Premonte apartmani na zahtevnoj lokaciji; Foto: Relja Ivanić
Regionalni projekti

Na zahtevnoj parceli u Tivtu upakovana zgrada koja uspostavlja dijalog s okruženjem

Tik uz magistralni put na crnogorskom primorju nikao je uski i izduženi objekat Premonte u kojem svi apartmani imaju južnu orijentaciju.

Projekat stambenog objekta „Premonte“ nalazi se u Donjoj Lastvi u Tivtu, u ambijentu tipične mediteranske aglomeracije, a autorski ga potpisuje AIM studio.

Kako za naš portal navode arhitekti iz ovog podgoričkog biroa, zadati urbani kontekst trebalo je podržati savremenim arhitektonskim izrazom, koji istovremeno poštuje estetiku primorskog gradskog naselja.

„Lokacija za izgradnju objekta projektantu je zadala kompleksan zadatak i time ga stavila u poziciju kreatora novog ambijentalnog repera koji je svojom volumetrijom i materijalizacijom postigao harmoničan dijalog s okruženjem“, kažu u AIM studiju.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Lokacija je zadala projektantu kompleksan zadatak; foto: Relja Ivanić

Vodilo se računa da objekat na parceli bude pozicioniran na način da iskoristi maksimum od lokacije.

Autori projekta dodaju da je poseban izazov bio smestiti objekat površine 1.508 m2, spratnosti Su+P+2+Pk i kapaciteta 22 stana – na parcelu površine 1.257 kvadrata, i to iz više razloga.

„Pre svega, parcela je izraženo uska i dugačka, postavljena upravno na magistralu kao i na more u pravcu istok-zapad, a osim toga nalazi se u gusto izgrađenom bloku sa objektima velikih gabarita u neposrednoj blizini“, objašnjavaju u AIM studiju.

Pri projektovanju, dodaju, vodilo se računa da objekat na parceli bude pozicioniran na način da iskoristi maksimum od lokacije.

Tako je i objekat dobio izduženu i usku formu i postavljen je maksimalno uz severnu stranu parcele, kako bi se ostvarila što veća udaljenost od komšijskih objekata sa juga, kao i da se svim stanovima omogući južna orijentacija.

Svi stanovi na dužem delu fasade su zarotirani; foto: Relja Ivanić

Funkcionalno rešenje

U suterenskoj etaži je projektovana garaža koja zadovoljava kapacitete parkiranja – jedno parking mesto po stanu, a koja obuhvata i odgovarajuće tehničke prostorije.

Rampa za spuštanje u garažu je projektovana uz kanal na južnoj granici parcele.

Kako je teren u padu, ova etaža na zapadnoj strani parcele izlazi iz terena i stoga je prirodno provetrena, što olakšava odimljavanje u slučaju požara.

Osnova tipskog sprata

Svi dnevni boravci i terase stanova orijentisani su ka moru u pravcu jugozapada.

Prizemlje je na koti trotoara uz magistralu odakle se i pristupa objektu. U ovoj zoni je projektovan jedan poslovni prostor okrenut prema ulici, dok je dužem delu prizemlja prema jugu projektovano 6 stanova – 1 studio i 5 jednosobnih stanova.

Ravni krov garaže se koristi za formiranje terasa i bašta stanova u prizemlju. Na prvom i drugom spratu nalazi se po 7 stanova – 1 studio i 6 jednosobnih stanova.

Svi stanovi na dužem delu fasade su zarotirani i svi dnevni boravci i terase stanova su orijentisani ka moru u pravcu jugozapada. Ova rotacija na fasadi formira testerastu multiplikaciju i stvara posebnu dinamiku.

Na krajevima objekta – zapadnom i istočnom, stanovi su orjentisani u pravcu mora ili magistrale.

Ravan krov garaže se koristi za formiranje terasa i bašta; foto: Relja Ivanić

Parapetne ograde protiv vetra i kiše

Potkrovlje je projektovano kao sprat povučen sa svih strana – sa ravnim krovom, materijalizovan tamnosivim fasadnim malterom. Na potkrovlju su organizovana dva dvosobna stana sa prostranim terasama odvojenim žardinjerama.

Na severnoj strani potkrovlja nalazi se niša sakrivena od pogleda sa svim spoljnjim jedinicama klima uređaja za čitav objekat.

Koridori su projektovani kao otvoreni prostori sa parapetnim ogradama visine 1 metar kako bi se smanjio uticaj vetra i kiše. Otvoreni koridori su omogućili prirodnu ventilaciju i osvetljenje kuhinja i kupatila preko visoko postavljenih prozora manjih dimenzija.

Arhitektonsko oblikovanje

Kako navode u AIM studiju, volumeni objekta koje čine dva stana na krajevima – istoku i zapadu, materijalizovani su u lokalnom štokovanom kamenu sa otvorima oivičenim šembranama od istog kamena u glatkoj obradi.

Ova dva volumena spojena su lučnom gredom u nivou ploče potkrovlja koja je lučna, u istoj materijalizaciji od kamena koja zatvara formu i daje kompaktnost objektu. U isto vreme ona natkriva balkone stanova na dužoj strani objekta.

Ovi balkoni su obrađeni u tamnosivom fasadnom malteru, sa staklenim ogradama, a segmenti zidova između njih su obloženi „woodn“ fasadnim kompozitnim panelima u imitaciji drveta, koji se nalaze i na drugim delovima fasade u vidu detalja.

Balkoni stanova na dužoj strani objekta obrađeni su u tamnosivom fasadnom malteru; Relja Ivanić

Foto-galerija

Foto: Relja Ivanić
Foto: Relja Ivanić
Prizemlje objekta je na koti trotoara uz magistralu; foto: Relja Ivanić
Prizemlje objekta je na koti trotoara uz magistralu; foto: Relja Ivanić
Relja Ivanić
Relja Ivanić
foto: Relja Ivanić
foto: Relja Ivanić
foto: Relja Ivanić
foto: Relja Ivanić
Premonte apartmani na zahtevnoj lokaciji; Foto: Relja Ivanić
Premonte apartmani na zahtevnoj lokaciji; Foto: Relja Ivanić
Lokacija je zadala projektantu grdne proble; foto: Relja Ivanić
Lokacija je zadala projektantu grdne proble; foto: Relja Ivanić

Grafički prilozi

Osnova tipskog sprata
Osnova tipskog sprata

Fotografije: Relja Ivanić

Izabrali smo za vas..

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

6 komentara

 1. Ljubica

  Fino, jako fino

 2. miki

  vizuelno jako lep objekat, nego đetići mene zanima gde se izgubila spavaća soba u središnjem apartmanu kod stepeništa i zašto trpezarijski stolovi imaju obavezno 4 stolice kad je samo jedan bračni krevet ili francuski ležaj šta god , u sektoru za obedovanje ?

  1. arhitekta

   ti i u jajetu nađeš dlaku

 3. Bokelj

  Katastrofa je u šta su pretvorili ovu staru ambijentalnu sredinu Donje Lastve. Između mediteranskih kuća starih više stotina godina grade se ovakvi megalomanski projekti moderne arhitekture. Građevinska mafija je gradnjom na pjenu od mora u Tivtu uništila ljepotu ovog grada

Ostavite odgovor

Obavezna polja *