
 • fotografije: Alessandra Bello
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Sonja Stoja

  Cela kuća me asocira na Kapelu u nekoj koncepciji modernog groblja….krematorijuma
  Toliko je otuđena, bez trunke života…
  Zamislite odrastanje u takvom okruženju…

  1. arhitekta

   fenomenalno srećno detinjstvo

Ostavite odgovor

Obavezna polja *