Hotela Zonar Zagreb na zagrebačkoj Trešnjevci; Foto: Robert Leš
Regionalni projekti

Najbolje iz komšiluka: Ovi projekti nominovani su za nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata

Od zagrebačkog hotela Zonar sa bazenom na krovu, preko kuće široke samo 265 centimetara, do frizerskog salona s „bezbroj“ ogledala i refleksija.

Udruženje hrvatskih arhitekata – UHA već više od šest decenija dodeljuje godišnje stručne nagrade. Reč je o priznanjima koja nagrađuju najuspešnije realizacije i završene projekte iz protekle godine u nekoliko  kategorija, a biraju se među radovima prijavljenim na Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata.

Na izložbu je za 2023. godinu prijavljeno 68 radova, i to 58 ostvarenja i 10 publicističkih i izdavačkih radova, a najbolje među njima, odnosno predloge za nominacije, te na kraju i dobitnike nagrada, ocenjivao je i odabirao stručni žiri.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Poslednja sezona dokumentarnog serijala „Betonski spavači“ nominovana je za nagradu „Viktor Kovačić“; Foto: UHA

„Betonski spavači“ i transformacija Hotela Panorama

Sastav žirija formiran je od hrvatskih arhitektonskih stvaralaca koji su u proteklih nekoliko godina osvajali nagrade UHA-e ili za njih bili nominovani, uz pridružene članove iz regionalnog i međunarodnog arhitektonskog konteksta.

Ovogodišnji članovi stručnog žirija bili su arhitekte/arhitektkinje Vjekoslav Gašparović (predsednik), Ana Boljar, Jani Mardešić, Iva Martinis, Marin Mikelić, Helena Paver Njirić, Tomislav Soldo i Ana Šverko, te gost žirator iz BiH, arhitekta Vedad Islambegović.

Za nagradu ”Viktor Kovačić” za najuspešnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva nominovani su: Poslednja sezona dokumentarnog serijala „Betonski spavači“ naslovljena Treći put, čiji su autori Maroje Mrduljaš, Saša Ban i Nevenka Sablić i projekat Hotela Zonar Zagreb – rekonstrukcije i transformacije nekadašnjeg Hotela Panorama na zagrebačkoj Trešnjevci, koji potpisuje Studio UPLea Pelivan i Toma Plejić.

Enterijer Hotela Zonar u Zagrebu; Foto: Robert Leš

Uska kuća na zagrebačkom Cvjetnom naselju široka je samo 265 centimetara, a potpisuju je arhitekte Boris Ileković i Dina Vulin Ileković.

Za nagradu “Drago Galić”, koju UHA dodeljuje za najuspešnije ostvarenje na području stambene arhitekture nominovana su tri stambena objekta nastala u vrlo različitim kontekstima.

To su Uska kuća na zagrebačkom Cvjetnom naselju, široka samo 265 centimetara, koju potpisuju arhitekte Boris Ileković i Dina Vulin Ileković, zatim Kuća O u Samoborskom gorju projektovana za jednu osobu, čiji su autori Igor Franić i Ivan Franić iz Studija za arhitekturu, te Kuća Nodi u Ivanić gradu, dogradnja uz prizemnicu nastala zbog potrebe za dodatnim stambenim prostorom porodice, koju su projektovali Nikola Fabijanić i Juraj Glasinović.

Uska kuća; Foto: Filip Beusan
Kuća O; Foto: Filip Beusan
Kuća Nodi; Foto: Marko Ercegović

Nagrada “Bernardo Bernardi” dodeljuje se za širok opseg arhitektonskog stvaralaštva na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja.

Za nagradu “Bernardo Bernardi”, koja se dodeljuje za širok opseg arhitektonskog stvaralaštva na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja, nominovani su prostorno i oblikovno izuzetno različiti projekti.

U pitanju su Vinogradarska zbirka Pitve koji potpisuje Vanja Ilić, projekat smešten u postojeću zgradu nekadašnje škole u ovom malom mestu na ostrvu Hvaru, enterijer porodične kuće M na zagrebačkom Pantovčaku – projekat arhitektkinja Ivane Ergić i Vedrane Ergić koji se nalazi u kući arhitekte Zvonimira Vrkljana iz 1941. godine, enterijer Studia TE – frizerskog salona s „bezbroj“ ogledala i refleksija koji potpisuje ONDA ARHITEKTURA i projekat malog trga u samom centru Varaždina, javnog prostora uz Palaču Zakmardy, čiji su autori arhitekte/arhitektkinje Saša Košuta, Mario Kralj, Dora Lončarić i Hrvoje Arbanas.

Vinogradarska zbirka Pitve; Foto: Bosnić + Dorotić
Enterijer porodične kuće M; Foto: Decker + Kutić
Studio Te; Foto: Bosnić + Dorotić
Trg u centru Varaždina; Foto: Arhiva autora

Đuro Mirković dobitnik nagrade za životno delo

Za nagradu ”Neven Šegvić” za publicistički, kritički, naučno‐istraživački i teorijski rad na području arhitekture nominovani su: Monografija Arhitekt Milovan Kovačević – Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj, autorke Dubravke Kisić, te arhitektonsko-urbanistički podkast Prednji plan, inicijativa grupe mladih arhitekata u okrilju Društva arhitekata Zagreba (Filip Pračić, Luka Krstulović, Tea Truta, Marin Duić).

Uz godišnje nagrade u pomenute četiri kategorije, Udruženje hrvatskih arhitekata svake godine dodeljuje i nagradu za životno delo, koja takođe nosi ime arhitekte Viktora Kovačića (1874–1924).

Ovogodišnji dobitnik nagrade je arhitekta Đuro Mirković, penzionisani profesor zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta, čije novozagrebačke realizacije, među kojima je i ikonična zgrada Mamutica u Travnom, koju je projektovao zajedno s Nevenkom Postružnik, nesumnjivo pripadaju antologiji jugoslovenske stambene arhitekture, navodi se u saopštenju UHA-e.

Monografija „Arhitekt Milovan Kovačević – Pobornik internacionalnog modernizma u Hrvatskoj“, autorke Dubravke Kisić; Foto: Marko Mihaljević

Otvaranje izložbe i dodela nagrada 5. juna u Zagrebu

Otvaranje Godišnje izložbe ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata, kao i dodela Nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata, održaće se 5. juna 2024. godine u prostorima robne kuće NAMA u centru Zagreba.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *