Kuća je vizuelni kamen spoticanja koja posmatra okolinu poput drskog komšije
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Morska stena u Tivtu kao barijera divljoj gradnji

Namera ove kuće nije uklapanje, već kontrast koji optimistično traži novi pravac u arhitekturi na crnogorskoj obali.

Na uzvišenju u Tivtu, na desetak minuta od centra grada, smestila se kuća zvana Morska stena čiju arhitekturu potpisuje biro Arhilog iz Podgorice. Već i na prvi pogled jasno je kako je kuća dobila ime.

Prvi susret arhitekata s lokacijom rezultovao je njihovom oduševljenošću prema vizurama i zatečenom zelenilu, kao i “svesnošću loših efekata spontane urbanizacije, arhitektonskog iskaza i infrastrukturne opremljenosti lokacije i okruženja.”

“Kuća je vizuelni kamen spoticanja koja posmatra okolinu poput drskog komšije, barijera divljoj gradnji i devastiranom okolnom prostoru, suprostavlja im se i reže prostor svojom tektonikom i svedenom formom bez suvišnih detalja. Njena namera nije uklapanje, već kontrast koji optimistično traži novi pravac.” – kaže arhitekta Ivan Asanović iz Arhiloga za naš portal.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Drski komšija

Kuća je vizuelni kamen spoticanja koja posmatra okolinu poput drskog komšije.

Stamena stena stoji okrenuta moru, odbijajući se zabatnim zidom od suseda, a otvarajući se drugim bokom prema netaknutoj šumi.

Improvizovani pristupni put koji je morao da prolazi određenim vlasničkim parcelama i da savlada veliku visinsku razliku, naveo je da se suženjem prizemlja u tom delu postepeno otvara vidik prema moru i izlazu iz zaliva. Tim ujedanjem forme nastala je konzola koja dominira svojim volumenom i akcentuje prostore za boravak.

Pogled na zaliv

Pad terena je iskorišćen za smeštanje pristupnog puta i garaže u delu suterena, orijentisanom i prema trasi buduće saobraćajnice. Po spratovima su smeštene dve zasebne trosobne jedinice, sa otvorenim tipom dnevnih zona i terasama sa vizurama prema moru i šumi.

“Visoki otvori dozvolili su ambijentu da dominira nad čistom unutrašnjom raspodelom prostora. Zone za dnevni boravak okrenute su ka severozapadnom delu parcele u kojem se oseća najveća privatnost u kontaktu sa netaknutim ambijentom, i nesmetana insolacija tokom celog dana.” – kaže arhitektkinja Iva Petković iz Arhiloga.

Beli enterijer s akcentom na pogled

Pokušali smo da zaintrigiramo i zaustavimo posetioca jednostavnošću i hrabrom geometrijom objekta.

Čistoj formi kuće doprinosi i homogena materijalizacija u lokalnom kamenu, jednovodni tradicionalni primorski krov daje monumentalnost izgledu objekta, koji kao da sliva svu kišnicu u bazen sa prednje strane.

Staklene ograde učinile su nesmetan odraz plavetnila mora i zelenila šume gradivnim delom enterijera. Jednostavnost oblika i funkcije kompenzuje se „invazijom“ eksterijera u unutrašnji prostor, što se u belim enterijerima čini još upečatljivijim.

“Na ovaj način pokušali smo da zaintrigiramo i zaustavimo posetioca jednostavnošću i hrabrom geometrijom objekta, vraćajući istovremeno tradicionalne arhitektonske elemente i njihove odnose u igru.” – zaključuju arhitekte.

Fotogalerija

dav
dav
Drski komšija
Drski komšija
Pogled na zaliv
Pogled na zaliv
Beli enterijer s akcentom na pogled
Beli enterijer s akcentom na pogled

Faktografija

  • ime projekta: Kuća Morska stijena
  • tip: Privatni rezidencijalni objekat
  • lokacija: Tivat
  • investor: Strahinja Đurović
  • arhitektonski studio: ARHILOG D.O.O. , Podgorica
  • autori: Ivan Asanović dipl.ing.arh. Master  i Iva Petković dipl.ing.arh. Master
  • godina izvođenja: 2019-2020

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *