Ovaj projekat osvojio je Grand Prix Salona arhitekture 2019. Foto: Relja Ivanić
Regionalni projekti

Letnje kuće u Kotoru / AKVS arhitektura

Velika nagrada – Grand Prix 41. Salona arhitekture dodeljena je autorskom timu Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu za realizovano delo u Crnoj Gori.

Letnje kuće u naselju Radanovići, u okviru opštine Kotor, smeštene su u divljem mediteranskom zelenilu podnožja Crnogorskih planina. Udaljene su desetak kilometara od morske obale s tri različite strane, što im omogućava brzu vezu s plažama u Bokokotorskom zalivu i na otvorenom moru, a istovremeno mir i tišinu boravka u prirodnoj sredini, nasuprot gusto izgrađenom, visoko urbanizovanom primorju.

Projekat preispituje pitanje svakodnevnog života na moru, u toploj mediteranskoj klimi, i nasuprot standardnoj stambenoj jedinici, nudi otvaranje kuće ka prirodi, suncu i otvorenom nebu. Uz minimalni zatvoreni deo od 21 metar kvadratni, koji čine soba, kupatilo i prolazna kuhinja, svaka kuća se širi ka spoljašnjosti, nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila.

Svaka kuća ima 21 kvadrat zatvorenog prostora. Foto: Relja Ivanić

Svaka kuća se širi ka spoljašnjosti, nizom otvorenih vazdušnih prostora smeštenih u okviru okolnog zelenila.

Vazdušni prostori oko kuće čine da se u svakom delu formira prijatna letnja mikroklima s varijacijama u zavisnosti od korišćenja prostora. Dvostrana orijentacija unutrašnjeg prostora omogućava prirodno provetravanje i hlađenje kuće strujanjem vazduha iz pravca šume i sa mora. Intimniji prostori su osvetljeni difuznim dnevnim svetlom i blago zasenčeni, te zaštićeni od jakog sunca, dok je krovna terasa obasjana suncem i skoro da imitira mikroklimu plaže sa pogledom na morski horizont među krošnjama.

Letnje kuće u Kotoru; Foto: Relja Ivanić

Fleksibilnost i spontana socijalizacija

Zgrada može funkcionisati kao 4 pojedinačne jedinice, ili kao jedan stan sa nizom otvorenih prostora za druženje, što omogućava posebnu fleksibilnost prilikom izdavanja. Za razliku od tradicionalne kuće za odmor gde se ljudi dele na male grupe i zauzimaju pojedinačne prostorije, povezani prostori stvaraju scenarije za spontanu socijalizaciju među susedima, što rezultuje nepredvidivim svakodnevnim situacijama, iskustvima i prijateljstvima.

Situacija

Mediteranski duh

Materijalizacija je jednostavna – belina fasade pod zracima sunca otkriva svoju suptilnu teksturu, i uz popločanje od lokalno dostupnog lomljenog kamena, i po koji detalj prirodnog drveta, jarkih morskih boja i divljeg zelenila, evocira ambijente mediteranskih kuća na samoj obali mora.

Terase za uživanje; Foto: Relja Ivanić

Povezani prostori stvaraju scenarije za spontanu socijalizaciju među susedima.

Popločanje od lokalno dostupnog lomljenog kamena; Foto: Relja Ivanić

Nagrada Salona

Velika nagrada – Grand Prix 41. Salona arhitekture dodeljena je autorskom timu Anđeli Karabašević i Vladislavu Sudžumu iz AKVS arhitektura za realizovano delo u Crnoj Gori. U saopštenju stručnog žirija ovogodišnjeg Salona se navodi:

U doba kada je u celom regionu veoma prisutna intenzivna izgradnja i pretenciozni volumeni, kako u urbanim sredinama tako i otvorenom predelu, projekat Letnje kuće u Kotoru donosi drugu perspektivu. To je objekat koji se uklapa u podneblje Mediterana i neposrednog okruženja, i koristi elemente tradicionalne arhitekture, kao što su verande, otvorena stepeništa, krovne terase i bašte. Tako stvoreni ambijenti dozvoljavaju različite gradacije privatnosti i socijalnu interakciju sa susedima. Jednostavnim volumenima, skladnim proporcijama i nepretencioznim materijalima, autori redefinišu odnos prema prirodnom okruženju, masovnom turizmu i uživanju u odmoru. Žiri se jednoglasno saglasio da se ovaj rad ističe i zaslužuje Grand Prix.“

Belina fasade pod zracima sunca otkriva svoju suptilnu teksturu; Foto: Relja Ivanić
Grand Prix 41. Salona arhitekture; AKVS arhitektura; Foto: Relja Ivanić

Novi projekti

Anđela Karabašević i Vladislav Sudžum su osnivači projektantsko-istraživačkog arhitektonskog biroa AKVS arhitektura. Trenutno rade na projektu Diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije u Kanberi, Australija, i na projektu unapređenja standarda stanovanja u Ruskoj Federaciji (u saradnji sa Strelka KB), nakon osvajanja dve prve nagrade na arhitektonskim konkursima organizovanim tokom 2018. godine.

Ostali nagrađeni projekti:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. itwasntme

    Grcka ili cg?

  2. dragan

    Mediteran – Jadransko more ,)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *