Hotel Stara Čaršija u Baru; Foto: Sergej Zabijako
Regionalni projekti

Hotel Stara Čaršija kao povratak izvornoj arhitekturi Starog Bara

Kako uklopiti novo u staro? Evo jednog uspešnog primera u Crnoj Gori u kojem nijedno drvo nije uklonjeno, a korišćen je i recikliran materijal za gradnju.

Na temeljima više manjih, ruiniranih kuća, na padinama ispod puta koji vodi ka utvrđenju, okružen maslinjacima, postepeno je u Baru nastao novi rizort  – hotelski kompleks Stara Čaršija, prvi hotel sa pet zvezdica u tom crnogorskom primorskom gradu.

Sa orijentacijom ka veličanstvenom utvrđenju, koje iza svojih zidina čuva istoriju, kulturu i autentičnost i pogledom na masive planine Rumije, ovaj kompleks odiše spojem prošlosti i sadašnjosti, tradicije i modernog

Ovaj projekat arhitektonski potpisuju Zlatko Vujotić i barski arhitektonski studio “B2B”, dok je izvođenje radova povereno podgoričkoj firmi „ZV Design“, sa kojima smo razgovarali o Staroj Čaršiji i kontekstu u koji je smeštena.

Pročitajte još na Gradnja.rs

Nakon zemljotresa pribegavalo se brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje; Foto: Sergej Zabijako

Nestajanje izvorne arhitekture Bara

Nekada je Stari Bar počivao na tipologiji arhitekture Istoka, većini poznatoj kao Ohridska arhitektura. Zaostavština daleke Vizantije, nastavak Osmanlijske gradnje, te naroda sa ovih prostora pod istim uticajem karakteristična je za Balkan kome Bar i pripada.

Odolevao je taj stil dugo, sve do razornog zemljotresa 1979. godine, kada se može reći da nestaje. Pritom, postojeće i novodošlo stanovništvo pribegavalo je brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje, kako bi stvorilo osnovne uslove za život.

„Od tada pa i do danas izvorna arhitektura Starog Bara nestaje, a sagledavanje toga stanja bila nam je ideja vodilja da na savremeniji način vratimo likovnost ovom bajkovitom mjestu. Okolna arhitektura, jedva da se mogla nazvati onom od pre i to samo u pročeljima fasada uz obe strane ulice koja preseca čaršiju – loše kaldrmisane neadekvatnim kamenom. Ostatak nije za komentarisanje”, navode naši sagovornici.

Stoga je njihov rad na ovom projektu imao za cilj da vrati nekadašnji izgled, uz dozvoljene izmene, blagodetima savremene gradnje, ali i pomogne onima koji imaju nameru da menjaju svoje objekte i vrate ih na staro.

Novo a deluje kao autentično; Foto: Stara Čaršija promo

Nijedno drvo nije uklonjeno, a posađeno je još novih kultura karakterističnih za ovaj deo mediterana.

Tokom građenja ovog kompleksa se posebno vodilo računa o okruženju i prirodnim resursima. Nijedno drvo nije uklonjeno, a posađeno je još novih kultura karakterističnih za ovaj deo mediterana.

Za gradnju su korišćeni isključivo prirodni materijali: kamen, drvo, kovano gvožđe, terakota… Oživljeni su i stari zanati, koji se mogu primetiti u izvedbi i najsitnijih detalja na hotelskom kompleksu Stara Čaršija.

Vešti majstori koji su gradili ‘Staru Čaršiju’ stub su ove vizije. Svojim umećem i veštinama ostavili su trag u svakom kamenu”, napominju naši sagovornici.

Štednja energije do 80 posto

Kovane ograde u kompleksu su ručno rađene i kovački probijane, a sva kamena plastika na okvirima prozora, vrata, voltovima, stubovima i dr. ručno je proizvedena.

Svi krovovi su prvobitno pokriveni materijalima svetskog lidera među krovnim hidro, zvučnim i termo izolacijama – Isotecom, a na njima su rustično proizvedene kanalice ili u narodu poznate “ćeramide”.

Svaki objekat je tzv. pasivni objekat i štedi energiju do 80%. Proizvodnja spoljne stolarije poverena je slovenačkoj firmi Inles.

“Višeslojni prekidi stakla, izuzetno kvalitetno drvo meranti i boja koju smo odabrali, čine idealan spoj svih prirodnih materijala koji su za gradnju odabrani”, kažu podgoričkoj firmi.

Idealan spoj prirodnih materijala odabranih za gradnju; Foto: Stara Čaršija promo

Drvene grede sa porušenog hotela

Konstrukcija svih objekata je armiranobetonska, a konstruktivni sistem je u nekim delovima masivni, a u nekima skeletni. Takođe, izvršena su i statička merenja i proračuni.

Betonski kavezi popunjeni su Ytong silikatnim blokovima, kasnije hidroizolovani i obloženi po segmentima – veći deo klesanim kamenom, istim kamenim platnom nalik na obližnju tvrđavu.

Zidne površine, koje su nekada bile rađene od čakme, realizovali smo demit fasadama i završnim slojem nalik na istovetne od pre.

“Aplicirali smo starim drvenim gredama fasadne delove i doksate materijalom koji smo otkupili sa porušenog hotela Durmitor na Žabljaku, a koje su ručno tesane pre nekih 100 godina”, ističu naši sagovornici.

Enterijer hotela, tradicionalnim motivima izvedenim spojem kamena i drveta, odiše elegancijom i otmenošću, pružajući posjetiocima osjećaj topline i udobnosti.

Kompleks objedinjava 5 objekata i više raznovrsnih sadržaja; Foto: Stara Čaršija promo

Najveći izazov je bio uklopiti novootkupljeni stari objekat u već odrađeni koncept – počelo se sa dva nivoa, a završilo sa osam.

Projektovalo se i gradilo po fazama od 2018. do 2021. godine, a dokupljivala se kuća po kuća i tako se širio kompleks.

Najveći izazov je, prema rečima autora, bio uklopiti novootkupljeni (stari, postojeći) objekat u već odrađeni koncept. Počelo se sa dva nivoa, a završilo sa 8. Maksimalna spratnost u pojedinačnim objektima je Su+P+4.

Stara čaršija noću; Foto: Promo

Prvi hotel u Baru sa pet zvezdica

Kompleks Stara Čaršija objedinjava, u tri osnovne celine (restoran, hotel i centralna zgrada), pet objekata i više sadržaja – 37 smeštajnih jedinica, Spa centar sa zatvorenim bazenom, otvoreni bazeni, kafeterije, picerija, restoranski sadržaji sa zatvorenim i otvorenim prostorom, parkinzi, panoramske terase, kongresna sala i VIP terase.

Hotel je zvanično otvoren u julu 2019. kada je imao deset smeštajnih jedinica. „Stara Čaršija“ sada ima pet odvojenih objekata sa 37 smeštajnih jedinica u deset kategorija, sa kapacitetima za 102 osobe. Svaka smeštajna jedinica, nezavisno od kategorije, ima pogled na Starobarsko utvrđenje.
Hotelski restoran je kapaciteta 280 gostiju, a Spa & Welness zona raspolaže unutrašnjim bazenom, finskom saunom, parnim kupatilom i orijentallnim hamamima. „Stara Čaršija“ je prvi hotelski kompleks u Baru kategorisan sa 5*.

Foto-galerija

Idealan spoj prirodnih materijala odabranih za gradnju; Foto: Stara Čaršija promo
Idealan spoj prirodnih materijala odabranih za gradnju; Foto: Stara Čaršija promo
Nakon zemljotresa pribegavalo se brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje; Foto: Sergej Zabijako
Nakon zemljotresa pribegavalo se brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje; Foto: Sergej Zabijako
Stara čaršija noću; Foto: Promo
Stara čaršija noću; Foto: Promo
Hotel Stara Čaršija u Baru; Foto: Sergej Zabijako
Hotel Stara Čaršija u Baru; Foto: Sergej Zabijako
Nakon zemljotresa pribegavalo se brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje; Foto: Sergej Zabijako
Nakon zemljotresa pribegavalo se brzim i nikako stilskim rešenjima gradnje; Foto: Sergej Zabijako

Faktografija

  • naziv objekta: Stara Čaršija Resort & Spa
  • mesto: Stari Bar, Bar, Crna Gora
  • investitor: Hajriz Brčvak
  • autori projekta: Zlatko Vujotić i arhitektonski studio “B2B”, Bar
  • godina projektovanja: 2018–2020.
  • godina izgradnje: 2018–2021.
  • spratnost: Su+P+4
  • izvođači: „ZV Design“ i podizvođači

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *