Arhitektura

Napušteno nacističko odmaralište postaje luksuzni hotel

Odmaralište koje se proteže duž gotovo pet kilometara obale Baltičkog mora, pretvara se u najduži hotel na svetu.

Tri godine pre nemačkog napada na Poljsku 1939. godine, Hitler je naredio izgradnju najvećeg svetskog turističkog kompleksa, na obali ostrva Rugen. Odmaralište nazvano Prora, s kapacitetom od 20.000 kreveta trebalo je da služi za odmor nemačkih fabričkih radnika, koji su u to vreme radili bez predaha. Međutim, nakon početka Drugog svetskg rata, radnici su vraćeni u fabrike i izgradnja Prore je obustavljena.

Prora 01

Hotel je trebao da služi za odmor radnika iz nemačkih fabrika. A onda je Hitler započeo rat…

 

Tokom tri godine gradnje, više od devet hiljada radnika izgradilo je turistički kompleks dugačak skoro pet kilometara, piše Businessinsider.

Prora 02

Nakon više od šezdeset godina, kompleks Prora postao je ponovo aktuelan, kada je prava na njegovu obnovu kupila nemačka firma Metropole Marketing. Prema predstavljenom projektu, Prora bi trebalo da postane luksuzno odmaralište ali i stambeni kompleks.

Prora 03

Prora 04

Firma Metropole očekuje da radovi budu gotovi do 2022. godine. Stanovi su već stavljeni na tržište i za kupovinu jednog mora se izdvojiti između između 358.000 i 649.000 evra.

Prora 05

Trenutno postoji sumnja da li će prošlost objekta uticati na smanjeno interesovanje za kupovinom ili će ipak ovo postati samo još jedan luksuzni kompleks za brčkanje bogatih turista.

Prora 06

Stanovi na dva nivoa dolaze sa opremljenom kuhinjom.

Prora 07

O ovom propalom hotelskom komplesku već smo pisali na Gradnji kada smo konstatovali da je njegova sudbina neizvesna. Ipak, stvari su pomerile sa mrtve tačke.

Prora 08

Inače, trend u Nemačkoj je da se objektima iz rata daje nova namena. Tako je i staro nacisticko skladište pretvoreno u luksuzni stan.

Prora 09

Povezano: Nacistički bunker pretvoren u elektranu čiste energije 

Prora 10

Foto: Metropole Marketing

Pročitajte i kako će napuštena američka kasarna u Nemačkoj biti pretvorena u stambeni komepleks.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *