Objekat je izveden od titanijumskih pocinkovanih panela; Foto: Iwan Baan
Svetski projekti

Planinarska koliba u Italiji koja prkosi surovom okruženju

Objekat je izveden od titanijumskih pocinkovanih panela, dok je izolacija od niskih spoljašnjih temperatura obezbeđena ugradnjom staklene vune.

Arhitektonska praksa Demogo projektovala je a zatim i instalirala malu kolibu na dramatičnoj lokaciji u okviru planinskog lanca Marmarole na Dolomitima, na severu Italije.

Zahvaljujući prozorima koji su konstruisani u punoj visini od poda do plafona, stiče se utisak kao da objekat lebdi nad liticom planine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Marmarole je jedno od najnepristupačnijih i najdivljijih područja Dolomita; Foto: Iwan Baan

Kuća za odmor i uživanje u pogledu

Ova planinarska koliba, u koju se može smestiti dvanaestoro ljudi, poručena je od strane planinarskog društva Club Alpino Italiano, kako bi se u surovim planinskim uslovima obezbedio besplatan i siguran smeštaj za planinare, piše Dezeen.

Naime, ovim projektom zamenjeno je prethodno sklonište koje je bilo dotrajalo usled godina korišćenja, ali i stajanja na udaru jakih vetrova.

Na 2.600 metara nadmorske visine, Marmarole je jedno od najnepristupačnijih i najdivljijih područja Dolomita.

majući to u vidu, firma Demogo dizajnirala je čvrsto i sigurno sklonište od 30 kvadrata nazvano Bivouac, u kom se može odmoriti, ali i uživati u pogledu na neverovatno okruženje.

Jedna strana objekta potpuno je zastakljena kosim prozorom okrenutim ka padini; Foto: Iwan Baan

Koliba je postepeno transportovana na ovu lokaciju helikopterom tokom tri godine izgradnje.

Do objekta se može doći samo nakon izazovnog petosatnog pešačenja, počev od mesta gde kreću staze koje vode preko Marmarolea, te je koliba postepeno transportovana na ovu lokaciju helikopterom tokom tri godine koliko je trajao čitav proces izgradnje, što su arhitekte i dokumentovale na njhovoj Facebook stranici.

Tanana forma kolibe, koja izgleda kao da visi preko litice, zamišljena je kao teleskop. Jedan kraj objekta ima mali prozor, dok je drugi potpuno zastakljen kosim prozorom okrenutim ka strmoglavoj padini.

„Boraviti u objektu deluje tako kao da se postavljamo između sočiva teleskopa, u pokušaju da se prostor uokviri, da se zaokruži, te objekat postaje veza između čoveka i okruženja“, rekli su italijanski arhitekti.

U objekat se stupa preko stepeništa postavljenog sa bočne strane objekta; Foto: Iwan Baan

Staklena vuna za zaštitu od niskih temperatura

Objekat je izveden od titanijumskih pocinkovanih panela, koji pokrivaju čitavu spoljašnjost kolibe osim u delovima zastakljenja.

Izolacija od niskih spoljašnjih temperatura je obezbeđenja ugradnjom staklene vune.

U objekat se stupa preko stepeništa postavljenog sa bočne strane objekta.

U unutrašnjosti se prvo ulazi u uski hodnik koji vodi kroz centralni deo objekta, dok su sa obe strane organizovani kreveti na sprat i police.

Na obe strane objekta organizovani su kreveti na sprat i police; Foto: Iwan Baan

Grafički prilozi

Osnova objekta
Osnova objekta
Presek kroz objekat
Presek kroz objekat

Foto-galerija

Objekat je izveden od titanijumskih pocinkovanih panela; Foto: Iwan Baan
Objekat je izveden od titanijumskih pocinkovanih panela; Foto: Iwan Baan

Faktografija

  • naziv objekta: Bivouac
  • mesto: Marmarole, Dolomiti, Italija
  • investitor: Club Alpino Italiano
  • autori projekta: Demogo
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina izgradnje: 2019–2021.
  • površina: 30 m2
  • spratnost: prizemni objekat
  • fotografija: Iwan Baan

Izabrali smo za vas…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. arhitekta

    nice, very nice

    „štek-kabina“

    jako dobra stvar
    za razvoj
    planinskog turizma

Ostavite odgovor

Obavezna polja *