Savremeni duh i tradicionalnom duhu
Domaći i regionalni projekti

Revitalizacija stare kamene kuće u Kotoru / Paralele

U jezgru starog grada, koji je deo svetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO, urađena je revitalizacija stare kuće uz puno poštovanje istorijskog nasleđa.

Projektovanje enterijera stare kamene kuće, u kompleksnom kulturno-istorijskom kontekstu, u kojoj svaka građevinska pa i zanatska intervencija mora biti pažljivo planirana i izvedena je izazov sam po sebi. Naročito izazovno je kada po zahtevu investitora treba uraditi enterijersko rešenje stana od 25m2 u kome nijedan zid nije pod pravim uglom.

Zamenjene je drvena međuspratna konstrukcija sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove.

„Iako zbog denivelacije terena spolja djeluje kao prizemna kuća, predmetni prostor je zapravo stan u trospratnom objektu što je dodatno otežavalo svaki vid građevinske intervencije.“ – navode za portal Dizajn enterijera arhitekte Zoran SpasićMilica Andrić-Spasić iz tivatskog biroa PARALELE doo koji potpisuje ovaj projekat u Kotoru.

Stabilnost objekta i mogućnost za dodatno opterećenje u zoni sanitarno-tehničkog bloka postignuta je zamenom oronule međuspratne konstrukcije od drvenih greda sa ortogonalnom mrežom čeličnih kutijastih profila ankerovanih po obodu u kamene zidove. Tom prilikom je pod od borovine pažljivo demontiran i, uz adekvatno tretiranje i zaštitu, ponovo upotrebljen.

Osnova

Preklapanje aktivnosti

Projektni zadatak je savremena interpretacija tradicionalnih motiva sa svim neophodnim funkcijama za duži povremeni boravak. S obzirom na reciprocitet zahteva i ograničenja, udvajanje i preklapanje zona aktivnosti postala je neophodnost kojom je postignut prostorni i funkcionalni kvalitet.

U organizacionoj šemi, kuhinja zauzima centralni prostor koji spaja/razdvaja dnevnu od noćne zone. Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje čime su sve funkcionalne zone integrisane u jedan prostor kojim dominira drvena krovna konstrukcija. „Prioritet da se upotrebna ali i prostorna vrednost postave na najviši mogući nivo postignuta je i primjenom pocket kit kliznog sistema za staklena vrata kupatila.“ – navode autori.

Jedinstvo prostora je postignuto nižom visinom pregradnog zida kuhinje.

Jedini zatvoreni deo prostora čini sanitarno-tehnički blok u kome je smešteno kupatilo, a ka dnevnoj zoni deo kuhinjskih elemenata, veš mašina i ostava. Iznad, ka noćno zoni, prostor za odlaganje stvari i bojler. Primenom matiranog stakla za krilo vrata od kupatila istovremeno je obezbeđena privatnost i prodor prirodnog svetla.

Problem vodovodnog i kanalizacionog razvoda sa pristupačnom revizijom u slučaju havarije (trasa od kupatila/kuhinje do priključka na terasi) rešen je detaljem u vidu zadebljane lajsne sa dekorativnim belim oblutkom uz zid dnevne zone.

Spavaći blok

Prostor bočnih ulaznih vrata je sa unutrašnje strane termoizolovan i zatvoren aquapanel pločom pri čemu je dobijena niša za odlaganje rasklopivog trpezarijskog nameštaja. Na taj način je uz dvosed sa sistemom za rasklapanje omogućena transformacija dnevne zone u dodatnu sobu za spavanje u slučaju potrebe za većim brojem korisnika.

Pocket kit kliznim vratima od mat stakla u kupatilu. postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Upotrebom pločica visokog sjaja i velikog formata (calacatta glossy 60x120cm), velikom površinom ogledala, reflektivnom staklenom pregradom za tuš i pocket kit kliznim vratima od mat stakla postignut je efekat otvorenog i prozračnog prostora.

Savremeni duh u tradicionalnom ruhu

„Pažljivim odabirom primjenjenih materijala težilo se savremenim dizajnerskim trendovima.“ – kažu arhitekte. Zidovi u dekorativnom fasadnom malteru teksture full 1.5 sa detaljima u kamenu, elementi kuhinje i ormara od hrastovog drveta u beloj boji, drvena konstrukcija bojena u beloj boji i brodski pod bojen u crvenkastom konjak tonu impregnirani zaštitnim lakom visokog sjaja doprinose stvaranju utiska većeg prostora koji naizgled minimalnim intervencijama stvara savremeni duh u tradicionalnom ruhu.

Više fotografija i grafičkih priloga pronađite na portalu Dizajn enterijera.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

1 komentar

  1. Dragan Markovich

    Čoveče, dopada mi se rešenje. Možda, kao suluda ideja – ovako bi trebalo organizovati i garsonjere u novogradnji. Spavaća soba da bude polu-soba, a da kuhinja bude polu-ostrvo koje razdvaja dnevnu od noćne zone aktivnosti. Suluda ideja – ali što da ne.

Оставите одговор

Obavezna polja *